Hyppää pääsisältöön

Nörttejä kaapissa

Helsingin rautatieaseman säilytyslokerosta saattoi vuosituhannen vaihteessa löytää pesunkestävän tietokonenörtin.

Nörtti-iskun taustalla oli tietokoneharrastajien yhteyksiä edistävä Irti Elämästä -yhdistys. Nörttitietoutta jakava joukko oli vuotta aiemmin vienyt nörttiasuun puetun mallinuken Kaivopuistoon. Nyt nörtit linnoittautuivat tietokoneineen ja kolajuomineen säilytyslokeroihin.

Perustaja Ismo Kiesiläisen mukaan tempauksen tarkoituksena on tiedottaa ihmisille mitä kaikkea verkossa voi tehdä – internetin maailma oli monelle vielä tuntematon. Nörtit käyvät lokeroistaan reaaliaikaista keskustelua tietokoneiden välityksellä. Maija Haavisto näyttää tykkäävän lokerossa naputtelusta; ahdasta on, mutta silti kotoisaa.

Yhdistys pyrki humoristisilla tempauksillaan viestittämään, että epäsosiaalisuus, oudot harrastukset, kolajuoman kittaaminen ja persoonalliset vaatteet ovat hyväksyttävä vaihtoehto massakulttuurin ihanteille. Yksilöllinen ilmaisu on tärkeää, eikä pilottitakissa tarvitse kulkea, jos ei huvita.

Tietolaatikko

Nörtti on älykäs, asiaansa (usein tietokoneisiin tai populaarikulttuurin ilmiöihin) syventynyt ja siihen intohimoisesti suhtautuva henkilö. Nörttiyteen liitetään usein myös sosiaalinen ja fyysinen kyvyttömyys ja eristäytyneisyys.

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto