Hyppää pääsisältöön

Miinalaiva Pohjanmaa merireittien turvaajana ja merirosvojahdissa

Miinalaiva Pohjanmaa luovutettiin Suomen Puolustusvoimille kesäkuussa 1979. Pohjanmaa suunniteltiin tehokkaaksi johtoalukseksi ja miinoittajaksi, se toimi myös koululaivana ja kansainvälisessä kriisinhallinnassa. Uransa loppuvuosina Merivoimien lippulaiva päätyi merirosvojahtiin Somalian rannikolle.

Suomen Merivoimien lippulaiva miinalaiva Pohjanmaa rakennettiin Helsingissä Wärtsilän telakalla ja luovutettiin Puolustusvoimille kesäkuussa 1979. Luovutusjuhlallisuuksista Helsingissä Katajanokan laiturissa on Ylen arkistoissa säilynyt mykkää uutiskuvaa.

Vuodesta 1982 lähtien Pohjanmaa toimi Merivoimien koulualuksena. Syksyllä 1995 Pohjanmaa osallistui Naton rauhankumppanuusharjoitukseen Pohjanlahdella. Suomalaisjoukot osallistuivat tuolloin ensimmäistä kertaa Nato-harjoituksiin ja Pohjanmaan matkassa seilasi sata miestä.

Uransa suurimman huomion kohteeksi Pohjanmaa päätyi EU:n Atalanta-operaatiossa Somalian rannikolla alkuvuonna 2011. Pohjanmaan lähettäminen kansainväliseen merirosvo-operaatioon sai laajan tuen eduskunnassa syksyllä 2010. Ennen laivan lähtöä presidentti Tarja Halonen teki tarkastuskäynnin alukselle ja tutustui laivan toimintaan. Tammikuussa 2011 Pohjanmaa suuntasi kohti Afrikan sarvea turvaamaan YK:n pyynnöstä ruoka-avun perille menoa. Tehtävänä oli samalla suojata Somalian rannikkovesiä merirosvoilta. Operaatio oli ensimmäinen, jossa Suomen merivoimat oli mukana omalla kalustollaan.

Avuntarve Intian valtamerellä yllätti miinalaiva Pohjanmaan. Yhteydenottoja Adeninlahden kauppa-aluksista tuli enemmän kuin Pohjanmaan miehistö ehti auttaa. Saapumisensa jälkeen suomalainen sotalaiva oli kolmessa viikossa ehtinyt suojata kahden aluksen matkaa.

Kun Pohjanmaa lähti Somalian edustalle suojaamaan ruokakuljetuksia sodan runtelemaan maahan, ei kyseessä pitänyt olla varsinainen merirosvojahti. Suomalaiset kuitenkin pidättivät merellä 18 aseistautunutta merirosvoiksi epäiltyä miestä. Tämän jälkeen ihmeteltiin niin merellä kuin maallakin, mitä kiinniotetuille pitäisi tehdä. Lopulta merirosvot päätettiin vapauttaa. Asiasta päätti EU:n johtaman Atalanta-operaation johto, kun ei löytynyt valtiota, jossa merirosvot olisi voitu tuomita.

Miinalaiva Pohjanmaa palasi Atalanta-operaatiosta kotisatamaansa Suomeen toukokuussa 2011. Yli 30-vuotias alus selvisi pitkästä merimatkasta ilman teknisiä ongelmia. Omaiset ja sateinen sää olivat alusta ja sen miehistöä vastassa Upinniemessä.

Puolustusvoimain lippujuhlapäivän paraatin ohessa kesällä 2013 tutustuttiin miinalaiva Pohjanmaahan ja sen vaiheisiin. Samana kesänä Pohjanmaa laitettiin myyntiin ja ellei ostajaa ilmaantuisi, edessä olisi joko romutus tai museointi.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto