Hyppää pääsisältöön

Boliviassa varaudutaan pahan päivän varalle

Punaisen ristin ensiapuhoitajia Bolivian maanjäristyksen jälkeen
Kuva: Tatu Blomqvist/SPR Punaisen ristin ensiapuhoitajia Bolivian maanjäristyksen jälkeen Kuva: Tatu Blomqvist/SPR Bolivia,Punainen Risti,ensiapu

Luonnonkatastrofit ja onnettomuudet koettelevat tavallistakin pahemmin, jos niihin ei ole varauduttu. Bolivian Punainen Risti antaa ensiapuopetusta ja katastrofivalmiuskoulutusta.

Katastrofivalmius tarkoittaa valmistautumista luonnonkatastrofeihin. Mitä enemmän katastrofialttiit yhteisöt tietävät riskeistä ja niihin valmistautumisesta, sitä helpompaa ja halvempaa on selvitä niistä. Katastrofivalmiuteen kuuluu muun muassa ensiapuopetusta, evakuointisuunnitelmien tekoa ja riskikartoitusta.

Boliviassa Sucren kaupungissa maanvyörymät ovat vakava uhka. Kun sadekaudella sataa runsaasti, paljaaksi kalutut vuoren rinteet kuljettavat maa-ainesta ja saartavat laakson talot. Alue on myös altis metsäpaloille.

Sucren kaupungissa sijaitsevassa lukiossa on tehty jo kolmen vuoden ajan katastrofivalmiuskoulutusta. Bolivian Punainen Risti, poliisi ja palolaitos tekivät yhteistyössä harjoituksia, joiden avulla oppilaat ja alueen asukkaat pystyvät kohtaamaan uhkia.

Ensiapukoulutusta koululaisille

Bolivialaisen La Esperanza -koulun oppilaat ovat saaneet katastrofivalmiuskoulutusta. Sen tärkein osa on ensiapu.

Ensiapu on vammautuneelle tai äkillisesti sairastuneelle annettavaa apua, johon kuuluvat pelastaminen, ensiapu, ensihoito, kuljetus ja hoito. Esimerkiksi verenvuodon tyrehdyttäminen ja haavan sitominen ovat ensiavun perustaitoja.

Hätäensiavulla tarkoitetaan henkeä pelastavaa ensiapua, jonka avulla pelastetaan potilaan henki, estetään hänen tilansa pahenemisen ja kutsutaan apua paikalle.

Kuva: Tatu Blomqvist/SPR

Kuva: Tatu Blomqvist/SPRKuva: Tatu Blomqvist/SPR
Kuva: Tatu Blomqvist/SPR

Kuva: Tatu Blomqvist/SPRKuva: Tatu Blomqvist/SPR

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?