Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Näin teet iPhonesta ja iPadista lapsiturvallisen

Youtube-video
Youtube-video Kuva: Yle video

Uutta puhelinta tai tablettia ostaessa päättyy vanha puhelin usein perheen jälkikasvulle. Monesti laite on järkevämpää testamentata jälkipolville kuin yrittää myydä käytettynä elämää nähnyttä puhelinta.

Älypuhelimet ja tabletit ovat usein vähän liiankin monipuolisia lapsen käytettäväksi. Laitteilla voi tehdä jopa taloudellista tuhoa, poistaa ohjelmia tai tiedostoja sekä päästä käsiksi sellaiseen sisältöön, johon lapsen ei tarvitsisi päästä.

Miten siis teen esimerkiksi iPhonesta tai iPadista hieman lapsiturvallisemman? Tässä muutamia vinkkejä uuden iOS7:n käyttäjälle.

Asetukset ja rajoitukset kuntoon

iOS7:n rajoitukset
iOS7:n rajoituksilla voi estää tiettyen ohjelmien käytön iOS7:n rajoitukset Kuva: Yle rajoitukset
Aivan ensimmäisenä ennen laitteen luovuttamista lapselle kannattaa laittaa iOS-laitteen asetukset – tai oikeammin rajoitukset – kuntoon. Ne löytyvät asetusten alta kohdasta ”Yleiset” -> ”Rajoitukset”. Paina ”Ota rajoitukset käyttöön” ja syötä nelinumeroinen koodi, jolla valikko lukitaan vain omaan käyttöösi. Näin tekemiäsi rajoituksia ei päästä muuttamaan.

Rajoituksista voi estää iOS-laitteen keskeisten osien käyttämisen. Jos olet esimerkiksi sitä mieltä, että sinä päätät mitä sovelluksia laitteeseen saa asentaa ja mitä poistaa, valitse nämä kohdat. Haluat ehkä myös estää ostosten tekemisen iTunes Storesta tai iBooks Storesta ilman sinun lupaasi? Ruksi nämäkin kohdat.

Muista myös tarkistaa, että erillinen "Ostot ohjelmissa" -kohta on poistettu käytöstä. Näin lapsi ei voi vahingossakaan ostaa maksullisia lisäsisältöjä pelien sisältä. Salasanan vaatiminen kannattaa vaihtaa välittömäksi, jotta kukaan näppäräsorminen ei ehdi tehdä tuhoja sen viiden minuutin aikana, kun olet naputellut iTunes-tunnuksesi puhelimeen.

Myös kameran ja FaceTime-videopuheluiden käyttö on mahdollista estää. Mikäli netin pimeät syöverit huolestuttavat, voi Safari-selaimen poistaa käytöstä kokonaan, jolloin laitetta voi käyttää vaikka vain videoiden tai musiikin kuluttamiseen tai pelaamiseen.

Nettisisällön suodattaminen

F-Secure Child Safe
F-Securen Child Safe suodattaa epämääräiset sivut F-Secure Child Safe Kuva: F-Secure tietoturva
Jos nettiin on kuitenkin pakko päästä, ei koko selainta voi poistaa käytöstä. Tällöin voi yrittää rajoittaa verkkosivujen sisältöä. Kohdasta ”Sallitut sivustot” löytyvät vaihtoehdot esim. aikuissisällön rajoittamiseksi.

Toinen vaihtoehto on poistaa Safari käytöstä edellämainitulla tavalla ja ladata iOS-laitteeseen selain, jossa on sisäänrakennettu suodatusjärjestelmä epämääräisille sivuille. Tällainen on mm. kotimaisen F-Securen iOS-sovellus Child Safe (sovellus pärjäsi mm. HS:n testissä hyvin ja suodatti sen, minkä pitikin). Sen avulla voi määritellä, millaisilla sivuilla lapsi voi surffata.

Ulkomainen vaihtoehto on esim. Mobicip Safe Browser With Parental Control. Se tarjoaa ikäpohjaista ja sisältöpohjaista suodatusta. Premium-palvelun avulla aikuinen voi jopa vakoilla millaisilla sivuilla lapsi on käynyt, mutta kukapa sellaista haluaisi tehdä. Mobicip-sovellus on App Storessa ilmainen, lisäpalvelut hankitaan erikseen.

Digiviihteen rajoittaminen

Rajoituksista löytyy varsinaisten sovellusten alta myös määritelmiä sallitulle sisällölle. Jos perheessä on tapana hankkia digiviihdettä nimenomaan Applen kaupasta, toimivat nämä rajoitukset. Muualta hankitun materiaalin ikärajoja laite ei voi tietää millään.

Apple on tunnetusti erittäin herkkä kaikelle arveluttavalle materiaalille

Apple on tunnetusti erittäin herkkä kaikelle ns. arveluttavalle materiaalille, joten musiikki- ja videopuolella voi myös tehdä rajoituksia. Musiikissa voi estää mahdollisesti sopimattomien, explicit-merkinnän saaneiden musiikkivideoiden katselun ja musiikin kuuntelun.

Myös elokuvien katselua voi rajata ikärajamerkintöjen avulla. Mukana ovat myös sovellusten ikärajat (kuten 4+ tai 9+), joiden avulla laitteen käyttäjän latauksia voi rajoittaa, mikäli pääsyä App Storeen ei kokonaan haluta estää. Tällöin voi esim. perustaa lapselle oman Apple-tilin, ladata siihen arvoa lahjakorttien avulla ja rajoittaa ikärajoilla, millaisia ohjelmia laitteeseen voi ladata.

Fyysinen ulottuvuus

Vaikka laitteen tekee kuinka turvalliseksi ohjelmien ja asetusten avulla, niin kannattaa muistaa myös älylaitteen suojaus myös ulkoisesti. Nykyiset älypuhelimet eivät nimittäin kestä kovin hyvin lapsellisen rajua menoa. Isot lasiset kosketusnäytöt hajoavat helposti pudotessaan ja naarmuuntuvat vielä helpommin esim. koululaukun pohjalla pomppiessaan.

Ainoa tapa pitää laite täydessä käyttökunnossa on ostaa laitteeseen kunnon suojakuori. Makuja on monia, ja niin on kuoriakin, jokainen löytäköön omansa.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.