Hyppää pääsisältöön

Keniassa kasvatetaan kuivuutta kestävää kassavaa

Kenialainen perhe
Kuva: Minna Passi/SPR Kenialainen perhe Kuva: Minna Passi/SPR Kenia,Afrikka,perheet

Ilmastonmuutos pakottaa maanviljelijöitä eri puolilla maailmaa miettimään uudelleen, mitä kannattaa kasvattaa. Keniassa ollaan siirtymässä heikosti kuivuutta sietävästä maissista perinteiseen kassavaan, joka pärjää vähällä vedellä.

Maissi yleistyi Keniassa siirtomaa-ajalla 1950-luvulta lähtien. Maissi kasvoi nopeasti ja tuotti 3–4 satoa vuodessa. Siksi se syrjäytti perinteisen, hitaammin kypsyvän kassavan. Maissia pidettiin hienona, sivistyneistön kasvina.

Kuivuuden takia maissisadot ovat alkaneet kuitenkin pienentyä. Tilanne on niin vakava, että alueella on jouduttu turvautumaan avustusjärjestöjen ruoka-apuun.

Apu löytyi kassavasta, jota kutsutaan myös maniokiksi ja tapiokaksi. Kenian Punainen Risti jakoi 2900 viljelijälle 1000 kassavan pistokasta kullekin.

Kenian maatalouden tutkimuslaitos oli kehittänyt lajikkeen, joka kasvaa täyteen mittaansa vuodessa, entisen kahden vuoden sijaan. Viljelijöiden tuli puolestaan antaa eteenpäin yhtä monta pistokasta kuin olivat vastaanottaneet.

Kassava on ravinteikas mukulakasvi, joka selviää vähällä vedellä. Se on todella monipuolinen kasvi, sillä sekä mukula että lehdet voidaan käyttää ravinnoksi.
Kassava sisältää runsaasti tärkkelystä, hiilihydraatteja, proteiineja, kalsiumia, A-, B- ja C-vitamiinia sekä mineraaleja.

Kassava on niin sanottu ruokaturvakasvi, eli sellainen, jolla on erityisen hyviä ominaisuuksia – kuten vähällä vedellä selviäminen. Kassava on bataatin jälkeen maailman tärkein ruokaturvakasvi.

Kuva: Minna Passi/SPR

Kuva: Minna Passi/SPRKuva: Minna Passi/SPR
Kuva: Minna Passi/SPR

Kuva: Minna Passi/SPRKuva: Minna Passi/SPR
Kuva: Minna Passi/SPR

Kuva: Minna Passi/SPRKuva: Minna Passi/SPR

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?