Hyppää pääsisältöön

Samanmielisten sananvääntäjien sanaristikkoseuraa ei huoleta sudokut

Sanaristikkoseura Sanasepot tekee työtä, jotta mahdollisimman moni löytäisi sisäisen sanataiteilijansa. Yhdistyksen tarkoitus on myös edistää kriittistä ja analyyttista suhtautumista sanaristikoihin.

Tietolaatikko

Joukko innostuneita ristikkoharrastajia perusti Sanaristikkoseura Sanasepot ry:n 21.11.1981. Mukana on ollut heti alusta asti sekä laatijoita että eri tasoisia ratkojia.

Tasaisesti kasvava jäsenmäärä ylitti 1 000 jäsenen rajan vuonna 1993. Nykyisin jäseniä on kaikkialla Suomessa jo niin paljon että aktiivisesti toimivia paikalliskerhoja on usealla paikkakunnalla.

Sanaristikkoseura Sanasepot pitää ristikoita merkittävänä osana sanallista kulttuuria. Se on puolueeton ja riippumaton yhdistys, joka aina toimii ristikoiden puolesta.

Lähde: sanasepot.fi

Vuonna 2006 Sanasepot täytti 25 vuotta ja yhdistyksen Antti Skyttä kertoili toimittaja Juha Roihalle yhdistyksen perustamisesta ja toiminnasta.

"Samanmielisiä sananvääntäjiä oli sitä asiaa pohtinut jo jonkin aikaa. Mietimme, että onko pienessä maassa pohjaa seuralle", Skyttä kertoo. Vuonna 1981 seura kuitenkin perustettiin. Ristikon ratkojia löytyikin yllättävän paljon.

Vuosien varrella monet muutkin älypelit ovat haastaneet sanaristikoiden asemaa. Sanaseppoja ei kuitenkaan huoleta sudokujen ja muiden suosio. Usein sudokut tulevat ristikoiden rinnalle, mutta matemaattisuudessaan ne eivät kykene haastamaan sanoilla leikkimistä.

Teksti: Juhana Säilynoja

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto