Hyppää pääsisältöön

Bilderberg: Miksi tiedämme niin vähän?

Bilderberg on yksi maailman tärkeimmistä klubeista. Silti siitä tiedetään kovin vähän. Miksi?

Bilderberg kokoaa vuosittain huippupoliitikkoja, tutkijoita ja mediatalojen johtajia keskustelemaan pankkimaailman ja suurteollisuuden edustajien kanssa.

Tällaisen ryhmän luulisi olevan kiinnostava kohde tutkijoille, mutta Bilderbegistä on ilmeisesti tehty vain yksi laaja akateeminen tutkimus. Sen on tehnyt Tukholman yliopiston apulaisprofessorina toimiva Ian Richardson. Richardsonin mukaan eliittiverkostoja on vaikea tutkia, koska verkostoja koskeviin kysymyksiin on vaikea saada vastauksia.

"Me (tutkijat) suhtaudumme tähän alueeseen (eliittiverkostoihin) ikään kuin ne eivät olisikaan vakava tutkimuskohde, koska idea globaalista eliitistä kalskahtaa salaliittoteorioilta. Tämän takia tutkijat pysyvät kaukana tästä kohteesta toimialalla, jossa hyvä maine on tietenkin hyvin tärkeä", hän sanoi MOT:n haastattelussa.

Yhtä lailla on ihmeteltävä, miksi tiedotusvälineet eivät ole olleet kiinnostuneita Bilderbergistä. Toimittajia luulisi kiinnostaneen, kun Watfordissa kesäkuussa sellaiset rahamaailman ykköspomot kuten Paul Achleitner (Deutsche Bank), Douglas Flint (HSBC), Kenneth Jacobs (Lazard), Henry Kravis (KKR) ja Peter Sutherland (Goldman Sachs International) saivat kolmen päivän ajan tavata ja lobata eurooppalaisten valtioiden valtiovarainministereitä – esimerkiksi Jutta Urpilaista.

Senkin luulisi olleen kiinnostavaa, että paikalla olivat kansainvälisen öljybisneksen suurimmat nimet: BP:n pääjohtaja Robert Dudley ja Shellistä kokonainen triumviraatti: hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila, toimitusjohtaja Peter Voser ja talousjohtaja Simon Henry.

Bilderberg-kokoukset ovat suljettuja työtään tekeviltä toimittajilta, ja kokouksen osanottajat lupaavat salata sen, mitä kokouksessa tapahtui. Tämä ei kuitenkaan selitä sitä, miksi media ei kerro Bilderbergistä mitään eikä edes yritä selvittää, mikä ryhmän vaikutus ja merkitys oikein on.

Kaunaa vai normaalia journalismia?

En ole toimittajana koskaan törmännyt tilanteeseen, jossa kustantaja tai päätoimittaja olisi estänyt jonkin jutun julkaisemisen. On hyvin vaikea kuvitella, että Yleisradiossa tai vaikka Helsingin Sanomissa Bilderbergin uutisointi olisi mustalla listalla sen piilottamiseksi, että pomoporras osallistuu ryhmän kokoukseen. Tässä täytyy olla kyse jostain muusta.

Journalistien pitäisi olla siellä vaatimassa valtaapitäviä tilille, mutta kriittisiä toimittajia ei päästetä sisään

Eliittejä ja varakkaita ihmisiä suosivana aikana eliittiryhmistä kertominen näyttää helposti kaunajournalismilta, vaikka tarkoitusperät olisivat samat kuin yleensäkin journalismissa.

City University Londonin journalistiikan professorin Gavin MacFadyenin mielestä journalistien pitäisi yrittää mukaan Bilderberg-kokouksiin, koska kokoukset ovat tärkeitä.

"Vain suuri yleisö suljetaan näiden kokousten ulkopuolelle. Yleisöä edustavien journalistien pitäisi olla paikalla. Mutta sellaisia toimittajia, jotka ovat kriittisiä ja todella raportoivat, mitä kokouksissa sanotaan, ei koskaan oteta mukaan. Journalistien pitäisi olla siellä vaatimassa valtaapitäviä tilille, mutta kriittisiä toimittajia ei päästetä sisään", hän sanoi MOT:lle.

Toinen syy toimittajien haluttomuuteen raportoida Bilderbergistä voi olla sama kuin tutkijoiden kohdalla. Bilderbergistä on tullut – ehkä juuri asiallisen tarkastelun ja journalismin puuttuessa – monenlaisten salaliittoteorioiden suosikkikohde. Bilderbergiä epäillään niin kansalaisten laajamittaisesta myrkyttämisestä kuin äärikapitalismista, sosialismista ja maailmanhallituksen synnyttämisestäkin.

Bilderbergiin tarttuminen voi saada niin akateemisen tutkijan kuin journalistinkin näyttämään paitsi naiivilta myös hölmöltä, ja tutkijoiden ohella myös journalismissa tällainen leima on turmioksi.

Ylpeä David Rockefeller

Jotta totuus olisi tässäkin asiassa tarua ihmeellisempää, Bilderbergin ytimestä voi löytää vahvistusta salaliittoteorioille – ainakin salaliittolasit päässä.

David Rockefeller on Yhdysvaltain tärkeimpiin ja rikkaimpiin perheisiin kuuluvan suvun päämies. Rockefeller on alusta saakka ollut Bilderbergin avainhenkilöitä, ja hän on kutonut valtaverkkoaan myös perustamansa Trilateraali-komission ja aikoinaan johtamansa Council on Foreign Relationsin avulla.

Rockefeller antaa muistelmissaan (Memoirs, Random House, 2003) varsin avoimesti aseita salaliittoja kehittelevien käsiin. Luvussa "Ylpeä internationalisti" Rockefeller kirjoittaa:

"Jotkut jopa uskovat meidän (Rockefellerien suvun) kuuluvan salaiseen seuraan, joka toimii Yhdysvaltain etuja vastaan. He luonnehtivat perhettäni ja minua 'internationalisteiksi', jotka vehkeilevät ympäri maailmaa muiden (samanmielisten) kanssa rakentaakseen entistä yhdentyneemmän poliittisen ja taloudellisen rakenteen – jonkinlaisen yhden maailman. Jos syytös on tämä, olen syyllinen – ja vielä ylpeästi."

MOT:n Bilderberg-paketti

Kommentit