Hyppää pääsisältöön

Nörttejä kaapissa

Helsingin rautatieaseman säilytyslokerosta saattoi vuosituhannen vaihteessa löytää pesunkestävän tietokonenörtin.

Nörtti-iskun taustalla oli tietokoneharrastajien yhteyksiä edistävä Irti Elämästä -yhdistys. Nörttitietoutta jakava joukko oli vuotta aiemmin vienyt nörttiasuun puetun mallinuken Kaivopuistoon. Nyt nörtit linnoittautuivat tietokoneineen ja kolajuomineen säilytyslokeroihin.

Perustaja Ismo Kiesiläisen mukaan tempauksen tarkoituksena on tiedottaa ihmisille mitä kaikkea verkossa voi tehdä – internetin maailma oli monelle vielä tuntematon. Nörtit käyvät lokeroistaan reaaliaikaista keskustelua tietokoneiden välityksellä. Maija Haavisto näyttää tykkäävän lokerossa naputtelusta; ahdasta on, mutta silti kotoisaa.

Yhdistys pyrki humoristisilla tempauksillaan viestittämään, että epäsosiaalisuus, oudot harrastukset, kolajuoman kittaaminen ja persoonalliset vaatteet ovat hyväksyttävä vaihtoehto massakulttuurin ihanteille. Yksilöllinen ilmaisu on tärkeää, eikä pilottitakissa tarvitse kulkea, jos ei huvita.

Tietolaatikko

Nörtti on älykäs, asiaansa (usein tietokoneisiin tai populaarikulttuurin ilmiöihin) syventynyt ja siihen intohimoisesti suhtautuva henkilö. Nörttiyteen liitetään usein myös sosiaalinen ja fyysinen kyvyttömyys ja eristäytyneisyys.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto