Hyppää pääsisältöön

Ruoka-apua Sahelin alueelle

Ruoka-apua afrikassa
Kuva: Andreas von Weissenberg/SPR Ruoka-apua afrikassa Kuva: Andreas von Weissenberg/SPR ruoka,ateriat,Afrikka,ruoka-apu (perhe- ja sosiaalipalvelut)

Sahelin alueella eli Saharan eteläpuolella Afrikan halki kulkevalla vyöhykkeellä lähes 20 miljoonaa ihmistä kärsii ruokakriisistä. Ruoka-avulla voidaan estää kriisin paheneminen nälänhädäksi.

Tietolaatikko

 • Sahelin alue on Saharan alapuolella Atlantilta Afrikan sarveen ulottuva kaistale
 • Alueella sijaitsee kokonaan tai osittain 12 maata, joista monet kuuluvat maailman köyhimpiin
 • Sahelin alue kärsii aavikoitumisesta ja kuivuudesta.

Ruokakriisin pääsyy on ilmastonmuutoksesta ja aavikoitumisesta johtuva sateiden myöhästyminen. Kuivuuskausista kärsitään entistä useammin, eikä aikaisemmista kausista ehditä toipua ennen uuden alkua. Kriisiin vaikuttaa myös krooninen köyhyys, ruuan hintojen nousu ja alueen sisäiset konfliktit.

Ruokakriisi tarkoittaa epävarmuutta ruuan saatavuudesta. Perheet syövät esimerkiksi vain yhden aterian päivässä. Usein perheet velkaantuvat ja kun ne saavat niukan sadon, tuotto hupenee velanmaksuun.

Lapset maksavat ruokakriisin kovimman hinnan, sillä perheen pienimmät jäävät usein ilman ruokaa. Usein vanhemmat eivät tunnista aliravitsemuksen oireita: lapset ovat itkuisia ja saattavat oksennella.

Koko elämä voi romahtaa, jos sateet tulevat liian myöhään. Senegalilainen 60-vuotias leski Aissatou Diallo viljelee pientä peltotilkkua ja sinnittelee toimeentulon äärirajoilla. Ilmastonmuutos on vähentänyt sateita ja siksi sadot ovat pienentyneet.

Niinpä hän joutui ensimmäistä kertaa elämässään turvautumaan ulkopuoliseen apuun. Hän sai Suomen tukemalta Senegalin Punaiselta Ristiltä ruokakupongin, jolla voi ostaa peruselintarvikkeita: maissia, hirssiä, riisiä, suolaa, sokeria ja ruokaöljyä. Niillä selviää pahimman nälän yli.

Kuva: Andreas von Weissenberg/SPR

Kuva: Andreas von Weissenberg/SPRKuva: Andreas von Weissenberg/SPR
Kuva: Tatu Blomqvist/SPR

Kuva: Tatu Blomqvist/SPRKuva: Tatu Blomqvist/SPR

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?