Hyppää pääsisältöön

YleX selvitti - kuinka helposti baari pistetään pystyyn Suomessa?

Monen haaveena on oman baarin tai ravintolan perustaminen. Mutta millaiseen paperiviidakkoon sitä joutuu? Tuore ravintolayrittäjä ja alan asiantuntija kertovat YleX Etusivulle vinkit uuden ravintolan perustamiseen.

Nainen juo olutta baaritiskillä // Kuva: Yle

Millaista on perustaa ravitsemusliike maassa, jolla on tunnetusti oma virkamies asiaan kuin asiaan? YleX Etusivun Jaakko kävi juttelemassa tuoreen ravintolayrittäjän Sini Pöyhösen kanssa siitä, mitä kaikkea pitää hoitaa, ennen kuin puljun saa avata. Pöyhösen viinibaarissa myydään alkoholin lisäksi myös ruokaa, mikä hankaloittaa paperisota entisestään.

- Kannattaa varautua melkoiseen määrään byrokratiaa. Me valmistauduimme siihen olemalla hyvissä ajoin yhteydessä eri viranomaisiin. Ravintoloitsijat myös mielellään neuvovat toisiaan, joten kannattaa rohkeasti kysyä muilta apua, Pöyhönen vihjaa.

Matkailu ja ravintolapalvelut MaRa Ry:n varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi on samoilla linjoilla.

- Alkuvaiheessa uuden yrittäjän kannattaa käyttää asiantuntija-apua perustamisasioissa ja ottaa kunnollinen tilitoimisto. Kannattaa myös keskittyä siihen, mitä itse parhaiten osaa, eikä yrittää tehdä kaikkea, Aittoniemi ohjeistaa.

"Kaikkein säädetyin toimiala"

Suomessa ravintola-alaa valvotaan Euroopan mittakaavassa erittäin tarkkaan, vaikka säännöt periaatteessa ovat kaikilla EU-mailla samat.

- Muissa maissa ehkä riittää, että on asiakirjasuunnitelma tehty. Pohjois-Eurooppa on yhtä tarkka kuin Suomi, mutta Välimeren maissa otetaan vähän rennommin. Meillä ihan oikeasti joku käy katsomassa, että esimerkiksi turvallisuusasiat ovat kunnossa, Aittoniemi tietää.

Vaikka esimerkiksi Espanjassa otettaisiinkin vähän rennommin kuin Suomessa, tuoreen yrittäjän mielestä systeemi kuitenkin toimii.

- Espanjalainen puolisoni sanoo, että Espanjassa lupien saamisessa voi kestää useampi vuosi. Täällä papereita on paljon ja ne pitää täyttää huolella, mutta prosessi toimii. Kuukauden odotusaika ei ole kovin pitkä verrattuna vuoteen. Myös viranomaisten ystävällisyys ja suopeus yllätti, Pöyhönen kehuu.

Monilla ravintolayrittäjäksi halajavilla on harhaluuloja alasta. Pelkkää juomankaatoa ja viheltelyä se ei Aittoniemen mukaan todellakaan ole.

- Usein ajatellaan, että toimiala on seksikäs ja ravintolayrittäjät ovat värikkäämpiä ja rennompia tyyppejä kuin monet muut yrittäjät, Moni ei kuitenkaan ymmärrä tulevansa kaikkein säädellyimmälle toimialalle, erittäin tarkan viranomaisvalvonnan alle.

Lähteet: YleX Etusivu