Hyppää pääsisältöön

Suomi lasten silmin

Millaista on lapsen elämä maassamme? Vuonna 1985 valmistunut ohjelmasarja Suomen lapsia tarkastelee suomalaista arkielämää lapsen näkökulmasta.

Jokaisessa osassa tavataan yksi lapsi – jokainen eri puolelta Suomea, erilaisesta talosta, erilaisesta perheestä.
Lapsen silmin aikuisten rakentama maailma näyttäytyy joskus monimutkaisena ja ihmeellisenä – onneksi ohjelman kertoja selostaa kaiken seikkaperäisesti!

Ohjelma kuvaa esimerkiksi Turun saaristossa asuvaa Jaana-Kaisaa, mikkeliläisiä veljeksiä Ville-Veikkoa ja Veli-Mattia sekä tamperelaista Maria, jonka äiti on opiskelija.

Vaikka kaupungit vaihtuvat, samat asiat toistuvat lasten elämässä: perhe ja kaverit, päiväkoti, leikit ja touhuaminen, maailman menon ihmettely.

Teksti: Anni Kemppainen

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto