Hyppää pääsisältöön

Keniassa kasvatetaan kuivuutta kestävää kassavaa

Kenialainen perhe
Kuva: Minna Passi/SPR Kenialainen perhe Kuva: Minna Passi/SPR Kenia,Afrikka,perheet

Ilmastonmuutos pakottaa maanviljelijöitä eri puolilla maailmaa miettimään uudelleen, mitä kannattaa kasvattaa. Keniassa ollaan siirtymässä heikosti kuivuutta sietävästä maissista perinteiseen kassavaan, joka pärjää vähällä vedellä.

Maissi yleistyi Keniassa siirtomaa-ajalla 1950-luvulta lähtien. Maissi kasvoi nopeasti ja tuotti 3–4 satoa vuodessa. Siksi se syrjäytti perinteisen, hitaammin kypsyvän kassavan. Maissia pidettiin hienona, sivistyneistön kasvina.

Kuivuuden takia maissisadot ovat alkaneet kuitenkin pienentyä. Tilanne on niin vakava, että alueella on jouduttu turvautumaan avustusjärjestöjen ruoka-apuun.

Apu löytyi kassavasta, jota kutsutaan myös maniokiksi ja tapiokaksi. Kenian Punainen Risti jakoi 2900 viljelijälle 1000 kassavan pistokasta kullekin.

Kenian maatalouden tutkimuslaitos oli kehittänyt lajikkeen, joka kasvaa täyteen mittaansa vuodessa, entisen kahden vuoden sijaan. Viljelijöiden tuli puolestaan antaa eteenpäin yhtä monta pistokasta kuin olivat vastaanottaneet.

Kassava on ravinteikas mukulakasvi, joka selviää vähällä vedellä. Se on todella monipuolinen kasvi, sillä sekä mukula että lehdet voidaan käyttää ravinnoksi.
Kassava sisältää runsaasti tärkkelystä, hiilihydraatteja, proteiineja, kalsiumia, A-, B- ja C-vitamiinia sekä mineraaleja.

Kassava on niin sanottu ruokaturvakasvi, eli sellainen, jolla on erityisen hyviä ominaisuuksia – kuten vähällä vedellä selviäminen. Kassava on bataatin jälkeen maailman tärkein ruokaturvakasvi.

Kuva: Minna Passi/SPR

Kuva: Minna Passi/SPRKuva: Minna Passi/SPR
Kuva: Minna Passi/SPR

Kuva: Minna Passi/SPRKuva: Minna Passi/SPR
Kuva: Minna Passi/SPR

Kuva: Minna Passi/SPRKuva: Minna Passi/SPR

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Islamin vieraana

  6-osainen sarja islamista.

  6-osaisessa sarjassa professori Jaakko Hämeen-Anttila johdattaa kiehtovalle matkalle islamin maailmaan – sen historiaan, kulttuuriin, kuvataiteisiin, musiikkiin ja kirjallisuuteen sekä ihmisten jokapäiväiseen elämään. Ohjelmasarja on valmistunut v. 2003.

 • Buddhan jalanjäljillä

  Buddhalaisuus

  Buddhalaisuus ei ole kristinuskoon tai islamiin verrattavissa oleva uskonto, vaan pikemmin filosofia, joka opettaa tien korkeimman moraalisen, henkisen ja intellektuaalisen "valaistumisen" saavuttamiseen.