Hyppää pääsisältöön

Rajat auki vai kiinni?

Ajankohtaisen kakkosen teemaillassa pohdittiin miten käy maahanmuuton ja työvoiman Suomessa Euroopan unionin laajentuessa Baltiaan ja itä-Eurooppaan 2004.

Osa näki uuden muutoksen hienona mahdollisuutena ihmisille ja taloudelle. Investointipankkiiri Joakim Helenius koki laajentumisen mahdollisuutena muuttaa myös suomalaista talousajattelua Viron mallin mukaiseksi.

Tarjoilija Ingrid Lepp haluaisi Suomeen töihin lähinnä kokeakseen uutta ja EU-jäsenyyden jälkeen se on helpompaa.

Toiset näkivät asian taas työnsuojelullisena kysymyksenä. Oltiin huolissaan niin työpaikoista kuin siirtolaistyövoiman riistämisestäkin.

Ohjelmassa mielipiteitään maahamuutosta, EU:n laajentumisesta, työvoiman vapaasta liikkumisesta ja aiheen ympärillä käydystä keskustelusta kertovat muun muassa Rakennusliiton Vilppu Oikarinen, kirjailija Sofi Oksanen, SAK:n apulaisjohtaja Matti Viialainen, kansanedustajat Rosa Meriläinen, Timo Soini ja Sirpa Asko-Seljavaara, professori Lauri Harvilahti, lääkäri Teet Aamer sekä palveluohjaaja Eire Niemi.

Teksti: Juhana Säilynoja