Pimenevät illat, punaviini ja hyvää luettavaa. Niistä on rennot syysillat tehty. Perinteisillä kirjoilla on monien sydämissä vielä merkittävä rooli, mutta tablettien yleistyessä sähköiset kirjat ja lehdet leviävät hiljalleen. Digitaalisen sisällön hinnat eivät ole laskeneet siinä määrin kuin painokustannusten katoaminen olisi antanut uskoa, varsinkin kirjoissa, mutta tarjolla on paljon myös ilmaista tai puoli-ilmaista sisältöä. Varsinkin jos kielitaitoa löytyy.
Tässä muutamia vinkkejä siihen, mistä voi hakea halpaa tai täysin ilmaista sähköistä luettavaa
Project Gutenberg
Project Gutenberg on yksi tunnetuimmista ilmaisia kirjoja tarjoavista palveluista. Se on Michael Hartin jo vuonna 1971 käynnistämä projekti, joka tarjoaa ilmaiseksi yli 30 000 teosta. Suurin osa kirjoista on vapaasti levitettäviä, mutta mukana on myös joitain tekijänoikeuksilla suojattuja teoksia, joihin on saatu lupa.Suurin osa kirjoista on englanniksi, mutta joukossa on luettavaa myös suomeksi, kuten esimerkiksi Juhani Ahon tuotantoa. Teokset ovat ladattavissa erilaisissa muodoissa aina pelkästä tekstimuodosta Kindle-tiedostoon.
Project Runeberg
Gutenberg-projektin pohjoismaisen version, Runeberg-projektin sivuilta löytyy skandinaavisen kirjallisuuden merkkiteoksia ilmaisina e-kirjoina. Sivuilta löytyy lukemista erityisesti toista kotimaista kieltä taitavalle. Mm. nobelisti Selma Lagerlöfin sekä intellektuelli Jan Myrdalin teoksia on tarjolla. Vapaaehtoisvoimin toimiva Runeberg-projekti juhli viime vuonna kymmenvuotisjuhliaan ja on ohittanut yli 3000 tarjolla olevan kirjan rajapyykin.
Projekti Lönnrot
Suomen kielen uudistajan, Elias Lönnrotin nimeä kantava kotimainen Projekti Lönnrot kerää ja pelastaa vaikeasti saatavaa ja jopa tuhoutumisuhan alla olevaa kotimaista kirjallisuutta. Täältä löytyy useita sähköisiä teoksia klassikkokirjailijoilta: Aleksis Kivi, Volter Kilpi, Juhani Aho.
Myös ulkomaisilta klassikokirjailijoilta löytyy teoksia suomeksi: Jules Verne, Shakespeare ja Charles Dickens. Palvelu toimii käsi kädessä Gutenberg-projektin kanssa.
Books Should Be Free
Nimensä mukaisesti myös Books Should Be Free –palvelu tarjoaa luettavaa, ja myös kuunneltavaa, ilmaiseksi. Valikoimassa on yli 3000 äänikirjaa ja perinteistä opusta, jotka voi ladata Android-, iOS- tai Kindle-laitteeseen sekä mp3-soittimeen äänikirjana. Valikoimalla pystyy tekemään itsestään suurten kirjailijanimien asiantuntijan. Lukemista on mm. Charles Dickensiltä, Lewis Carrollilta, H.G. Wellsiltä, Edgar Allan Poelta ja Jane Austenilta.
Forgotten Books
Forgotten Books eroaa edeltäjistä ainakin siinä, että palvelussa on laaja laitetuki. Unohdettuja opuksia voi lukea Androidin ja iOS:n lisäksi myös Windows Phone –laitteilla sekä suoraan selaimen kautta. Jos uskoo Forgotten Booksia itseään, niin sillä on myös maailman laajin e-kirjojen valikoima. Palvelusta löytyy kaikkea mahdollista joogakirjoista avioliitto-oppaisiin.Tarjontaa onkin yli miljoonan kirjan verran useilla eri kielillä. Suomenkielisiä kirjoja ei kuitenkaan ole.
Public Book Shelf
Iskikö romantiikan nälkä? Romanttiset romaanit eivät ehkä voita kirja-alan palkintoja, mutta ne ovat erittäin luettuja. Public Book Shelf mainostaa itseään netin romantiikan nälän taltuttajana numero yksi. Tunteita kuumentavaa sähköistä lukemista on tarjolla erilaisissa alakategorioissa, muun muassa länkkäri- tai vampyyriromantiikkassa.
Google Play
Palvelusta löytyy kaikkea joogakirjoista avioliitto-oppaisiin
Googlen kirjakaupassa on laaja valikoima sekä korkean profiilin julkaisuja että tuntemattomampia teoksia. Siellä on myös runsaasti täysin ilmaisia e-kirjoja, joita voi ladata, kunhan käytössä on tarvittavat Google-tunnukset.
Englanninkieliset kirjat ovat selvästi halvempia kuin suomalaisten kustantajien tarjoamat. 5-10 eurolla saa jo nimikirjailijoiden teoksia omaan laitteeseen luettavaksi. Esimerkiksi George Martinin Game of Thrones maksaa 7,39€ ja Max Brooksin World War Z 6,34€.
Elisa Kirja
Suurimpia kotimaisia sähköisten kirjojen tarjoajia on Elisa Kirja. Yli neljän tuhannen kirjan joukossa ovat sekä uusimmat kotimaiset kirjat että suomeksi käännetyt ulkomaiset kirjat. Palvelussa on myös paljon vanhempia täysin ilmaisia teoksia. Klassikkoja on tarjolla noin 340 kappaletta, jotka voi ladata lukulaitteille sekä iOS- ja Android-laitteille.Elisa Kirjassa on toisinaan myös tarjouksia, joista voi löytää mielenkiintoisia opuksia pilkkahintaan. Tällä hetkellä esimerkiksi Peter Franzenin ja Walter Isaacsonin teokset ovat alennuksessa. .
Kirjaston kätköihin
E-kirjoja on jonkin verran myös kirjastoissa, kuten pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen kirjastoverkon, Helmetin OverDrivesta. Erittäin hieno palvelu on myös se, että kirjastot antavat nykyisin lainata myös aikakauslehtiä digitaalisesti.
Helmet tarjoaa ilmaiseksi yli 180 aikakauslehteä
Helmet tarjoaa ilmaiseksi luettavaksi yli 180 ulkomaista aikakauslehteä kännykästä tai tabletista. Joukossa on paljon eri alojen harrastelehtiä, mutta myös painavampaa luettavaa, kuten Economist, Forbes ja Newsweek. Lehdet ovat lähinnä englanninkielisiä.
Kokeilu on käynnissä vuoden loppuun, mutta jatkoa voineee povata suuren suosion takia. Lisää aikakauslehtien lainaamisesta löytyy täältä.
Lukemista ei rajoita siis raha tai paikka. Lämpimiä lukuhetkiä!
Päivitetty 6.8.2014: Pääkaupungin kirjastojen kirjastoverkko jatkaa e-kirjojen lainaamista edelleen.