Hyppää pääsisältöön

Tiesitkö, miksi kuumeen noustessa palelee?

Kuumeessa elimistön lämpötila nousee, mutta minkä takia silloin palelee? Otimme asiasta selvää.

Kuumemittari // Kuva: Yle Kuvapalvelu

YleX:n kuuntelijamme Einari tahtoi tietää, miksi kuumeen noustessa tulee kylmä ja kuumeen laskiessa kuuma. YleX:n toimittaja Hanne valitsi kysymyksen käsiteltäväksi palstalleen ja otti yhteyttä lääkäriliiton varatoiminnanjohtajaan, erikoislääkäri Hannu Halilaan. Lääkärin mukaan kuume nousee, kun elimistön täytyy puolustautua.

- Kuumeessa elimistö pystyy taistelemaan viruksia ja bakteereja vastaan paremmin, sillä ne menestyvät huonommin korkeammassa lämpötilassa, Halila kommentoi.

Erikoislääkärin mukaan elimistöä voi ajatella ikään kuin termostaattina, joka on normaalisti asettunut noin 37 asteen kieppeille. Elimistö antaa signaalin toimia, kun virukset tai bakteerit hyökkäävät sitä kohtaan.

- Elimistö saa käskyn, että lämpöä ei ole tarpeeksi ja sitä pitää nostaa. Viluntunne syntyy, kun keho kokee lämpötilan liian matalaksi siihen nähden, mitä sen pitäisi olla.

Kun elimistö alkaa parantua, laskee myös kuume. Tällöin elimistö pyrkii poistamaan ylimääräistä lämpöä normaalitasolle hikoilemalla. Halila vinkkaa myös, että pienen kuumeen kannattaa antaa tehdä tehtävänsä: jos kuume ei nouse yli 38,5 asteen tai se ei kestä useita päiviä, kannattaa olla ottamatta kuumetta alentavia lääkkeitä.

Kuuntele vielä alta Halilan kanssa käyty keskustelu.