Hyppää pääsisältöön

Graffititaiteilija: Laittomuus viehättää

YleX Viikonlopun Lifestyleslotissa keskusteltiin tällä kertaa graffiteista. Anne Lainto sai vieraikseen kaksi graffititaiteilijaa, jotka pohtivat kyseisen katutaiteen muodon viehätystä.

Graffiti // Kuva: EPA/ALIN MATEI

Graffiteja näkee kaikissa kaupungeissa - puiston penkkejä on tägitetty, juniin on suherrettu ja seinillä komeilee taideteos jos toinenkin. Nykyisin monista kaupungeista löytyy myös aivan laillisia graffitiseiniä. Miltä lailliset graffitiseinät kuulostavat graffititaiteilijoiden korvaan? YleX Viikonlopun Anne Lainto haastatteli Lifestyleslottiin vieraiksi saapuneita Tuomas Siitosta ja Aleksia.

80-luvulla graffitiharrastuksen aloittanut Tuomas oli mukana, kun joukko helsinkiläisiä ehdotti kaupungille Kalasatamaan perustettavaksi laillista graffitiseinää. Miehen mukaan graffiteissa viehätti salamyhkäisyys, kun taidetta lähdettiin tekemään öisin kaupungille supersankarimaisen ninjasti liikkuen. Laillisia graffittiseiniä Tuomas kuitenkin pitää hyvänä asiana.

- Joskus katselin kaupunkia pelkästään maalauspaikkana miettien, miten minnekin pääsisi kiipeämään, kuinka hyvin sinne pääsisi tikkailla, ja miten sinne näkee, Tuomas kertoo.

- Paikat, joihin laittomia graffiteja tehdään - junat, vessat ja rakennusten seinät - on sellaisia, ettei niihin voisi laillisesti graffiteja tehdäkään. Tietenkin tuollaiset lailliset seinät tavallaan sotivat sitä kulttuuria vastaan, koska graffitien ei kuulu olla vain yhdessä paikassa. Joillakin graffitien tekeminen onkin nimenomaan sitä yhteiskuntaa vastaan kapinointia.

Annen haastattelema Aleksi kertookin oman viehätyksensä graffititaiteeseen tulevan juurikin taiteenlajin tietynlaisesta laittomuudesta.

- Kyllä noista laillisista seinistä tulee välillä sellainen fiilis, että taas siellä on joku polttariporukka tekemässä graffiteja. Laiton on aina laiton, ja sehän siinä viehättääkin, Aleksi tuumaa.

- En ole koskaan syttynyt tuommoisille vaneriseinille. Tietenkin tuommoiset seinät ovat vaikuttaneet tosi paljon siihen, että tulee paljon uusia tekijöitä. Tuollaisten seinien myötä varmasti myös monet vanhat tekijät, jotka eivät ole kymmeneen vuoteen graffiteja tehneet, ovat tulleet takaisin.

Lähteet: YleX Viikonloppu