Hyppää pääsisältöön

Pelkällä ratsastuksella ei tule kilparatsastajaksi

Kyra Kyrklund opastaa ratsastuksessa
Kyra Kyrklund opastaa ratsastuksessa Kuva: Yle / Ystäväni hevonen ystäväni hevonen

Huomio! Jutun kuvissa ratsastetaan ilman kypärää. Kypärättä ratsastaminen on vaarallista, eikä sitä pidä missään nimessä tehdä. Lue lisää #järkipäässä

Kyra Kyrklund.

Suomen menestynein ratsastaja on jokaisen koulutuupparin suurin esikuva, ja kaikkien hevosihmisten arvostama opettaja. Kyran pitämät opetusklinikat ovat poikkeuksetta loppuunmyytyjä, ja niin oli viime viikonlopun Ruskeasuolla pidetty ”Kohti kokoamista” klinikkakin.

Ennen showta, ja melkein tuhatpäistä yleisöä, Kyra halusi nähdä klinikan ratsukot etukäteen.

Kyra Kyrklund neuvoo ratsastajaa maneesissa
Kyra Kyrklund neuvoo ratsastajaa maneesissa Kuva: Emmi Kähkönen pelkällä ratsastuksella ei tule kilparatsastajaksi

ratsukoita maneesissa
ratsukoita maneesissa Kuva: Emmi Kähkönen pelkällä ratsastuksella ei tule kilparatsastajaksi

ratsukko laukkaa maneesissa
ratsukko laukkaa maneesissa Kuva: Emmi Kähkönen pelkällä ratsastuksella ei tule kilparatsastajaksi

Ratsukko ja valmentaja maneesissa
Ratsukko ja valmentaja maneesissa Kuva: Emmi Kähkönen pelkällä ratsastuksella ei tule kilparatsastajaksi

Ratsukoiden katsastamisen jälkeen Kyralla oli aikaa jutella kanssani Ystäväni hevonen -sarjan aiheista. Mikä mieletön tilaisuus!

Kyra Kyrklund pitelee hevosta ja katsoo kohti Ronja Salmea
Kyra Kyrklund pitelee hevosta ja katsoo kohti Ronja Salmea Kuva: Emmi Kähkönen pelkällä ratsastuksella ei tule kilparatsastajaksi

Kyra Kyrklund ja Ronja Salmi keskustelevat
Kyra Kyrklund ja Ronja Salmi keskustelevat Kuva: Emmi Kähkönen pelkällä ratsastuksella ei tule kilparatsastajaksi

- Kun aloitin kilpailemisen, hevonen oli melkein kuin väline minulle. Nykyään näen niissä enemmän puolia. Juuri nyt vahvimpana on tunnepuoli, näen hevoset ystävinä, Kyra kertoo.

- Esimerkiksi Max, en ole kisannut sillä neljään vuoteen, mutta ratsastan sillä joka päivä. Nautin siitä. Tuntuu hyvältä, ettei ole sitä kilpailuprässiä päällä. Meillä on nyt ihan eri suhde, verrattuna siihen kun kilpailimme yhdessä.

Kyran puheessa viime vuosien kilparatsu Max nousee ylitse muiden.

- Maxkin on oppinut paljon. Siitä on tullut psyykkisesti varma vuosien varrella. Max on kuin vanha koira, se tietää mitä asiat tarkoittavat. Nuoret koirat on kauhean kivoja, niiden kanssa voi leikkiä ja muuta, mutta ne ovat vähän höhliä. Vanhat koirat tietävät enemmän, Kyra nauraa.

Kun Kyra katsoo hevosta ensi kerran, kokonaisuus ratkaisee.

- On mahdotonta sanoa, että tosta ei tule Grand Prix –hevosta ”koska”. Sen vain tietää alitajunnassaan, että niin on. Kun ihminen tietää paljon, osa tiedosta siirtyy alitajuntaan. Kaikkea tietämäänsä ei voi tiedostaa, Kyra pohtii.

Itse olen aina ajatellut, että hevosten kanssa oppiminen on ikuista. Kyralta sain vahvistuksen ajatukselleni. Kyran mukaan hevosten kanssa oman tietämyksen tulee olla laaja. On tunnettava hevosten kasvattajia, omistajia, tunnistettava hyvä pohja ja talli. Jos kegityksessä on joitain vikaa, se pitää itse huomata. Kyran viesti on hyvin selkeä:

- Hevostuntemusta ei saa sillä, että ratsastaa omaa hevosta kerran päivässä tunnin ajan. Pitää tehdä enemmän. Nykyään katsotaankin ihan liian vähän muiden ratsastusta. Omaa silmää pitää harjoittaa. Netissä on vaikka kuinka paljon informaatiota, ja ne jotka ovat oikeasti hyviä, ovat sen sieltä etsineet. Pelkällä ratsastuksella ei tule kilparatsastajaksi.

Vaikka omat tavoitteet eivät olisi GP-luokissa, Kyran mukaan seisomme kaikki samoilla rappusilla.

Ronja Salmi haastattelee Kyra Kyrklundia
Ronja Salmi haastattelee Kyra Kyrklundia Kuva: Emmi Kähkönen pelkällä ratsastuksella ei tule kilparatsastajaksi

- Joku on rappusten yläpäässä, toinen alapäässä, mutta ne on samat rappuset. Ja kaikilla tasoilla pitää keskittyä oman kehon hallintaan ja tasapainoon. Jos et voi istua hevosen selässä vetämättä ohjista, et voi muuttaa mitään hevosessa. Siksi aloitan aina ratsastajasta. Ratsastajan täytyy muuttua, ei hevosen.

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.