Hyppää pääsisältöön

Sierra Leonen koleraepidemia

Sierra leone
Sierra leone Sierra Leone,lääkärit,kolera

Monet taudit, joita ei enää tavata Suomessa, ovat edelleen yleisiä kehitysmaissa. Malariaa, koleraa, lavantautia ja poliota esiintyy edelleen esimerkiksi Afrikassa. Joskus taudit leviävät epidemioiksi, kuten kolera Sierra Leonessa 2012. Millainen on kehitysmaiden kyky vastata epidemioihin?

Tietolaatikko

 • Kolera on tarttuva suolistotauti, jota esiintyy vain ihmisillä
 • Se leviää ulosteiden, veden ja ruuan kautta sekä ihmisestä toiseen
 • Koleraa hoidetaan nesteyttämällä ja sitä vastaan on myös rokote

Tiheään asutut slummit ovat todellisia tautipesäkkeitä. Sierra Leonen pääkaupungin Freetownin Kroobayn slummissa asuu noin 15 000 ihmistä, mutta heillä on käytössään vain kaksi yleistä käymälää.

Kolerabakteeri leviää ihmisulosteiden, saastuneen veden ja ruuan kautta, sekä tartunnan saaneesta ihmisestä toiseen. Jos ihmiset eivät huolehdi hygieniastaan, eli eivät pese käsiään, keitä ruokaa ja vettä, edessä on katastrofi.

Niin kävi vuonna 2012, kun Sierra Leonea koetteli maan historian vakavin koleraepidemia. Se alkoi sadekauden alussa heinäkuussa ja elokuussa maahan julistettiin hätätila.

Sierra Leonen hallitus pyysi apua kansainvälisiltä avustusjärjestöiltä. Suomen Punainen Risti lähetti Sierra Leoneen kaksi koleraklinikkaa, jotka sijoitettiin tukemaan sairaaloita Port Lokon ja Makenin maakuntiin, joissa tiedettiin olevan paljon koleraan sairastuneita.

Jotta taudin leviäminen saataisiin pysäytettyä, ensimmäiseksi sairaaloissa eristettiin koleraan sairastuneet muista potilaista ja varmistettiin, että käyttövesi on puhdasta. 

Osana koleraoperaatiota eri puolille Sierra Leonea perustettiin vapaaehtoisten lääkitsijöiden koteihin ORS-asemia. Asemilla annetaan sairastuneille suola-sokeriliuosta, jolla voidaan palauttaa sairastuneen nestetasapaino.

Nyt Sierra Leonessa on tajuttu, että ensisijaisinta on taudin ennaltaehkäisy ja hygieniavalistus, jotta uutta epidemiaa ei tulisi. Tärkein koleranvastainen viesti on käsienpesun korostaminen.Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Islamin vieraana

  6-osainen sarja islamista.

  6-osaisessa sarjassa professori Jaakko Hämeen-Anttila johdattaa kiehtovalle matkalle islamin maailmaan – sen historiaan, kulttuuriin, kuvataiteisiin, musiikkiin ja kirjallisuuteen sekä ihmisten jokapäiväiseen elämään. Ohjelmasarja on valmistunut v. 2003.

 • Buddhan jalanjäljillä

  Buddhalaisuus

  Buddhalaisuus ei ole kristinuskoon tai islamiin verrattavissa oleva uskonto, vaan pikemmin filosofia, joka opettaa tien korkeimman moraalisen, henkisen ja intellektuaalisen "valaistumisen" saavuttamiseen.