Hyppää pääsisältöön

Leirielämää: Kyangwalin lapset

Ugandalainen pakolainen
Ugandalainen pakolainen Uganda,pakolaiset

Kolmiosainen lyhytdokumenttisarja esittelee lasten elämää Kyangwalin pakolaisasutuksessa Ugandassa.

Lasten perheet ovat joutuneet pakenemaan vuosia jatkuneita levottomuuksia kotimaissaan ja monet lapset ovat syntyneet pakolaisasutuksessa.

Kyangwalin pakolaisasutus ei vastaa yleistä mielikuvaa karusta ja ankeasta pakolaisleiristä. Lasten arki on melkein kuin tavallisessa afrikkalaisessa kylässä: kotitöiden tekemistä, koulussa käymistä ja myös leikkiä.

Dokumentit sopivat opetuskäyttöön ala- ja yläluokille myös yksittäisinä videoina.

Osa 1: Vedenkantajat

Innocentilla ja Cifalla on päivittäin raskas, mutta tärkeä taakka kannettavanaan: vesi. Vesi on kannettava kanistereissa joskus kaukaakin ja sitä tarvitaan paljon. Vedenhakumatkalla voi kuitenkin tavata myös ystäviä ja jutella.

Osa 2: Koulu leirillä

Alice ja Michael käyvät Kasongan koulua Kyangwalin pakolaisasutuksessa. Koulupäivät ovat pitkiä, oppilaita on paljon enemmän kuin koulukirjoja ja opettelu on usein opettajan perässä toistamista sekä ulkoa opettelua. Iltapäivällä on kuitenkin tiedossa jotain, mitä monet odottavat: liikuntaa. Alice yrittää päästä edustamaan koulua korkeushypyssä koulujenväliseen kilpailuun.

Osa 3: Kotona ja kirkossa

Jaksossa tutustutaan Nzeren ja Yvesin päivän tapahtumiin. Nzereä seuraamme sunnuntaina, kirkkopäivänä. Ennen jumalanpalveluksen alkua Nzere vie siskonsa kanssa kirkkoon sähkökitaran ja -basson. Mihin soittimia tarvitaan kirkossa, johon ei tule sähköä? Yvesin näemme kotipuuhissaan arkena, keskellä kouluviikkoa.

Toimittaja: Sampo Olkinuora

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Islamin vieraana

  6-osainen sarja islamista.

  6-osaisessa sarjassa professori Jaakko Hämeen-Anttila johdattaa kiehtovalle matkalle islamin maailmaan – sen historiaan, kulttuuriin, kuvataiteisiin, musiikkiin ja kirjallisuuteen sekä ihmisten jokapäiväiseen elämään. Ohjelmasarja on valmistunut v. 2003.

 • Buddhan jalanjäljillä

  Buddhalaisuus

  Buddhalaisuus ei ole kristinuskoon tai islamiin verrattavissa oleva uskonto, vaan pikemmin filosofia, joka opettaa tien korkeimman moraalisen, henkisen ja intellektuaalisen "valaistumisen" saavuttamiseen.