Hyppää pääsisältöön

Jääkiekon säännöt vuonna 1968

"Tämä ohjelma ei tee teistä erotuomareita, mutta toivottavasti se auttaa selvittämään erimielisyyksiä olohuone-katsomossa."

Jääkiekon televisiointi Suomessa aloitettiin vuonna 1961. Pääasiassa television välityksellä sai seurata arvokisaotteluita. SM-sarjan osalta lähetykset olivat hyvin satunnaisia. Ongelmana olivat liigan kovat korvausvaatimukset, joihin Yleisradiolla ei ollut varaa. Lisäksi jääkiekkojohtajat Kalervo Kummolan johdolla uskoivat, että sarjaotteluiden televisiointi johtaisi lipputulojen menetykseen. Liiga vaati Yleisradiota korvaamaan taloudellisesti televisio-otteluiden kotijoukkueille nämä puuttuneet katsojat.

Muun muassa näiden syiden johdosta jääkiekko-otteluiden televisiotuottaminen ei kehittynyt alkuvuosina Suomessa juuri lainkaan.

Juuri ennen vuoden 1968 Grenoblen talviolympialaisia kuitenkin koettiin, että jääkiekon katsojamääriä saataisiin kasvatettua, jos kaikki televisiokatsojat tuntevat lajin säännöt.

Yle näytti vain kaksi päivää ennen olympialaisten avajaisia ohjelman, jossa esiteltiin jääkiekon tavanomaisimmat säännöt. Suomen maajoukkueen paidoissa kiekkoilevan joukkueen avustuksella opetusfilmiin saatiin havainnollistavaa tilannekuvaa.

Ohjelman lopuksi kuullaan myös kansainvälisen erotuomarin Raimo Sepposen näkemys yleisön osuudesta jääkiekko-otteluiden luomisessa.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto