Hyppää pääsisältöön

Jääkiekon säännöt vuonna 1968

"Tämä ohjelma ei tee teistä erotuomareita, mutta toivottavasti se auttaa selvittämään erimielisyyksiä olohuone-katsomossa."

Jääkiekon televisiointi Suomessa aloitettiin vuonna 1961. Pääasiassa television välityksellä sai seurata arvokisaotteluita. SM-sarjan osalta lähetykset olivat hyvin satunnaisia. Ongelmana olivat liigan kovat korvausvaatimukset, joihin Yleisradiolla ei ollut varaa. Lisäksi jääkiekkojohtajat Kalervo Kummolan johdolla uskoivat, että sarjaotteluiden televisiointi johtaisi lipputulojen menetykseen. Liiga vaati Yleisradiota korvaamaan taloudellisesti televisio-otteluiden kotijoukkueille nämä puuttuneet katsojat.

Muun muassa näiden syiden johdosta jääkiekko-otteluiden televisiotuottaminen ei kehittynyt alkuvuosina Suomessa juuri lainkaan.

Juuri ennen vuoden 1968 Grenoblen talviolympialaisia kuitenkin koettiin, että jääkiekon katsojamääriä saataisiin kasvatettua, jos kaikki televisiokatsojat tuntevat lajin säännöt.

Yle näytti vain kaksi päivää ennen olympialaisten avajaisia ohjelman, jossa esiteltiin jääkiekon tavanomaisimmat säännöt. Suomen maajoukkueen paidoissa kiekkoilevan joukkueen avustuksella opetusfilmiin saatiin havainnollistavaa tilannekuvaa.

Ohjelman lopuksi kuullaan myös kansainvälisen erotuomarin Raimo Sepposen näkemys yleisön osuudesta jääkiekko-otteluiden luomisessa.