Hyppää pääsisältöön

Miestanssijat pahan askelilla

Saikkonen 8 on Sami Saikkosen luotsaama tanssiryhmä, joka koostuu keski-ikäisistä harrastelijatanssijamiehistä. K-Reppu seurasi tanssiryhmän esiintymismatkaa Syyriaan, "pahan akselille"

Tietolaatikko

Ohjelmaa on jouduttu hieman lyhentämään tekijänoikeussyistä.

Miehet eivät olleet koskaan käyneet Syyriassa ja matkan aikana ennakkoluulot saavat kyytiä. Ryhmän jäsenet ovat ammateiltaan muun muassa hieroja, yliopiston lehtori, tv-työläinen ja maanviljelijä.

"Missä tahansa saa aina olla varuillaan, kun liikkuu, mutta ei mulla täällä oo tullu kertaakaan semmoista oloa, että oltais pahassa maassa", sanoo ryhmän jäsen lelukauppias Timo Montonen.

Ryhmä esiintyi muun muassa vuonna 2013 surullisen kuuluisaksi taisteluistaan tulleessa Homsissa. Ihan aluksi oli kuitenkin siivottava esiintymislava vaarallisista esineistä. Muita ongelmia aiheuttivat suomalaisen ja syyrialaisen ajankäsityksen erilaisuus. Lopulta kuitenkin ryhmä pääsi esiintymään ja kiitoksiakin sateli - lähinnä lapsilta.

"Nelivuotias tyttö sanoi, että thanks for the great show. Vastaanotto on ollut kauhean ystävällistä. Aikuisista ei voi sanoa mitään, koska heitä ei pysty lukeen", Montonen kertoo kiertuebussissa.

Teksti: Juhana Säilynoja

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto