Hyppää pääsisältöön

Näin olet anonyymi verkossa – Tor-verkon lyhyt oppimäärä

Tor-verkko varmistaa, ettei sitä käyttävää netissä liikkujaa voi tunnistaa. Miten internetin salamyhkäinen, pahaksikin haukuttu velipuoli toimii? Sen selvitti YleX Etusivu.

Internet // Kuva: iStockphoto

Tor-verkosta on paljon puhuttu rikollisuuden pesänä, sillä Tor-järjestelmän avulla netissä voi liikkua täysin tunnistamattomana. Tor-verkko kierrättää verkkoliikennettä usean eri serverin kautta siten, että on mahdotonta sanoa vaikka missä maassa verkon käyttäjä on.

Netinkäyttäjien oikeuksia valvovan Electronic Frontier Finlandin (Effi) Mikael Storsjön mukaan tor-verkkoa voi käyttää normaalin selaimen tapaan. Erona vain on, ettei itsestä jää jälkeä.

- Normaalisti sivustolle mentäessä, oma tietokone vie sinne paljon tietoa selaajasta ja tämän koneesta. Se kertoo myös IP-osoitteen, jolla pystyy paikallistamaan selaajan. Kun selailee Tor-verkon kautta, tiedot eivät kulje sivuston ylläpitäjälle saakka. Ainoa ero on, että Tor-verkolla raskaat sivut toimivat hitaammin, koska liikenne kulkee niin monen koneen kautta, Storsjö selventää.

Tavalliset netinkäyttäjät eivät välttämättä ymmärrä, miksi tiedot pitäisi salata. Storsjön mukaan ajatusta ei ole viety loppuun saakka.

- Vaikka monet ajattelevat, etteivät tee netissä mitään laitonta tai salattavaa, eihän kukaan päästä kotiinsakaan ketä tahansa, vaikkei siellä tehtäisikään mitään rikollista, Storsjö jatkaa.

Sähköpostit varmassa piilossa

Tor-verkon käyttö on Storsjön mukaan yksinkertaista.

- Tor-verkon asennuksen jälkeen työpöydällä on ikoni, jota painamalla avautuu tavallisen näköinen selain. Ohjelma ei käyttäjän kannalta edellytä nörttitaitoa eikä se vahingoita konetta mitenkään.

Gmail-sähköpostipalvelu myönsi äskettäin antamassaan lausunnossa, että sähköpostin käyttäjät eivät voi kohtuudella olettaa viestiensä sisällön pysyvän salassa. Tor-verkon oman sähköpostipalvelimen kanssa on toisin.

- Tor-verkossa toimii postipalveluja, joista merkittävin on Tor Mail. Postipalvelin on sisällä Tor-verkossa, eikä kukaan pysty selvittämään edes missä maassa serverit ovat. Yksityisyys ja identiteetti pysyvät siellä totaalisesti salassa, Storsjö kertoo.

Lähteet: YleX Etusivu