Hyppää pääsisältöön

Kyran klinikka, ja mitä minä siitä opin

Kyra Kyrklund valmentaa ratsukkoa
Kyra Kyrklund valmentaa ratsukkoa Kuva: Johanna Erjonsalo kyran klinikka ja mitä minä siitä opin

Viime viikonloppuna pidetty "Kohti kokoamista" -klinikka saattoi yhteen kouluratsastuksesta kiinnostuneita katsojia, ja Suomen suurimman ratsastustähden.

Kyra Kyrklund luennoi miltein tuhatpäiselle yleisölle ja opetti eri tasoisia ratsukoita kokoamisen saloihin.

Klinikassa nähtiin niin nuoria hevosia, kuin Grand Prix -tason ratsukoitakin. Koko luennon ajan Kyra kuitenkin teroitti, että jokaisella tasolla tulee harjoitella samoja asioita: kehon hallintaa ja tasapainoa. Perusratsastus on kaiken a ja o, ja jos siinä oikoo ja siirtyy vaikeisiin liikkeisiin, joutuu palaamana takaisin ja opettelemaan asiat uudelleen. Esimerkiksi jos laukanvaihdot opetetaan huolimattomasti hevoselle, piruetit eivät tule koskaan onnistumaan. Opitun asian automatisointi vaatii 100 000 toistoa, ja uudelleen opettelu rapiat 50 000. Kannattaa siis jo alussa olla täsmällinen ja pikkutarkka.

Opittavaa riittää pitkin matkaa, ja myös harrastajan tulee olla kunnianhimoinen oman oppimisensa kanssa. Kärjistäen kaikilla ratsastajilla on tasosta riippumatta vaikeuksia satulassa pysymisen, puolipidätteiden ja riippumattoman istunnan kanssa.

Kyra Kyrklund neuvoo ratsastajaa maneesissa
Kyra Kyrklund neuvoo ratsastajaa maneesissa Kuva: Johanna Erjonsalo kyran klinikka ja mitä minä siitä opin

Klinikan ensimmäiseksi ratsastajaksi Kyra oli valinnut Kikko Kalliokosken, koska halusi näyttää tämän erinomaisen istunnan yleisölle. Ihailtavan siististi ja hillitysti ratsastava Kikko hallitsi upeasti kehonsa, ja sai ratsastuksen näyttämään todella helpolta.

ratsukko maneesissa
ratsukko maneesissa Kuva: Johanna Erjonsalo kyran klinikka ja mitä minä siitä opin

Poniratsukon kohdalla Kyra halusi keskittyä jälleen istuntaan. Kyra ohjasi myös yleisössä istuvia jännittämään vatsalihaksensa, ja ajattelevan että keskivartalon ympäri kiertää lihaksista tehty korsetti. Jos korsetti on tiukalla, ei vetäminen ohjista suista ratsastajaa satulasta. Hallitun keskivartalon kanssa ratsastajan ei tarvitse puristaa hevosta, vaan mahdollisen paineen pääsee hellittämään. Pohkeiden käytöstä omaan päähäni jäi lause, jossa Kyra kehotti "kuiskaamaan pohkeella hevoselle".

Kyra Kyrklund neuvoo ratsastajaa maneesissa
Kyra Kyrklund neuvoo ratsastajaa maneesissa Kuva: Johanna Erjonsalo kyran klinikka ja mitä minä siitä opin

Kyra Kyrklund neuvoo ratsastajaa maneesissa
Kyra Kyrklund neuvoo ratsastajaa maneesissa Kuva: Johanna Erjonsalo kyran klinikka ja mitä minä siitä opin

Kyra havainnollisti muutamia asioita myös yleisön avulla. Hän pyysi jokaista nousemaan ylös, taivuttamaan selkänsä notkolle, ja nostavan jalkojaan. Vastaavasti jos selkää pyöristi, nousi jalka huomattavasti helpommin, ja korkeammalle. Sama sääntö pätee hevosen anatomiassa, joten vaatimus hevosten pyöreälle muodolle oli kertaheitolla yleisössä ymmärretty. Ilman pyöreää selkää on hevosen mahdotonta liikkua isosti ja ilmavasti, ja se lopettaa eteenpäin pyrkimisen.

