Hyppää pääsisältöön

Suomalaisbändien pyrokeikat ovat aiheuttaneet vaaratilanteita – palavia pehkoja ja peppuja

Suomalaisbändien pyrokeikat ovat melko harvinaista herkkua, koska pyrotekniikan käyttö on niin kallista. Lordi, Reckless Love ja Tarot muistelevat ikimuistoisimpia pyrokeikkojaan.

Reckless Love esiintyi Emma Gaalassa vuonna 2011.

Turvallisuussäädökset ovat tiukentuneet keikkapaikoilla sitten 80-luvun villin lännen. Tarot muistelee huvittuneena itse tekemiään pommeja, Reckless Lovella on kokemusta liekitetystä heviletistä Emma Gaalassa ja Lordi on ollut huolissaan yleisön puolesta.

- Aikoinaan hirvitti, kun eturivin jengi periaatteessa ylsi käsillään siihen pyropönttöjen päälle. Se on aika hurjaa, jos ei tiedä, että kohta pölähtää ja sormet on siinä päällä. Nykyään turva-aidat ovat kauempana pyrokeikoilla, Mr. Lordi sanoo.

Reckless Love soitti tähänastisen uransa liekehtivimmän keikkansa Emma Gaalassa vuonna 2011.

- Pommien kanssa ei treenata, mutta joku aina kertoo ennen keikkaa, missä ne pommit tulevat esimerkiksi kertosäkeen aikana. Yhden biisin ajan sen vielä muistaa. Käytiin lämppäämässä Kissiä kesäkuussa ja ihmettelin, että on kavereilla muistamista. Veikkaan, että Genellä on muutamat trikoot kärähtänyt, Reckless Loven keulakuva Olli Herman juttelee.

Myöskään Reckless Love ei ole välttynyt vahingoilta pyrojen kanssa.

- Basisti Jallelle tuli pieni kalju takaraivoon, kun raketin kipinä sinkoutui pehkon sisään ja sitä on vaikea sammuttaa soittaessa, Olli Herman paljastaa.

Myös Lordille on käynyt hassusti dynamiittipötkön kanssa.

- Meidän ensimmäisellä keikalla pidin kädessäni sellaista feikkiä dynamiittipötköä, joka on vieläkin osa meidän show'ta. Mun piti ampua munista kipinäsuihku yleisöön päin, mutta siinä kävikin niin, että mulla oli se dynamiittipötkö väärinpäin kädessä ja ammuinkin itseäni kasseille. Sen jälkeen se on ollut aina oikeinpäin, Mr. Lordi kertoo.

Pyrot eivät olleet osa Lordin alkuperäisideaa

Lordiin on aina liitetty hyvin vahvasti pyrot. Mr. Lordi yllättääkin kertomalla, ettei se varsinaisesti ollut bändin oma idea sitoa lieskat niin vahvasti yhtyeen imagoon.

- Jostain syystä pyrot ikään kuin tarttui meihin. Ei niinkään bändin puolesta, vaan ulkopuolelta. Ei ollut puhettakaan, että olisimme voineet heittää keikkoja ilman pyrotekniikkaa. Sittenhän jengi menee lippukassalle keikan jälkeen kysymään, missä ne pyrot oli.

Mr. Lordi kuitenkin kertoo nauttivansa pyrokeikoista todella paljon ja on valmis satsaamaan niihin myös siivun keikkaliksastaan.

- Ne ottaa oman aikansa ja budjettinsa, mutta näyttää makeelta. Turha kieltää, etteikö olisi hienompaa vetää silloin, kun näkee sen yleisön reaktion. Se lisää energiaa ja ollaan kuitenkin visuaalinen bändi muutenkin. Pyrot on kerma kakun päällä, Mr. Lordi kommentoi.

Tarot teki pomminsa itse

Tarot puolestaan on joutunut läheltä piti -tilanteeseen oman hölmöilynsä vuoksi. Bändin valomies nimittäin taiteili yhtyeelle itse pyrot vuonna 1986.

- Ei niihin siihen aikaan tarvittu mitään lupia. Meidän valomies kävi vakoilemassa jonkun ulkomaalaisen bändin pyroja ja sai ostettua muutaman kunnon jytkyn ja rakensi itse paukkuja. Oltiin suuruudenhulluja ja räjäyteltiin sisätiloissakin kovimpia ulkoilmalaakeja, kitaristi Zachary Hietala kertoo.

Bändin hurjat suunnitelmat eivät sujuneet aivan käsikirjoituksen mukaan. Hietala muistelee hurjaa keikkaa Kaavin Iloharjulla vuonna 1986.

- Lavalla oli paljon pönttöjä ja isoin jytky piilotettiin dj-koppiin. Alkumusiikki käynnistyi ja polkasin paukun ja sehän losahti niin, että kuulo meni saman tien ja kaiken maailman rojua tuli niskaan. Kun kuulo palautui, huomattiin, että ainoastaan rummut kuuluivat akustisesti ja äänentoistojärjestelmä oli mykkänä. Se paine oli niin järjetön, että kaikista kaiutinkaapeista lensi piuhat irti, ja tekniikan jätkät juoksentelivat laittamassa piuhoja takasin kiinni, Hietala muistelee.

Tarotin sekoilu ei siihen loppunut, sillä osa ruudista oli vielä palamatta.

- Samalla keikalla käytettiin vielä sellaisia ruutihässäköitä ja veljeni Marco Hietala unohti, että siinä biisissä tulee lieskat. Vetäisin tulet sen perseeseen, mutta ei sentään sairaalareissua tullut, Hietala tarinoi.

Katso: Lordi: Hard Rock Hallelujah

Lähteet: YleX