Hyppää pääsisältöön

Juhannus Helsingissä 1949 houkutteli ihmisiä puistoihin ja uimarannoille

"Maaseudulle, pois kaupungin pölystä ja helteestä!” kuuluu kaupunkilaisten tunnuslause juhannuksena. Näin oli myös juhannuksena 1949, jolloin kaunis kesä hemmotteli helsinkiläisiä ja muita suomalaisia. Filmisepon kuvaamaa filmivälähdys on ajankuvaa vuoden 1949 Helsingistä.

Kymmenettuhannet helsinkiläiset hakeutuivat juhannuksen viettoon maalle. Linja-autot ja junat kuljettivat väkeä maaseudulle, koska yksityisautot olivat vielä harvinaisia. Liikennekaruselli pyöri Helsingin linja-autoasemalla aamusta iltaan.

Juhannuskokkoa poltettiin kuitenkin myös kaupungissa, ja kaupunkiin jääneet hakeutuivat puistoihin ja uimarannoille. Vaikka filmin selostaja puhui helteestä, pukeutumisen perusteella helsinkiläiset olivat varautuneet kylmiin keleihin.

Lue lisää:

Ihmisiä Helsingin Kauppatorilla kesällä 1964

Keskikesän juhlaa Helsingissä 1964

Vuonna 1964 valmistuneessa Filmisepon lyhytfilmissä seuraamme helsinkiläisten juhannuksen ja yöttömän yön viettoa.

Lue lisää:

juhannusmenoja Seurasaaressa 50-luvulla. Miehet tasapainottelevat tukilla.

Seurasaaren juhannus

Seurasaari oli helsinkiläisten suosima vapaa-ajanviettopaikka jo 1800-luvulla. 1900-luvulla alueelle perustettiin museo.

Kommentit