
Jännittävä koetilanne voi viedä ruokahalun. Säännöllinen ateriarytmi ja hyvin valitut eväät tuovat kirjoitusurakkaan kuitenkin virkeyttä ja pitkäkestoista energiaa.
Ylioppilaskirjoitukset ovat monelle jännittävä tilanne. Vaikka aamulla vatsassa olisikin perhosia, kannattaa silti aloittaa päivä nauttimalla tavanomainen aamupala.
Unohda sotkevat ruoat
Sotkevia ruokia ei kannata ottaa mukaan koetilanteeseen. Sotkuja voi myös ennakoida esimerkiksi avaamalla hiilihapollisen juoman pullon varovasti ja kuorimalla hedelmät jo kotona. Herkut kannattaa säästää iltapäivään, koska ne nostavat ja laskevat verensokeria nopeasti.
Evääksi on hyvä varata tuttuja ruokia, jotta ei tule yllätyksiä esimerkiksi vatsaoireiden tai allergioiden suhteen.
Vinkit hyviin eväisiin
Ravitsemusterapeutti Anne Pohjun ehdotus hyväksi eväkokonaisuudeksi ylioppilaskokeisiin on seuraava:
- 2–4 viipaletta täysjyväruisleipää, päällä margariinia, juustoa, täyslihaleikkelettä, runsaasti kasviksia
- 1 purkki jogurttia / viiliä / rahkaa
- kasviksia suupaloiksi leikattuna, esimerkiksi porkkanaa, kurkkua, kukkakaalia ja kirsikka-tomaatteja
- banaani
- hedelmiä suupaloiksi leikattuna, esimerkiksi appelsiinia kuorittuna ja lohkottuna, viiniry-päleitä ja omenalohkoja
- vesipullo
- myslipatukka
- ksylitolipurukumia
Muita näppäriä eväsruokia kirjoituksiin
- juotava jogurtti
- pillimaito (2 dl:n pakkaus)
- mysli + jogurtti (valmiit yhdistelmät)
- vauvojen hedelmä- ja marjasoseet
- pillimehu
- mehukeitto
- kaakaojuoma
- smoothie
- karjalanpiirakka
- kolmioleipä
- täytetty wrap-rulla
- kuivatut hedelmät
- pähkinät
Myös ateriarytmistä kannattaa pitää kiinni itse kirjoitusten aikana: kuuden tunnin kokeeseen (klo 9–15) mahtuu kaksi ateriaa, lounas ja välipala. Kokeen aikana on parempi pitää muutama selkeä ruokatauko kuin napostella jatkuvasti jotain pientä.