Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Näin löydät digitaalista luettavaa puoli-ilmaiseksi

Helmet Overdrive
Helmet Overdrive Kuva: Yle kirjasto

Pimenevät illat, punaviini ja hyvää luettavaa. Niistä on rennot syysillat tehty. Perinteisillä kirjoilla on monien sydämissä vielä merkittävä rooli, mutta tablettien yleistyessä sähköiset kirjat ja lehdet leviävät hiljalleen. Digitaalisen sisällön hinnat eivät ole laskeneet siinä määrin kuin painokustannusten katoaminen olisi antanut uskoa, varsinkin kirjoissa, mutta tarjolla on paljon myös ilmaista tai puoli-ilmaista sisältöä. Varsinkin jos kielitaitoa löytyy.

Tässä muutamia vinkkejä siihen, mistä voi hakea halpaa tai täysin ilmaista sähköistä luettavaa

Project Gutenberg

Project Gutenberg
Project Gutenberg on ilmaiskirjojen uranuurtaja Project Gutenberg Kuva: Project Gutenberg project gutenberg
Project Gutenberg on yksi tunnetuimmista ilmaisia kirjoja tarjoavista palveluista. Se on Michael Hartin jo vuonna 1971 käynnistämä projekti, joka tarjoaa ilmaiseksi yli 30 000 teosta. Suurin osa kirjoista on vapaasti levitettäviä, mutta mukana on myös joitain tekijänoikeuksilla suojattuja teoksia, joihin on saatu lupa.

Suurin osa kirjoista on englanniksi, mutta joukossa on luettavaa myös suomeksi, kuten esimerkiksi Juhani Ahon tuotantoa. Teokset ovat ladattavissa erilaisissa muodoissa aina pelkästä tekstimuodosta Kindle-tiedostoon.

Project Runeberg

Gutenberg-projektin pohjoismaisen version, Runeberg-projektin sivuilta löytyy skandinaavisen kirjallisuuden merkkiteoksia ilmaisina e-kirjoina. Sivuilta löytyy lukemista erityisesti toista kotimaista kieltä taitavalle. Mm. nobelisti Selma Lagerlöfin sekä intellektuelli Jan Myrdalin teoksia on tarjolla. Vapaaehtoisvoimin toimiva Runeberg-projekti juhli viime vuonna kymmenvuotisjuhliaan ja on ohittanut yli 3000 tarjolla olevan kirjan rajapyykin.

Projekti Lönnrot

Suomen kielen uudistajan, Elias Lönnrotin nimeä kantava kotimainen Projekti Lönnrot kerää ja pelastaa vaikeasti saatavaa ja jopa tuhoutumisuhan alla olevaa kotimaista kirjallisuutta. Täältä löytyy useita sähköisiä teoksia klassikkokirjailijoilta: Aleksis Kivi, Volter Kilpi, Juhani Aho.
Myös ulkomaisilta klassikokirjailijoilta löytyy teoksia suomeksi: Jules Verne, Shakespeare ja Charles Dickens. Palvelu toimii käsi kädessä Gutenberg-projektin kanssa.

Books Should Be Free

Nimensä mukaisesti myös Books Should Be Free –palvelu tarjoaa luettavaa, ja myös kuunneltavaa, ilmaiseksi. Valikoimassa on yli 3000 äänikirjaa ja perinteistä opusta, jotka voi ladata Android-, iOS- tai Kindle-laitteeseen sekä mp3-soittimeen äänikirjana. Valikoimalla pystyy tekemään itsestään suurten kirjailijanimien asiantuntijan. Lukemista on mm. Charles Dickensiltä, Lewis Carrollilta, H.G. Wellsiltä, Edgar Allan Poelta ja Jane Austenilta.

Forgotten Books

Forgotten Books
Forgotten Books kehuu laajaa valikoimaansa Forgotten Books Kuva: Forgotten Books forgotten books
Forgotten Books eroaa edeltäjistä ainakin siinä, että palvelussa on laaja laitetuki. Unohdettuja opuksia voi lukea Androidin ja iOS:n lisäksi myös Windows Phone –laitteilla sekä suoraan selaimen kautta. Jos uskoo Forgotten Booksia itseään, niin sillä on myös maailman laajin e-kirjojen valikoima. Palvelusta löytyy kaikkea mahdollista joogakirjoista avioliitto-oppaisiin.
Tarjontaa onkin yli miljoonan kirjan verran useilla eri kielillä. Suomenkielisiä kirjoja ei kuitenkaan ole.

Public Book Shelf

Iskikö romantiikan nälkä? Romanttiset romaanit eivät ehkä voita kirja-alan palkintoja, mutta ne ovat erittäin luettuja. Public Book Shelf mainostaa itseään netin romantiikan nälän taltuttajana numero yksi. Tunteita kuumentavaa sähköistä lukemista on tarjolla erilaisissa alakategorioissa, muun muassa länkkäri- tai vampyyriromantiikkassa.

Google Play

Palvelusta löytyy kaikkea joogakirjoista avioliitto-oppaisiin

Googlen kirjakaupassa on laaja valikoima sekä korkean profiilin julkaisuja että tuntemattomampia teoksia. Siellä on myös runsaasti täysin ilmaisia e-kirjoja, joita voi ladata, kunhan käytössä on tarvittavat Google-tunnukset.

Englanninkieliset kirjat ovat selvästi halvempia kuin suomalaisten kustantajien tarjoamat. 5-10 eurolla saa jo nimikirjailijoiden teoksia omaan laitteeseen luettavaksi. Esimerkiksi George Martinin Game of Thrones maksaa 7,39€ ja Max Brooksin World War Z 6,34€.

Elisa Kirja

Elisa Kirja
Elisa kirjassa on ilmaisia klassikkoja. Elisa Kirja Kuva: Yle e-kirja
Suurimpia kotimaisia sähköisten kirjojen tarjoajia on Elisa Kirja. Yli neljän tuhannen kirjan joukossa ovat sekä uusimmat kotimaiset kirjat että suomeksi käännetyt ulkomaiset kirjat. Palvelussa on myös paljon vanhempia täysin ilmaisia teoksia. Klassikkoja on tarjolla noin 340 kappaletta, jotka voi ladata lukulaitteille sekä iOS- ja Android-laitteille.

Elisa Kirjassa on toisinaan myös tarjouksia, joista voi löytää mielenkiintoisia opuksia pilkkahintaan. Tällä hetkellä esimerkiksi Peter Franzenin ja Walter Isaacsonin teokset ovat alennuksessa. .

Kirjaston kätköihin

E-kirjoja on jonkin verran myös kirjastoissa, kuten pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen kirjastoverkon, Helmetin OverDrivesta. Erittäin hieno palvelu on myös se, että kirjastot antavat nykyisin lainata myös aikakauslehtiä digitaalisesti.

Helmet tarjoaa ilmaiseksi yli 180 aikakauslehteä

Helmet tarjoaa ilmaiseksi luettavaksi yli 180 ulkomaista aikakauslehteä kännykästä tai tabletista. Joukossa on paljon eri alojen harrastelehtiä, mutta myös painavampaa luettavaa, kuten Economist, Forbes ja Newsweek. Lehdet ovat lähinnä englanninkielisiä.

Kokeilu on käynnissä vuoden loppuun, mutta jatkoa voineee povata suuren suosion takia. Lisää aikakauslehtien lainaamisesta löytyy täältä.

Lukemista ei rajoita siis raha tai paikka. Lämpimiä lukuhetkiä!

Päivitetty 6.8.2014: Pääkaupungin kirjastojen kirjastoverkko jatkaa e-kirjojen lainaamista edelleen.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.