Hyppää pääsisältöön

Riitainen SAK suoristi rivinsä 50-vuotisjuhliin

Komeat olivat juhlat, kun Suomen Ammattijärjestöjen Keskusjärjestö SAK juhli 50-vuotistaivaltaan vuonna 1957. Pääjuhla pidettiin Olympiastadionilla, jonne värikäs juhlakulkue marssi läpi kaupungin Hakaniemen torilta.

Hajaannuksesta ja keskinäisistä riidoista kärsinyt Suomen suurin ammatillinen keskusjärjestö marssi nyt juhlan kunniaksi rivit suorina, vaikka kommunistit ja sosialidemokraatit kävivät edelleenkin kovaa vääntöä ammattiliittojen voimasuhteista ja vallasta. Eripuraa oli myös puolueiden sisällä.

Riitoja oli ollut järjestön perustamisesta asti. SAK:n edeltäjä eli Suomen Ammattijärjestö SAJ perustettiin vuonna 1907. Kansalaissodan jälkeen järjestössä pääsivät valtaan kommunistit ja vasemmistososialistit.

Kesällä 1930 SAJ lakkautettiin Lapuan liikkeen vaatimuksesta. Tilalle perustettiin uusi keskusjärjestö eli Suomen Ammattiyhdistysten Keskusliitto SAK, jossa niskan päälle pääsivät sosialidemokraatit.

Tämänkin järjestön taival oli kivikkoinen. Sosialidemokraattien puoluehajaannus ulottui myös ammattiyhdistysliikkeeseen. Kun Työväen ja Pienviljelijäin Sosialidemokraattisen Liiton kannattajat pääsivät valtaan SAK:ssa, osa SDP:n kannattajista perusti uuden järjestön, Suomen Ammattijärjestön.

Kun sosialidemokraattien puoluehajaannus oli ohi, Suomen Ammattijärjestö ja Suomen Ammattiyhdistysten Keskusliitto yhdistyivät vihdoin vuonna 1969 Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestöksi eli nykyiseksi SAK:ksi.

SAK edustaa nykyisin yli miljoonaa suomalaista. Keskusjärjestöön kuuluu 21 liittoa. Ammattiyhdistysliike on vaikuttanut merkittävästi palkkaukseen, työolosuhteiden parantamiseen ja suomalaisen yhteiskunnan kehitykseen.

Teksti: Reijo Perälä

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto