Hyppää pääsisältöön

Pihkaa haavoihin ja loput lattialle

Vanha kansa sen tiesi: pihkalla haavat parhaiten paranivat. Vuonna 2013 kansanperinne sai akateemisen vahvistuksen, kun ortopedi Arno Sipponen väitteli aiheesta tohtoriksi. Bakteerikammoisen kannattaa levittää pihkaa myös lattialle.

Arto Nyberg haastatteli Sipposta pihkasalvan tiimoilta väitöstilaisuuden alla keväällä 2013. Takana oli pitkä tutkimusvaihe, tulokset olivat selvillä ja pihkan uusi ulottuvuus oli saanut innostuneen vastaanoton.

Sipponen itse oli tutustunut pihkaan vaikeiden haavojen parantajana työskennellessään Pohjois-Suomessa 2000-luvun alussa. Kun hän näki perinteisin menetelmin valmistetun pihkavoiteen parantavan haavoja, joiden kohdalla koululääketiede oli jo antautunut, päätti hän tutkia asiaa tarkemmin.

Alkuun Sipposen tutkimusaihe herätti kollegoissa hienoista huvittuneisuutta. "No, kansanperinteen tutkiminen ei ole kovin yleinen lääketieteellinen tutkimusasetelma."

Pihkan teho perustuu sen antimikrobiseen vaikutukseen: se estää haavojen tulehtumisen ja parantaa jo tulehtuneen haavan. Se käyttäytyy antimikrobisesti jopa vaikeita sairaalabakteereja, kuten MRSA:ta ja VRE:tä kohtaan. Eikä tässä vielä kaikki: pihka ikäänkuin huolehtii haavan paranemisesta loppuun asti. Siinä on tekijöitä, jotka edesauttavat uuden ihon kasvamista haavan päälle, epitelisaatiota.

Sipposen kehittämä pihkasalva sai Lääkelaitoksen hyväksynnän ensimmäisenä luonnonhoitomenetelmänä vuonna 2008. Tehokas, edullinen ja turvallinen "uusi" hoitomuoto on nyt käytössä useissa sairaaloissa ja salva myynnissä reseptivapaasti apteekeissa.

Sairaaloissa pihkaa on alettu levittää myös lattioille. Moni puhdistusaine on sairaalabakteereille helppo vastus, mutta pihka pitää pintansa.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto