Hyppää pääsisältöön

Tutkija palasi ysiluokalle vuodeksi: Kerran meinasin hiiltyä

YleX Etusivussa vieraili kuusikymppinen tutkija, joka palasi omasta tahdostaan takaisin peruskouluun vuodeksi yhdeksännelle luokalle.

Tommi Hoikkala

Apina pulpetissa -kirjan työparinsa Petri Pajun kanssa kirjoittanut nuorisotutkija Tommi Hoikkala istui lähes kokonaisen lukuvuoden yhdeksännen luokan pulpetissa. Tutkimuksella selvitettiin, millaista koulussa nykyään on. Tutkija otettiin luokassa hyvin vastaan.

- Alkuhölmistyksen jälkeen meidät otettiin oikein hyvin vastaan. Kun kenttätyö rupesi rullaamaan, solahdimme luokkaan ehkä viikossa parissa, Hoikkala kertoo YleX Etusivun haastattelussa.

Ihan kaikkeen tutkija ei kuitenkaan lähtenyt mukaan.

- Pidimme tiettyä etäisyyttä. Emme esimerkiksi menneet vapaa-ajalla pussikaljasysteemeihin mukaan. Nopeasti alkoi kuitenkin tulla kaveripyyntöjä Facebookissa ja pidämme edelleen kontaktia oppilaisiin.

Tutkija huomasi ottavansa osaa nuorten kolttosiin.

- Välillä oli lähellä, ettei heitelty muita kumeilla. Otimme myös osaa poikien väliseen tönimiseen ja vittuiluun. Tosin käänsimme sen tieteelliseksi käsitteeksi läpänsieto-oletus. Sitä pitää vain kestää. Kerran meinasin tosin hiiltyä, kun oppilas otti muistitikkuni eikä meinannut antaa sitä takaisin. Se vain lisäsi vettä kiukaalle, kun he huomasivat hiiltyväni, Hoikkala muistelee.

Kuuntele koko haastattelu alta.

Lähteet: YleX Etusivu