Hyppää pääsisältöön

Juutalaiset Israelissa 1978

Olavi Laineen dokumentti esittelee juutalaisuuden olemusta, historiaa sekä kansan ongelmallista suhdetta Lähi-idän arabeihin. Dokumentti tarjoaa myös tyylikästä kuvamateriaalia 70-luvun Israelista.

Aikakaudelleen harvinaisessa ulkomaanraportissa selostetaan juutalaisten kolmetuhattavuotisen historian tärkeimmät käännekohdat kansan esihistoriasta 70-luvun paluumuuttajiin ja juutalaisiksi kääntyneisiin. Dokumentissa tutustutaan Jerusalemiin ja vieraillaan itkumuurilla. Välillä haastatellaan 70-luvun israelilaispäällystöä, nuoria kansalaisia sekä vieraillaan Israelin armeijan harjoituksissa.

Maan parlamentti sääti heti perustamisvuonaan 1948 lain paluumuutosta, jonka mukaan kuka tahansa juutalainen saattoi tulla Israeliin ja saada välittömästi maan kansalaisuuden. Vuonna 1970 Israelin paluumuuttolakiin lisättiin pykälä, jonka mukaan juutalaisiksi katsottiin myös juutalaisten lapset, lastenlapset sekä näiden puolisot.

Dokumentissa otetaan kantaa maallistuvaan elämäntyyliin ja uskonnon todelliseen merkitykseen alueella. Myös Palestiinan ja arabien suhdetta Israelin juutalaisiin käsitellään aikakauden tapahtumien valossa.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit