Hyppää pääsisältöön

Merihaka on betonitornien harmaa laidun

Merihaan kerrostalot kohosivat Helsinkiin Hakaniementorin taustalle 1970-luvulla. Merihaka edustaa tiivistä kaupunki-ihannetta ja betonikansi jakaa jalankulkijat ja autoliikenteen eri kerroksiin. Merihakaa näytetään usein ankeuden symbolina, mutta merihakalaisille korkeista betonielementtitaloista avautuu merinäköala.

Kun Merihaka oli vasta rakennussunnitelmissa keväällä 1970, kysyttiin Ylellä kriittisesti, ketkä asuntoihin pystyvät muuttamaan. Toimittaja tiukkasi rakennusliike Hakalta sosiaalisena asuntorakentajana vastuuta lapsiperheistä. Hakan edustajan mukaan tulevan asukaskunnan sosiaalista taustaa oli vielä vaikea ennustaa, mutta hän arveli alueen soveltuvan parhaiten yksinasujille ja pienperheisille.

Rakennusliikkeen mukaan yhteydet tulivat olemaan hyvät sekä jalkaisin että linja-autoyhteyksin ja viereen oli tulossa tulevaisuudessa Metro-asemakin. Ensimmäinen tornitalo valmistui keväällä 1973, rakentaminen keskeytyi välillä, mutta jatkui vielä pitkälle 1980-lukua.

Merihaan ilmettä määrittävät korkeat betonielementtitalot ja eritasoliikenteeseen perustuva kaupunkirakenne. Aluetta on sittemmin käytetty usein ankeuden ja teollisuuden kuvituskuvana. Merkkejä tästä näkyi jo rakennusvaiheessa, kun Merihaka valikoitui kuvitukseksi Suomen bruttokansantuotteen kehityksestä kertovaan ruotsinkieliseen uutissähkeeseen toukokuussa 1975.

Arkkitehti Kaarin Taipaletta Merihaan harmaus ei häiritse. Hän ihailee helmikuisessa lumisateessa 1999, miten alueesta heijastuu aikansa into ja visiot: on ollut modernia sykettä, korkeita rakennuksia, merinäköalaa ja betonille on etsitty materiaalille ominaista tapaa tehdä koristelua rihlauksella.

Harmaus ja betoni ovat kuitenkin monelle muulle rumuuden synonyymeja. Merihaka esiteltiin yhtenä Helsingin rumimmista asuinalueista Ruma Suomi -sarjassa 2009.

Merihaka pyrkii kuitenkin pyristelemään irti kehnosta julkikuvastaan. Ilmettä ja imagoa on paikattu miljoonilla ja kesällä 2010 kerrottiin seuraavan suuren kunnostuskohteen sijaitsevan asuntojen alapuolella. Betonikannen alapuolisten tilojen kunnostamisella pyritään parantamaan myös turvallisuudentunnetta.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Kommentit