Hyppää pääsisältöön

Moi Supercellin Ilkka Paananen ja Rovion Mikael Hed

Minna Ahola
Minna Ahola Kuva: Yle minna ahola

Minua ärsyttää, että

nuoria ei saada viihtymään koulussa ja siksi esimerkiksi amiksissa todella monella nuorella jäävät opinnot kesken. Ilkka ja Mikael, te olette luoneet Suomeen uudenlaista yritystoimintaa, joka henkii tekemisen iloa.

Teissä on draivia, joka innostaa meitä muita. Miten teidän yrityksenne voisivat olla mukana tuomassa samanlaista henkeä kouluihin?

Uskallan väittää, että

nuoret ovat lahjakkaita. Jokaisen vahvuus ei ole oppikirjan ulkoluvussa tai koepäivän pinnistyksessä. Jos Aleksi on huono ruotsissa, mutta opetellut tekemään upeita pelejä koneellaan ja on iltaisin nettiyhteydessä kansainvälisen peliporukkansa kanssa, voisiko opettaja pyytää häntä pitämään pelitunnin tovereilleen sen sijaan että moittii tätä tunnilla torkkumisesta? Ja vaikka Ella ei pärjää tietotekniikassa, miksei arvostelussa enemmän painoarvoa saisi se, että hän iloisella läsnäolollaan varmistaa, että kukaan ei jää yksin?

Nuoret saisivat huomattavasti paremmat eväät löytää paikkansa maailmassa, jos kouluissa opittaisiin tunnistamaan nuorissa piilevä monenlaiset vahvuudet ja aikuiset näyttäisivät arvostavansa niitä.

Nyt ei tarvita

tekosyitä vaan tekoja. Mikael ja Ilkka, tartuttakaa spirittiä ja draivia opettajiin ja opettajien koulutukseen. Miten voisitte tuoda koulussa esille, että unelmien työpaikkaan on olemassa monenlaisia reittejä? Että elämässä ja työelämässä arvostetaan ja tarvitaan myös muuta kuin muodollisen koulutuksen tarjoamia oppeja?

Tulevaisuudessa

koulu on dynaaminen verkosto, jossa järjestöt, yritykset ja muut nuorille merkitykselliset organisaatiot tekevät yhteistyötä. Tulevaisuudessa koulu on prosessi, joka vahvistaa nuoren itsetuntoa ja jonka avulla yhä useampi nuori saa juuri itselleen sopivat eväät elämäänsä.

Rakkaudella,

Minna Ahola

  • Nuorten Duuniringistä apua arkeen

    Duunirinki on 4H-yhdistyksen alaisuudessa toimiva työnvälitystiimi, jonka kautta 15 – 20 -vuotiaat nuoret saavat työkokemusta ja omaa rahaa. Työtehtävien perusvalmiuksien lisäksi Duunirinki-koulutuksissa käydään läpi työelämässä tarpeellisia vuorovaikutustaitoja, jotka tuovat itsevarmuutta, ja antavat valmiuksia työelämään.

  • Yksinäisyyden voi selättää!

    Viime viikon teemamme käsitteli yksinäisyyttä ja sitä, voiko siitä päästä eroon. Kysymykseemme ”Onko yksinäisyys elinkautista?”, vastaus kuului, ei ole.