Kyra Kyrklund neuvoo ratsastajia maneesissa
Kyra Kyrklund neuvoo ratsastajia maneesissa Kuva: Johanna Erjonsalo kyran klinikka ja mitä minä siitä opin

Kyra Kyrklund neuvoo ratsastajaa maneesissa
Kyra Kyrklund neuvoo ratsastajaa maneesissa Kuva: Johanna Erjonsalo kyran klinikka ja mitä minä siitä opin

Kyra Kyrklund neuvoo ratsastajaa maneesissa
Kyra Kyrklund neuvoo ratsastajaa maneesissa Kuva: Johanna Erjonsalo kyran klinikka ja mitä minä siitä opin

Kyra nousi myös itse hevosen selkään. Käynnissä ja ravissa Kyra halusi suoristaa Vaativa A-tasoista hevosta, ja saada sitä tukeutumaan tasaisesti molemmille ohjille. Oli helpottavaa huomata, että maailman parhaatkin ratsastajat joutuvat treenaamaan hevosten kanssa samoja asioita, joita minä väännän Miran kanssa kotitallilla! Lisätodisteen perusasioiden tärkeydestä sain, kun GP -ratsukon kohdalla harjoiteltiin sulkutaivutusten lisäksi myös laukasta raviin siirtymistä. Laukka-ravi siirtymä on Grand Prix -radalla yhtä arvokas kuin piaffe ja passage, joten sitäkin tulee treenata aktiivisesti.

Kyra Kyrklund neuvoo ratsastajaa maneesissa
Kyra Kyrklund neuvoo ratsastajaa maneesissa Kuva: Johanna Erjonsalo kyran klinikka ja mitä minä siitä opin

Kyra Kyrklund neuvoo ratsastajaa maneesissa
Kyra Kyrklund neuvoo ratsastajaa maneesissa Kuva: Johanna Erjonsalo kyran klinikka ja mitä minä siitä opin

Kyra Kyrklund neuvoo ratsastajaa maneesissa
Kyra Kyrklund neuvoo ratsastajaa maneesissa Kuva: Johanna Erjonsalo kyran klinikka ja mitä minä siitä opin

ratsukko maneesissa
ratsukko maneesissa Kuva: Johanna Erjonsalo kyran klinikka ja mitä minä siitä opin

Ratsastuksessa on aina uusia ovia ja ikkunoita.. Jos niitä uskaltaa raottaa, voi oppia omasta ratsastuksestaan huimasti. Jokainen ratsastaja on myös hevosensa valmentaja, eikä sitä roolia pidä koskaan laiminlöydä.
Klinikka oli mielestäni todella inspiroiva. Oli hyvä teroittaa itselleen, mitkä ovat niitä isoja suuntalinjoja, joidenka mukaan omaa ratsastustaan haluaa kehittää: paineesta pois, ja eteenpäin. Rauhallinen ja tasapainoinen istunta, energinen ja motivoitunut hevonen alla.

Myös yhden konkreettisen käytännö vinkin sain lisättyä omalle treenilistalleni. Kokeilkaa myös te! Lyhyt esteraippa asetetaan nyrkkien päälle niin, että sitä pidetään paikallaan peukaloiden avulla. Raipan pitäminen paikallaan auttaa harjoittamaan kättä tasaiseksi ja lempeäksi. Esteraippa siis koulutreeneihin, nyrkit pystyyn ja paremmaksi ratsastajaksi!

ratsukko maneesissa
ratsukko maneesissa Kuva: Johanna Erjonsalo kyran klinikka ja mitä minä siitä opin
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.