Hyppää pääsisältöön

Vanhojen metsien pöllöt 5/10

Helmipölle
Helmipöllö kurkistaa. Kuva: Yle Helmipölle Kuva: Yle helmipöllö,pöllöt,metsät

Helmipöllöllä ja muilla vanhojen metsien lajeilla on eteläisessä Suomessa tukalat oltavat. Huhuilu- ja rengastusretket inspiroivat Minnan ja Kimmon maistuvaan metsiensuojelutempaukseen.

Rauhallisina kevättalven iltoina metsästä voi kantautua huhuilua, kun pöllökoiraat ilmoittavat perheenperustamisaikeistaan.

Ulos luontoon -ohjelman juontajat Minna Pyykkö ja Kimmo Ohtonen lähtevät kuuntelemaan pöllöjen soidinta Sipoonkorpeen. Oppaakseen he saavat linturengastaja Pekka Poutun, joka on myös taitava pöllömatkija. Retkelle varustaudutaan tarkkojen korvien lisäksi lyhyellä huhuilukoulutuksella.

Keväällä nähdään, miten pöllöjen pesinnät ovat onnistuneet. Kimmo tarkistaa tilannetta Hauholla linturengastaja Aarto Tuomisen kanssa. Rengastuksen avulla saadaan tietoa pöllöistä ja edistetään myös niiden suojelua.

Miten käy helmipöllön?

Erityisesti Kimmoa kiinnostavat helmipöllöt, aiemmin Suomen yleisimmät petolinnut, joiden kanta on pudonnut nopeasti. Tutkimusten mukaan helmipöllö voi kadota maastamme kokonaan 30 vuoden kuluessa, vanhojen havumetsien häviämisen myötä.

Kakkumyyntiä pöllöjen hyväksi

Minna ja Kimmo käynnistävät vanhojen metsien puolesta oman, maistuvan tempauksen. Helsingin Narinkkatorille pystytetään kakunmyyntikoju, jonka tuotto lahjoitetaan Luonnonperintösäätiölle. Vuonna 1995 perustettu säätiö ostaa yksityisellä rahalla uhanalaista metsää ja hankkii sille pysyvän rauhoituksen.

Minnan, Kimmon ja säätiön varapuheenjohtaja Otso Ovaskaisen haasteena on myydä 420 kakkupalaa, joista jokaisella suojellaan kuusi neliömetriä vanhaa metsää. Kakkutempauksen tuotto mitataan vanhassa metsässä.

Lahjoita metsää pöllöille

Kakulla ansaitut neliömetrit tulevat muodostamaan osan Luonnonperintösäätiön seuraavasta metsästä. Ostokohteita etsitään etenkin heikosti suojellusta Etelä-Suomesta ja mahdollisimman laajoina alueina, sillä niissä uhanalaisilla lajeilla on paremmat selviytymismahdollisuudet.

Metsänomistajat voivat toimia asian puolesta esimerkiksi myymällä tai lahjoittamalla metsää Luonnonperintösäätiölle, tarjoamalla sitä valtion METSO-ohjelman kohteeksi tai jättämällä palasen omasta metsästä luonnontilaan. Ilmoituksen tällaisesta alueesta voi tehdä WWF:n Perintömetsä-ohjelmaan.

Minnalle ja Kimmolle vanha metsä tarjoaa tilaisuuden testata vielä kerran huhuilutaitoja. Voisiko syyssoitimella oleva pöllö vastata huutoon?

 

Pöllöt, hiljaiset saalistajat

Miten pöllöt selviävät talvesta?

Kuva: Yle

Kuva: YleKuva: Yle
Antti säätää kameraa valmiiksi. Kuva: Timo Heikkinen / Yle

Antti säätää kameraa valmiiksi. Kuva: Timo Heikkinen / YleAntti säätää kameraa valmiiksi. Kuva: Timo Heikkinen / Yle
Kakkutempaus metsien suojelemiseksi. Kuva: Yle

Kakkutempaus metsien suojelemiseksi. Kuva: YleKakkutempaus metsien suojelemiseksi. Kuva: Yle
Nuotiolla. Kuva: Yle

Nuotiolla. Kuva: YleNuotiolla. Kuva: Yle

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

 • Sää ja ilmasto

  Ilmaston ja sään havainnointi

  Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.

 • Miehulainen, rieska, äänenkauna – testaa, tunnistatko Agricolan keksimät sanat!

  Mitä tarkoittavat rupeemus, huonollisuus ja vertaveli?

  Mikael Agricolan päivää vietetään 9. huhtikuuta. Agricola keksi suomen kieleen tuhansia sanoja, joista suurin osa on edelleen käytössä; esimerkiksi hallitus, isänmaa, omatunto ja raatihuone. Mutta monet ovat unohtuneetkin: arvaatko, mitä tarkoittavat nämä Agricolan keksimät, sittemmin kielestä kadonneet tai merkitykseltään muuttuneet sanat?

