Helsingin rautatieaseman säilytyslokerosta saattoi vuosituhannen vaihteessa löytää pesunkestävän tietokonenörtin.
Nörtti-iskun taustalla oli tietokoneharrastajien yhteyksiä edistävä Irti Elämästä -yhdistys. Nörttitietoutta jakava joukko oli vuotta aiemmin vienyt nörttiasuun puetun mallinuken Kaivopuistoon. Nyt nörtit linnoittautuivat tietokoneineen ja kolajuomineen säilytyslokeroihin.
Perustaja Ismo Kiesiläisen mukaan tempauksen tarkoituksena on tiedottaa ihmisille mitä kaikkea verkossa voi tehdä – internetin maailma oli monelle vielä tuntematon. Nörtit käyvät lokeroistaan reaaliaikaista keskustelua tietokoneiden välityksellä. Maija Haavisto näyttää tykkäävän lokerossa naputtelusta; ahdasta on, mutta silti kotoisaa.
Yhdistys pyrki humoristisilla tempauksillaan viestittämään, että epäsosiaalisuus, oudot harrastukset, kolajuoman kittaaminen ja persoonalliset vaatteet ovat hyväksyttävä vaihtoehto massakulttuurin ihanteille. Yksilöllinen ilmaisu on tärkeää, eikä pilottitakissa tarvitse kulkea, jos ei huvita.
Tietolaatikko
Nörtti on älykäs, asiaansa (usein tietokoneisiin tai populaarikulttuurin ilmiöihin) syventynyt ja siihen intohimoisesti suhtautuva henkilö. Nörttiyteen liitetään usein myös sosiaalinen ja fyysinen kyvyttömyys ja eristäytyneisyys.
Katso myös
- Kansanmikrokerho
- Hakkerit ovat lentokapteeneja, pappeja ja maanviljelijöitä
- Quaken kasvattamat - huoli pelien turruttamista klaanilaisista
- Verkkoyhteisöt levisivät opiskelijapiireistä kaiken kansan keskuuteen
- Internet ja Facebook tulivat kirjeen tilalle
- Assembly - nörttien festarit
- Wikipedia: Irti Elämästä (fi.wikipedia.org)
- Irti Elämästä -yhdistys (mystinenportaali.com)