Nuorille. Nyt! -kampanjan ensimmäisellä viikolla kysyimme teiltä, saako suuntaa vailla olevaa nuorta kutsua syrjäytyneeksi. Ei saa, te vastasitte.
90 prosenttia ensimmäiseen Nuorille. Nyt! -kyselyyn vastanneista oli samaa mieltä kuin Helsingin kaupungin nuorisotoimen johtaja Tommi Laitio. Hänen mielestään syrjäytynyt-sanasta pitäisi luopua.
Termin käyttö on herättänyt keskustelua Ylen eri ohjelmissa ja esimerkiksi Twitterissä.
Sana syrjäytynyt on nuoren näkökulmasta leimaava ja pahimmassa tapauksessa lamauttava, totesi Ilja Pitkälä, 21, YleX Etusivun haastattelussa.
Pitkälä kertoo oman elämäntarinansa Sivuraiteilla -ohjelmassa. Hänen mielestään ei ole syrjäytyneitä nuoria, vaan yksilöitä erilaisissa elämäntilanteissa. Ja ne tilanteet muuttuvat koko ajan.
Marika Makaroffin Nuorille töitä. Nyt! –ohjelmassa sunnuntaina vieraillut projektipäällikkö Iikka Lovio sanoo varovansa käsitteen käyttöä ”tosi paljon”.
- Mistä syrjäydytään? Välillä olisi aiheellista puhua vaikka huonovointisuudesta. Oltais enemmän kiinni siinä niiden nuorten arjessa, ja siinä, mitä voisi tehdä, Lovio miettii ohjelmassa.
Syrjäytyminen-sanan ongelmana on, että sen alle niputetaan monenlaisia ongelmia, kuten työttömyyttä, mielenterveysongelmia ja asunnottomuutta.
- Ei voida pelastaa 50 000 nuorta yhdellä, samalla paketilla, vaan pitää pureutua näihin yksittäisiin ongelmiin, sanoi Osallistuvat Nuoret 2013 ry:n Linda Nyholm YleX:n haastattelussa tiistaina.
Vaihtoehto sanalle voisi olla osaton, ehdotti lukiolaisten liiton Improbatur-lehden päätoimittaja Robert Sundman samassa YleX Etusivu -ohjelmassa.
- Se nuori, joka on niin sanotusti syrjäytynyt, on jollain tavalla osaton tässä yhteiskunnassa, Sundman sanoo.
Sundman muistuttaa, että nuorten niin kutsuttu syrjäytyminen on yleensä lyhytaikaista. Sanasta tulee hänelle itselleen mieleen tyyppi, joka on ”maannut kymmenen vuotta katuojassa ja juonut Sinolia”.
Syrjäytynyt-sanalle löytyi ainakin varovaisia puolustajia Makaroffin Nuorille töitä nyt –ohjelmasta. Yleisössä istunut nuori Jukka Tolonen sanoi, että ”termi on ehkä hatara, mutta ongelma on kuitenkin olemassa”. Jollain tavalla siitä siis pitää puhua. Myöskään liikemies Kyösti Kakkonen ei haluaisi hylätä kuvaavaa termiä:
- Oikeista asioista oikeilla nimillä puhuminen auttaa. Se pysähdyttää ja herättää, Kakkonen sanoi.
Sivuraiteella-ohjelman ohjaaja Kirsi Markkanen pohtii, että kuka on syrjäytetty.
-Ja olemmeko me niin syrjäytyneitä näistä nuorista, että me ei hiffata, missä mennään? Markkanen kysyi Yle Puheen Aamussa maanantaina.
Teksti: Terhi Upola 06.09.2013