 • Vappu on kevään, työn ja ylioppilaiden juhla

  Vappua on vietetty jo 700-luvulla Saksassa.

  Vappu vietetään 1. toukokuuta. Se merkitsee useimmille iloista karnevaalijuhlaa kevään tulon kunniaksi. Se on myös työväen ja ylioppilaiden juhlapäivä. Vappu, suomalaisen työn päivä, on virallinen liputuspäivä.

 • Ihminen

  Ihmiset hahmottavatmaailmaa aistien välityksellä.

  Ihmiset hahmottavat ja ymmärtävät maailmaa aistien välityksellä. Jos jokin aisteista ei toimi, muut aistit pyrkivät korvaamaan sen. Ihmisen perusaistit ovat näkö-, kuulo-, haju-, maku- ja tuntoaisti. Miten ne toimivat? Entä miten sydän toimii? Millainen on keuhkojen rakenne? Ja kuinka mahalaukku mahtaa toimia?

 • Luontoa harrastamaan

  Suomen luonnosta voi nauttia monin tavoin.

  Suomessa edellytykset luonnon havainnointiin ja harrastamiseen ovat hyvät. Meillä on esimerkiksi laajat jokamiehenoikeudet, joista monissa maissa voi vain haaveilla.

 • Solubiologia

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista. Pienimmät eliöt koostuvat vain yhdestä solusta. Ihmisen keho sisältää miljardeja soluja, jotka ovat erilaistuneet kudoksiksi. Solun toimintaa ohjaa sen tumasta löytyvät DNA-molekyylit. Geenit ovat DNA:n osia joiden perusteella solun työkalut ja rakennusaineet, proteiinit, valmistetaan.

 • Avaruus

  Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

 • Elinympäristöt

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä? Näillä sivuilla voit katsella ja kuunnella ohjelmia suomalaisista metsä- ja suotyypeistä. Tutustu myös keväiseen saaristoon ja kaupunkiin elinympäristönä.

 • Hyönteiset ja muita selkärangattomia

  Tiesitkö, että muurahaiset pitävät kirvoja kotieläiminään? Entä montako jalkaa tuhatjalkaisella todellisuudessa on? Tutustu näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin pikku ötököihin.

 • Kalat, matelijat ja sammakkoeläimet

  Suomessa elää kolme sammakkolajia

  Melkein kaikki suomalaiset tunnistavat ahvenen, mutta tiedätkö miltä näyttää nieriä tai kuha? Vakituisesti vesissämme uiskentelee noin 70 kalalajia, joista 20 lajia on kalastajan melko helppo saada pyydettyä. Suomessa elää vakinaisesti kolme sammakkolajia rupikonna, sammakko ja viitasammakko. Sammakkoeläimet ovat vaihtolämpöisiä ja ne tulevat toimeen sekä maalla että vedessä.

 • Kasvit ja sienet

  Kasvit mahdollistavat nykyisen kaltaisen elämän maapallolla tuottamalla fotosynteesissa happea. Ne ovat monesti myös koko ravintoketjun perusta. Sienet ovat tärkeitä hajoittajia, joista monet muut kasvit ovat riippuvaisia.

 • Linnut

  Mikä se oli, vilahti niin nopeasti? Millainen nokka, minkämuotoiset siivet, entä väritys? Lintuja on kaikkialla, tarkkaile niitä. Aina ei edes tarvitse tunnistaa lajia, kun voi päätellä paljon niiden elämästä ja elintavoista.

 • Luonnontieteet

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

 • Luontoa harrastamaan

  Suomen luonnosta voi nauttia monin tavoin.

  Suomessa edellytykset luonnon havainnointiin ja harrastamiseen ovat hyvät. Meillä on esimerkiksi laajat jokamiehenoikeudet, joista monissa maissa voi vain haaveilla.

 • Nisäkkäät

  Tiesitkö että, hirvi oli vähällä kuolla Suomesta sukupuuttoon liiallisen metsästyksen takia? Tai piisamin olevan kotoisin Pohjois-Amerikasta. Oppimisen sivustolla tutustut näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin nisäkkäisiin.

 • Solubiologia

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista. Pienimmät eliöt koostuvat vain yhdestä solusta. Ihmisen keho sisältää miljardeja soluja, jotka ovat erilaistuneet kudoksiksi. Solun toimintaa ohjaa sen tumasta löytyvät DNA-molekyylit. Geenit ovat DNA:n osia joiden perusteella solun työkalut ja rakennusaineet, proteiinit, valmistetaan.

 • Sää ja ilmasto

  Ilmaston ja sään havainnointi

  Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.

 • Yhteinen ympäristö

  Yhä useampi ympäristöön liittyvä kysymys on maailmanlaajuinen. Myös vastuu maapallon tulevaisuudesta on kannettava yhdessä. Kuormitus tarkoittaa luonnonvarojen kuluttamista ja jätteen tuottamista. Kestävän kehityksen tavoitteleminen vaatii näiden molempien vähentämistä.