Hyppää pääsisältöön

Leirielämää: Kyangwalin lapset

Ugandalainen pakolainen
Ugandalainen pakolainen Uganda,pakolaiset

Kolmiosainen lyhytdokumenttisarja esittelee lasten elämää Kyangwalin pakolaisasutuksessa Ugandassa.

Lasten perheet ovat joutuneet pakenemaan vuosia jatkuneita levottomuuksia kotimaissaan ja monet lapset ovat syntyneet pakolaisasutuksessa.

Kyangwalin pakolaisasutus ei vastaa yleistä mielikuvaa karusta ja ankeasta pakolaisleiristä. Lasten arki on melkein kuin tavallisessa afrikkalaisessa kylässä: kotitöiden tekemistä, koulussa käymistä ja myös leikkiä.

Dokumentit sopivat opetuskäyttöön ala- ja yläluokille myös yksittäisinä videoina.

Osa 1: Vedenkantajat

Innocentilla ja Cifalla on päivittäin raskas, mutta tärkeä taakka kannettavanaan: vesi. Vesi on kannettava kanistereissa joskus kaukaakin ja sitä tarvitaan paljon. Vedenhakumatkalla voi kuitenkin tavata myös ystäviä ja jutella.

Osa 2: Koulu leirillä

Alice ja Michael käyvät Kasongan koulua Kyangwalin pakolaisasutuksessa. Koulupäivät ovat pitkiä, oppilaita on paljon enemmän kuin koulukirjoja ja opettelu on usein opettajan perässä toistamista sekä ulkoa opettelua. Iltapäivällä on kuitenkin tiedossa jotain, mitä monet odottavat: liikuntaa. Alice yrittää päästä edustamaan koulua korkeushypyssä koulujenväliseen kilpailuun.

Osa 3: Kotona ja kirkossa

Jaksossa tutustutaan Nzeren ja Yvesin päivän tapahtumiin. Nzereä seuraamme sunnuntaina, kirkkopäivänä. Ennen jumalanpalveluksen alkua Nzere vie siskonsa kanssa kirkkoon sähkökitaran ja -basson. Mihin soittimia tarvitaan kirkossa, johon ei tule sähköä? Yvesin näemme kotipuuhissaan arkena, keskellä kouluviikkoa.

Toimittaja: Sampo Olkinuora

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?