Hyppää pääsisältöön

Sierra Leonen koleraepidemia

Sierra leone
Sierra leone Sierra Leone,lääkärit,kolera

Monet taudit, joita ei enää tavata Suomessa, ovat edelleen yleisiä kehitysmaissa. Malariaa, koleraa, lavantautia ja poliota esiintyy edelleen esimerkiksi Afrikassa. Joskus taudit leviävät epidemioiksi, kuten kolera Sierra Leonessa 2012. Millainen on kehitysmaiden kyky vastata epidemioihin?

Tietolaatikko

 • Kolera on tarttuva suolistotauti, jota esiintyy vain ihmisillä
 • Se leviää ulosteiden, veden ja ruuan kautta sekä ihmisestä toiseen
 • Koleraa hoidetaan nesteyttämällä ja sitä vastaan on myös rokote

Tiheään asutut slummit ovat todellisia tautipesäkkeitä. Sierra Leonen pääkaupungin Freetownin Kroobayn slummissa asuu noin 15 000 ihmistä, mutta heillä on käytössään vain kaksi yleistä käymälää.

Kolerabakteeri leviää ihmisulosteiden, saastuneen veden ja ruuan kautta, sekä tartunnan saaneesta ihmisestä toiseen. Jos ihmiset eivät huolehdi hygieniastaan, eli eivät pese käsiään, keitä ruokaa ja vettä, edessä on katastrofi.

Niin kävi vuonna 2012, kun Sierra Leonea koetteli maan historian vakavin koleraepidemia. Se alkoi sadekauden alussa heinäkuussa ja elokuussa maahan julistettiin hätätila.

Sierra Leonen hallitus pyysi apua kansainvälisiltä avustusjärjestöiltä. Suomen Punainen Risti lähetti Sierra Leoneen kaksi koleraklinikkaa, jotka sijoitettiin tukemaan sairaaloita Port Lokon ja Makenin maakuntiin, joissa tiedettiin olevan paljon koleraan sairastuneita.

Jotta taudin leviäminen saataisiin pysäytettyä, ensimmäiseksi sairaaloissa eristettiin koleraan sairastuneet muista potilaista ja varmistettiin, että käyttövesi on puhdasta. 

Osana koleraoperaatiota eri puolille Sierra Leonea perustettiin vapaaehtoisten lääkitsijöiden koteihin ORS-asemia. Asemilla annetaan sairastuneille suola-sokeriliuosta, jolla voidaan palauttaa sairastuneen nestetasapaino.

Nyt Sierra Leonessa on tajuttu, että ensisijaisinta on taudin ennaltaehkäisy ja hygieniavalistus, jotta uutta epidemiaa ei tulisi. Tärkein koleranvastainen viesti on käsienpesun korostaminen.Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?