Hyppää pääsisältöön

Rajat auki vai kiinni?

Ajankohtaisen kakkosen teemaillassa pohdittiin miten käy maahanmuuton ja työvoiman Suomessa Euroopan unionin laajentuessa Baltiaan ja itä-Eurooppaan 2004.

Osa näki uuden muutoksen hienona mahdollisuutena ihmisille ja taloudelle. Investointipankkiiri Joakim Helenius koki laajentumisen mahdollisuutena muuttaa myös suomalaista talousajattelua Viron mallin mukaiseksi.

Tarjoilija Ingrid Lepp haluaisi Suomeen töihin lähinnä kokeakseen uutta ja EU-jäsenyyden jälkeen se on helpompaa.

Toiset näkivät asian taas työnsuojelullisena kysymyksenä. Oltiin huolissaan niin työpaikoista kuin siirtolaistyövoiman riistämisestäkin.

Ohjelmassa mielipiteitään maahamuutosta, EU:n laajentumisesta, työvoiman vapaasta liikkumisesta ja aiheen ympärillä käydystä keskustelusta kertovat muun muassa Rakennusliiton Vilppu Oikarinen, kirjailija Sofi Oksanen, SAK:n apulaisjohtaja Matti Viialainen, kansanedustajat Rosa Meriläinen, Timo Soini ja Sirpa Asko-Seljavaara, professori Lauri Harvilahti, lääkäri Teet Aamer sekä palveluohjaaja Eire Niemi.

Teksti: Juhana Säilynoja

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto