Hyppää pääsisältöön

Polyteknikkojen Kuoro teki historiaa Istanbulissa

Polyteknikkojen Kuoron Istanbulin-keikka vuonna 1952 oli suuri mediatapahtuma: ennen heitä oli kaupungissa vieraillut vain yksi ulkomaalainen kuoro. Konserttisalia ei kaupungista löytynyt, joten kuoro esiintyi elokuvateatterissa.

Vuonna 1900 perustettu akateeminen mieskuoro oli 1930-luvulta alkaen tehnyt myös ulkomaankiertueita. Vuonna 1952 kuoro aloitti kiertueensa itäiseltä Välimereltä.

Teekkarikuoron ensimmäinen etappi oli tuolloin Istanbulissa. Kuoro ehti Kultaiseen sarveen ensimmäisenä suomalaiskuorona ja oli vieläpä kaikkien aikojen toinen kaupungissa milloinkaan vieraillut ulkomainen kuoro. Esiintymisen saama mediahuomio oli siis suuri ja myös Yleisradion toimittaja oli lähetetty paikalle.

"Valitettavasti konsertin ulkoiset olosuhteet eivät ole hyvät." Koska kaupungissa ei olllut ainutakaan konserttisalia, esiintyi kuoro elokuvateatterissa. Paikalle olivat saapuneet kaikki kynnelle kyenneet suomalaiset, mm. professorit Jaakko Rahola ja Armas Salonen, lähetystösihteeri Veli Helenius sekä konsulit Olavi Tammivuori ja Bertil Bäckman.

Reportaasissa kuullaan Järnefeltin Sirkka sekä Sibeliuksen Finlandia-hymni pienoismagnetofonin äänittäminä sekä matkanjohtaja Raholan haastattelu.

Seuraavan päivän paikallislehtien kerrotaan ylistäneen kuoroa ja antaneen samalla "reipasta tukkapöllyä" Turkin radiolle, joka ei ollut noteerannut konserttia. Turkista kuoro jatkoi matkaansa Israeliin, Kreikkaan, Italiaan, Sveitsiin ja Saksaan.

Artikkelin videoklipissä näemme filmikatsauksen Suomalaisten Teknikkojen Seuran rakennuttaman Insinööritalon vihkiäisistä vuonna 1951. Tilaisuuteen saapuivat mm. presidentti Paasikivi sekä eduskunnan puhemies Fagerholm. Rakennuksen oli suunnitellut Alvar Aalto, mutta hänen nimeään ei katsauksessa erikseen mainita.

Teksti: Petra Himberg