Hyppää pääsisältöön

Parhaat musiikkielokuvatärpit R&A-festareille

Suomen suurin elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 26. kerran 19.–29.9.2013.

Beware of Mr. Baker

Tämän vuoden R&A-ohjelmisto on festivaalin historian laajin, yhteensä 339 elokuvaa. Pääkaupunkiseudulla esitykset levittäytyvät ensimmäistä kertaa Espooseen, kun R&A näyttää Pohjoismaiden elokuvapalkinnon ehdokaselokuvat myös Kino Tapiolassa. Tuttuun tapaan luvassa on myös musiikkielokuvia.

- Perinteisesti olemme yrittäneet aina saada tärkeimmät musiikkidokkarit mukaan ohjelmistoon, niin myös tänä vuonna. Tarjolla on ollut mielenkiintoisia elokuvia, R&A:n taiteellinen johtaja Pekka Lanerva kommentoi YleX:lle.

Yksi puhutuimmista on The National-dokkari The National -dokkarin pääosassa ei ole bändi, jonka on ohjannut yhtyeen keulakuvan veli Tom Berninger.

- Eniten mainintoja ovat keränneet The Nationalista kertova Mistaken for Strangers ja Cream-rumpali Ginger Bakerista kertova Beware of Mr. Baker. Jälkimmäinen on elokuva rumpaligurun urasta ja elämästä. Myös The Stone Roses: Made of Stone on hyvä musiikkidokumentti, Lanerva vinkkaa.

Taiteellisen johtajan mukaan musiikkielokuvien taso on pysynyt melko tasaisena viime vuodet, vaikka suurin hype on jo mennyt ohi.

- Suurin buumi on laantunut. Nykyään tehdään paljon leffoja, jotka päätyvät musiikkijulkaisujen lisämateriaaliksi, mutta itsenäisiä dokkareita on aika vähän liikenteessä. Toisaalta taso on kova, jos lähdetään tekemään, niin tehdään innostuneesti, Lanerva kehuu.

Erityisesti nuorelle yleisölle Lanerva suosittelee The Great Hip Hop Hoaks -elokuvaa.

- Se on mainio kuvaus siitä, miten musabisnes toimii. Elokuvassa on kyse huijauksesta, joka on mennyt läpi. Kaverit tekeytyvät hip hop -artisteiksi, mikä menee täydestä. Osa dokkareista läpivalaisee sitä, miten bisnes ja media toimii. Menestyksen avaimet eivät ole aina täysin musiikillisia, Lanerva sanoo.

Lähteet: YleX