Hyppää pääsisältöön

Jääkiekon säännöt vuonna 1968

"Tämä ohjelma ei tee teistä erotuomareita, mutta toivottavasti se auttaa selvittämään erimielisyyksiä olohuone-katsomossa."

Jääkiekon televisiointi Suomessa aloitettiin vuonna 1961. Pääasiassa television välityksellä sai seurata arvokisaotteluita. SM-sarjan osalta lähetykset olivat hyvin satunnaisia. Ongelmana olivat liigan kovat korvausvaatimukset, joihin Yleisradiolla ei ollut varaa. Lisäksi jääkiekkojohtajat Kalervo Kummolan johdolla uskoivat, että sarjaotteluiden televisiointi johtaisi lipputulojen menetykseen. Liiga vaati Yleisradiota korvaamaan taloudellisesti televisio-otteluiden kotijoukkueille nämä puuttuneet katsojat.

Muun muassa näiden syiden johdosta jääkiekko-otteluiden televisiotuottaminen ei kehittynyt alkuvuosina Suomessa juuri lainkaan.

Juuri ennen vuoden 1968 Grenoblen talviolympialaisia kuitenkin koettiin, että jääkiekon katsojamääriä saataisiin kasvatettua, jos kaikki televisiokatsojat tuntevat lajin säännöt.

Yle näytti vain kaksi päivää ennen olympialaisten avajaisia ohjelman, jossa esiteltiin jääkiekon tavanomaisimmat säännöt. Suomen maajoukkueen paidoissa kiekkoilevan joukkueen avustuksella opetusfilmiin saatiin havainnollistavaa tilannekuvaa.

Ohjelman lopuksi kuullaan myös kansainvälisen erotuomarin Raimo Sepposen näkemys yleisön osuudesta jääkiekko-otteluiden luomisessa.

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto