Hyppää pääsisältöön

Samanmielisten sananvääntäjien sanaristikkoseuraa ei huoleta sudokut

Sanaristikkoseura Sanasepot tekee työtä, jotta mahdollisimman moni löytäisi sisäisen sanataiteilijansa. Yhdistyksen tarkoitus on myös edistää kriittistä ja analyyttista suhtautumista sanaristikoihin.

Tietolaatikko

Joukko innostuneita ristikkoharrastajia perusti Sanaristikkoseura Sanasepot ry:n 21.11.1981. Mukana on ollut heti alusta asti sekä laatijoita että eri tasoisia ratkojia.

Tasaisesti kasvava jäsenmäärä ylitti 1 000 jäsenen rajan vuonna 1993. Nykyisin jäseniä on kaikkialla Suomessa jo niin paljon että aktiivisesti toimivia paikalliskerhoja on usealla paikkakunnalla.

Sanaristikkoseura Sanasepot pitää ristikoita merkittävänä osana sanallista kulttuuria. Se on puolueeton ja riippumaton yhdistys, joka aina toimii ristikoiden puolesta.

Lähde: sanasepot.fi

Vuonna 2006 Sanasepot täytti 25 vuotta ja yhdistyksen Antti Skyttä kertoili toimittaja Juha Roihalle yhdistyksen perustamisesta ja toiminnasta.

"Samanmielisiä sananvääntäjiä oli sitä asiaa pohtinut jo jonkin aikaa. Mietimme, että onko pienessä maassa pohjaa seuralle", Skyttä kertoo. Vuonna 1981 seura kuitenkin perustettiin. Ristikon ratkojia löytyikin yllättävän paljon.

Vuosien varrella monet muutkin älypelit ovat haastaneet sanaristikoiden asemaa. Sanaseppoja ei kuitenkaan huoleta sudokujen ja muiden suosio. Usein sudokut tulevat ristikoiden rinnalle, mutta matemaattisuudessaan ne eivät kykene haastamaan sanoilla leikkimistä.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto