Hyppää pääsisältöön

Rajat auki vai kiinni?

Ajankohtaisen kakkosen teemaillassa pohdittiin miten käy maahanmuuton ja työvoiman Suomessa Euroopan unionin laajentuessa Baltiaan ja itä-Eurooppaan 2004.

Osa näki uuden muutoksen hienona mahdollisuutena ihmisille ja taloudelle. Investointipankkiiri Joakim Helenius koki laajentumisen mahdollisuutena muuttaa myös suomalaista talousajattelua Viron mallin mukaiseksi.

Tarjoilija Ingrid Lepp haluaisi Suomeen töihin lähinnä kokeakseen uutta ja EU-jäsenyyden jälkeen se on helpompaa.

Toiset näkivät asian taas työnsuojelullisena kysymyksenä. Oltiin huolissaan niin työpaikoista kuin siirtolaistyövoiman riistämisestäkin.

Ohjelmassa mielipiteitään maahamuutosta, EU:n laajentumisesta, työvoiman vapaasta liikkumisesta ja aiheen ympärillä käydystä keskustelusta kertovat muun muassa Rakennusliiton Vilppu Oikarinen, kirjailija Sofi Oksanen, SAK:n apulaisjohtaja Matti Viialainen, kansanedustajat Rosa Meriläinen, Timo Soini ja Sirpa Asko-Seljavaara, professori Lauri Harvilahti, lääkäri Teet Aamer sekä palveluohjaaja Eire Niemi.

Teksti: Juhana Säilynoja

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto