Hyppää pääsisältöön

Jeesushipit tulivat myös Suomeen

Jeesus-liike oli kristillinen liike hippien vastakulttuurin sisällä 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa. Toisaalta voidaan sanoa, että samaan aikaan Jeesus-liike oli hippiliike kristinuskon sisällä. Joka tapauksessa, erityisesti nuorten suosiossa ollut suuntaus rantautui 70-luvulla myös Suomeen.

Jeesus-liikkeen juuret ovat Yhdysvalloissa, josta ideologia levisi 1970-luvun alussa Eurooppaan ja lopulta myös Suomeen. Amerikassa Jeesus-liikkeen toiminta oli vahvasti sidoksissa hippikommuuneihin. Useissa tapauksissa uskonnon mukaantulo jakoi jopa kommuuneita kahtia.

Hippivastakulttuurin ideologiasta poiketen Jeesus-liike ei suoranaisesti pyrkinyt muuttamaan yhteiskuntaa. Edustajien mukaan pyrkimyksenä oli muuttaa ihmisyksilöiden sydämiä. Myös liikkeen toimintamalli tuki tätä. Ideologiaa ja sanaa levitettiin kansalle kaduilla ja kapakoissa, kuten tunnetumpiakin uskonnollisia suuntauksia.

"Tietysti, kaikkihan maksaa, mutta meillä on se hyvä puoli, että meidän ei tarvitse koskaan ajatella sitä, ettei meillä olisi rahaa. Koska Jeesus on valtavan rikas ja Jeesus omistaa kaikki. Uskovat lähettävät meille valtavan paljon rahaa juuri tähän (levitys)työhön", kertoo nimettömäksi jäänyt nuori mies Ylen vuoden 1972 raportissa.

Raportissa todetaan, että esikuvana Jeesuksen viehätys 1970-luvulla saattoi johtua siitä, että hänessä oli helppo nähdä kapinallinen, radikaali ja rauhan sekä veljeyden marttyyri. Jeesus-kansan enemmistölle asia ei kuitenkaan ollut aivan näin yksinkertainen. Monet nuoret näkivät Jeesuksen todellisena pelastajana, joka hallitsi maailmaa, jokaista ihmistä ja kaikkien kansakuntien kohtaloa.

Münchenissä järjestettiin vuoden 1972 olympialaisten aikana Vietnamin sodan vastainen mielenosoitus. Paikalle kerääntyi satoja Jeesus-liikkeen kannattajia. Mukana oli myös suomalaisia nuoria.

Jeesus-liikkeen toiminnan katsotaan päättyneen alkuperäisessä muodossaan 1980-luvulla. Liikkeen on todettu vaikuttaneen maailmanlaajuisesti kristillisen oikeiston ja vasemmiston kehitykseen, sekä kristillisen musiikin kehitykseen.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto