Hyppää pääsisältöön

Jääkiekon säännöt vuonna 1968

"Tämä ohjelma ei tee teistä erotuomareita, mutta toivottavasti se auttaa selvittämään erimielisyyksiä olohuone-katsomossa."

Jääkiekon televisiointi Suomessa aloitettiin vuonna 1961. Pääasiassa television välityksellä sai seurata arvokisaotteluita. SM-sarjan osalta lähetykset olivat hyvin satunnaisia. Ongelmana olivat liigan kovat korvausvaatimukset, joihin Yleisradiolla ei ollut varaa. Lisäksi jääkiekkojohtajat Kalervo Kummolan johdolla uskoivat, että sarjaotteluiden televisiointi johtaisi lipputulojen menetykseen. Liiga vaati Yleisradiota korvaamaan taloudellisesti televisio-otteluiden kotijoukkueille nämä puuttuneet katsojat.

Muun muassa näiden syiden johdosta jääkiekko-otteluiden televisiotuottaminen ei kehittynyt alkuvuosina Suomessa juuri lainkaan.

Juuri ennen vuoden 1968 Grenoblen talviolympialaisia kuitenkin koettiin, että jääkiekon katsojamääriä saataisiin kasvatettua, jos kaikki televisiokatsojat tuntevat lajin säännöt.

Yle näytti vain kaksi päivää ennen olympialaisten avajaisia ohjelman, jossa esiteltiin jääkiekon tavanomaisimmat säännöt. Suomen maajoukkueen paidoissa kiekkoilevan joukkueen avustuksella opetusfilmiin saatiin havainnollistavaa tilannekuvaa.

Ohjelman lopuksi kuullaan myös kansainvälisen erotuomarin Raimo Sepposen näkemys yleisön osuudesta jääkiekko-otteluiden luomisessa.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto