Hyppää pääsisältöön

Työpajanuoret Honkarakenteen alihankkijoina

Kaksi nuorta työstävät puuta.
Kaksi nuorta työstävät puuta. puutyö

Karstulalainen puualan työpaja murtaa nuorten ennakkoluuloja työelämästä ja työnantajien ennakkoluuloja nuorista.

Karstulan työpaja toimii kuin mikä tahansa puualan alihankintatehdas: sieltä toimitetaan tavaraa tilaustyönä paikallisiin yrityksiin.

Tällainen yhteistyö ei ole mitenkään itsestään selvää. Työpajan johtajan Markku Saastamoisen mielestä tällainen malli on kuitenkin niin yrityksen, työpajatoiminnan kuin pajalla työskentelevien nuorten etu. Nuorten työpajojen toiminta-ajatuksena on saada työttömät nuoret työelämän rutiineihin kiinni.

-En edes ajattele Karstulaa työpajana, vaan puhtaasti alihankkijana, jonka työt kilpailutetaan normaaliin tapaan, Honkarakenteen ostopäällikkö Jukka Valtonen sanoo. Talopaketti- ja hirsitalofirma Honkarakenne on Karstulan työpajan suurin asiakas.

Yritykset voisivat Valtosen mielestä tilata esimerkiksi puualalla työpajoilta sellaisia töitä, joita nyt teetetään ”halpamaissa”. Honkarakenne tilaa työpajalta esimerkiksi pakkaustarvikkeita ja talojen koristeosia.

Nuoret haluavat palkkaa, eivät sossun rahaa

Karstulan työpajan johtaja Saastamoinen kehottaa yrityksiä luottamaan ja antamaan mahdollisuuden työpajoille yhteistyökumppaneina ja alihankkijoina.

Mutta mistäs yritys sopivan pajan yhteistyökumppanikseen löytää? Eri alojen työpajoja on Suomessa yhteensä parisataa, mutta läheskään kaikki eivät toimi Karstulan tapaan alihankintapajoina.

Markku Saastamoisen mielestä pitäisi. Karstulakin toimi alun perin pikku verstaana, jossa korjattiin polkupyöriä ja rakennettiin linnunpönttöjä.

-Nuorelle ei saa tulla sellainen olo, että työ on näennäistä tai talkoohommaa, Saastamoinen sanoo.

Motivaatio syntyy oikeasta, merkityksellisestä työstä ja omasta palkasta.

-Kyllä se on nuorelle rinta rottingilla -hetki kun ensimmäinen oma palkka on tilillä. Harva haluaa oikeasti käydä sossun luukulla, Saastamoinen sanoo.

Hän tietää mistä puhuu. Ennen työpajan vetäjäksi ryhtymistään vuonna 1996 mies toimi 15 vuotta kunnan sosiaalityöntekijänä, jakamassa nuorille sosiaalitukia. Työn tarjoaminen nuorelle työpajassa on itsellekin paljon motivoivampaa.

-Säännöllinen, oikea työ on älyttömän kova väline, usein parempi kuin sosiaalityöntekijöiden ja työvalmentajien ryhmä ympärillä. Normaali työ ratkaisee usein monta ongelmaa nuoren elämässä, Saastamoinen sanoo.

Työpaja toimii rekrytointikanavana

Työpaja on yhteistyöyrityksille hyvä rekrytointikanava. Saastamoisen mukaan paikalliset alan yritykset palkkaavat mielellään nuoria pajalta. Nuoret ovat oppineet alan töitä käytännössä jo työpajalla työskennellessään ja tuntevat yritykset.

Karstulan pajalla voi myös opiskella puualan perustutkinnon oppisopimuskoulutuksena.

-Tämä ei onnistuisi, jos meillä ei olisi vaativaa alihankintatyötä, Saastamoinen sanoo.

Honkarakenteen Valtosen mukaan työpajan vetäjän rooli on olennainen osa hyvää yhteistyötä. Hänen mukaansa Saastamoinen vetää pajaa kuin omaa yritystään.
Saastamoinenkin myöntää, että yritysyhteistyö vaatii vetäjältä vahvaa vastuunottoa. Hän vastaa siitä, että tilaukset toimitetaan laadukkaasti ja ajallaan.

Hän kehottaa työpajoja aktivoitumaan ja ottamaan rohkeasti yhteyttä paikallisiin yrityksiin. Yritykset tuskin löytävät työpajoja, ellei mahdollisuudesta niille itse kerrota.

Teksti: Terhi Upola 30.08.2013

Lue lisää: Karstulan työpaja

  • Nuorten Duuniringistä apua arkeen

    Duunirinki on 4H-yhdistyksen alaisuudessa toimiva työnvälitystiimi, jonka kautta 15 – 20 -vuotiaat nuoret saavat työkokemusta ja omaa rahaa. Työtehtävien perusvalmiuksien lisäksi Duunirinki-koulutuksissa käydään läpi työelämässä tarpeellisia vuorovaikutustaitoja, jotka tuovat itsevarmuutta, ja antavat valmiuksia työelämään.

  • Yksinäisyyden voi selättää!

    Viime viikon teemamme käsitteli yksinäisyyttä ja sitä, voiko siitä päästä eroon. Kysymykseemme ”Onko yksinäisyys elinkautista?”, vastaus kuului, ei ole.