Hyppää pääsisältöön

Burundissa taistellaan malariaa vastaan

Burundilainen lapsi
Kuva: Jarkko Mikkonen/SPR Burundilainen lapsi Kuva: Jarkko Mikkonen/SPR Burundi,Afrikka,lapset (perheenjäsenet)

Malaria on yksi Burundin suurimmista terveysongelmista. Tarttuvaa tautia vastaan taistellaan hyttysverkkojen avulla.

Malaria on yksi vakavimmista kuolemaan johtavista tartuntataudeista. Siihen sairastuu vuosittain 250 miljoonaa ihmistä. Lähes puolella maailman väestöstä on riski saada tartunta. Malariaa tavataan 108 maassa, joista lähes puolet on Afrikassa.

Köyhyys aiheuttaa malariaa ja malaria köyhyyttä. Tauti lisää kuolleisuutta ja hidastaa Afrikan talouskasvua. Alle viisivuotiaat lapset sekä raskaana olevat naiset ovat erityisen riskialttiita, sillä hoitamattomana malaria voi johtaa kuolemaan.

Yksinkertaisin malarian torjuntakeino on hyönteismyrkyllä käsitellyn hyttysverkon käyttö. Kaikilla ei kuitenkaan ole siihen varaa ja siksi monissa maissa valtiot ja järjestöt, esimerkiksi Punainen Risti jakavat verkkoja.

Kuva: Tatu Blomqvist/SPR

Kuva: Tatu Blomqvist/SPRKuva: Tatu Blomqvist/SPR

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?