Hyppää pääsisältöön

Blogistania: Project Mama ja Katja Lahti

Blogistania: Project Mama ja Katja Lahti
"Nyt meni mutsilla viinit ja maidot sekaisin" Katja Lahden musta huumori viehättää lukijoita. Blogistania: Project Mama ja Katja Lahti Kuva: Yle / Riikka Kurki Blogistania,project mama

Katja Lahti sai blogin lahjaksi jäädessään äitiyslomalle; tarkoitus oli päivittää uuden elämän kuulumiset entisille työkavereille. Näin kävikin, mutta pienelle piirille tarkoitetut tekstit kiinnostivat suurempaa joukkoa. Katjan havaintoja äitiydestä käy lukemassa 66 000 ihmistä kuukausittain.

Blogistania: Project Mama ja Katja Lahti. Kuva: Sirpa Leskelä

Project Mama -blogin pitäminen on vienyt mennessään.

- Sain esikoiselta jo pari vuotta sitten piirustuksen, jossa äiti seisoi jossain ja äidillä oli kädessä jotain. Kun kysyin esikoiselta mitä äidillä on kädessä, selvisi että tietokone ja viinilasi. Se oli ensimmäinen kerta kun tajusin, että taidan kirjoittaa tätä aika paljon.

Katjan aloittaessa ei juuri ollut blogeja, joissa äitimyyttiä olisi ravisteltu yhtä napakasti. Äitinä olemisen ihanuus, päivääkään en vaihtaisi pois – puheenparren Katja on korvannut rehellisyydellä:

Vaihtaisin koko vauvavuoden pois. En viihdy vauvojen kanssa, en edelleenkään

- Vaihtaisin koko vauvavuoden pois. En viihdy vauvojen kanssa, en edelleenkään.

Blogin tyylilaji on valinnut lukijansa, vauvantuoksua ja potkuhaalariesittelyjä kaipaava saa etsiä niitä muualta. Mieluummin Katja tarttuu aiheisiin suorasukaisesti ja määrätietoisuudella.

Blogistania: Project Mama ja Katja Lahti. Kuva: Sirpa Leskelä

Blogin seuraajista on syntynyt Katjalle mielikuva.

- Siellä pyörii nimenomaan ne, jotka mielellään vääntävät erilaisista poliittisista näkemyksistä ja subjektiivisesta päivähoidosta. Ei välttämättä äitiblogeihin liittyvistä aiheista, mutta ehdottomasti äitiyteen liittyvistä.

Katja kirjoittaa kaikesta; äidin elämään kuuluvat muutakin kuin lapset.

- Tai ainakin tämän äidin elämään.

Joihinkin aiheisiin Katja reagoi herkemmin.

- Olen itse aina ollut poikatyttö, enkä ole koskaan pitänyt prinsessamekkoja.

Kahden tytön äitinä Katja näkee kaupallisen painostuksen lastenvaatemarkkinoilla.
- Kaikki tyttöjen vaatteet ovat järjestään vaaleanpunaisia tai pinkkejä, jolla korostetaan sitä että tämä on tytön. "Sun täytyy tykätä tästä, koska tämä on tytön." En halua tätä omille lapsilleni syöttää.

Blogistania: Project Mama ja Katja Lahti. Kuva: Sirpa Leskelä

Katjan blogivinkit:

- Ajanpuutteen vuoksi luen lähinnä kavereiden blogeja. Salamatkustaja ja Kemikaalicocktail ovat llistallani ja pahoillani olen siitä, että Tarjoiluehdotus ja Keski-ikäisen miehen muotiblogi ovat epämääräisen pitkällä tauolla.

Blogistanian uudet jaksot Yle TV2 tiistaisin 17.9. alkaen klo 19.30 sekä Areenassa.

Blogistania: Project Mama ja Katja Lahti. Kuva: Sirpa LeskeläBlogistania: Project Mama ja Katja Lahti. Kuva: Sirpa Leskelä

Linkit: