Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Konevoima vei voiton marjanpuhdistintestissä

Puolukoita
Puolukoita Kuva: YLE puolukka

Imuriin kytkettävä puhdistin nappasi voiton Kuningaskuluttajan testissä. Sitä käyttämällä roskat hävisivät marjoista melkein kokonaan – ja varsin vähällä vaivalla.

Kuningaskuluttajan Kolmen kovan testiryhmä koottiin Etelä-Karjalan Martoista: lappeenrantalaiset Hilkka Hämäläinen, Riitta Sutinen ja Tuija Helkala suuntasivat marjametsään, mistä tarttui mukaan kelpo saalis mustikoita ja kypsiä puolukoitakin löytyi, vaikka testi tehtiin elokuun puolivälissä.

Sateisella viikolla marjat olivat kosteita, mikä on lisähaaste puhdistukselle. Tällaisessa tilanteessa kuivatus ennen siivousurakkaa ei ole pahitteeksi.

-Laakeeseen astiaan vaan, ja joku huokoinen paperi alle, neuvoo Hilkka Hämäläinen.

Kolme ritilämallia

Kolme ritilämallista marjanpuhdistinta kalliolla.
Kolme ritilämallista marjanpuhdistinta kalliolla. Kuva: YLE marjanpuhdistin

Imuriin kytkettävän Marjukan ohella testissä oli kolme ritilämallia: Jonas, Natura ja Marjukka. Niiden idea on, että enimmät roskat varisevat pohjan läpi, kun putsaria ravistellaan – ja loput pitää noukkia käsin.

Imuriin kytkettävä marjanpuhdistin kalliolla.
Imuriin kytkettävä marjanpuhdistin kalliolla. Kuva: YLE marjanpuhdistin
Imuriin kytkettävä Marjukka herätti aluksi epäilyjä. Laite kootaan kolmesta osasta ja kiinnitetään esimerkiksi pöytään. Imuri kytkeään sen omalla letkulla Marjukan putkiosaa.

Marjukka toimiin niin, että marjat kaadetaan putsarin putkeen, jolloin imuvirta vie roskia pois tippuvista marjoista.

Puolukan kohdalla Imuri-Marjukka vei vain enimmät roskat, joten ”toinen kierros” piti tehdä käsipelillä. Raadin mielestä laitteen tekemästä esipuhdistuksesta on kuitenkin hyötyä, jos pitää siivota suuria määriä marjoja.

Hilkka Hämäläinen, Riitta Sutinen ja Tuija Helkala kokoavat marjanpuhdistinta.
Testaajat Tuija Helkala (vas.), Riitta Sutinen ja Hilkka Hämäläinen asentavat Marjukka-puhdistinta imuriin. Hilkka Hämäläinen, Riitta Sutinen ja Tuija Helkala kokoavat marjanpuhdistinta. Kuva: YLE tuija helkala
Kosteat mustikat laite imaisi lähes sataprosenttisen puhtaiksi, mistä testaajamme yllättyivät myönteisesti. Alkuvaiheessa Marjukan käyttäjän pitää löytää sopiva imuteho, joka vie roskat mutta ei kuitenkaan marjoja.

Tässä testissä marjoja ei kulkeutunut pölypussiin juuri ollenkaan, vaikka pieni imuri säädettiin täysille.

Iso koko tuo tehokkuutta

Ritilämalleista Jonas erottui edukseen reilun kokonsa ansiosta - leveyttä on 35 senttiä. Reipas koko nopeuttaa puhdistusurakkaa, kun kyytiin mahtuu paljon marjoja kerralla.

Naturan ja ritilä-Marjukan pisteitä verotti pieni koko ja matalat reunat. Homma on kova näillä apuvälineillä, jos marjoja on paljon. Toki pienestä koosta voi olla hyötyä ahtaissa työtiloissa ja sitten, kun putsari tiskataan.

Marjanpuhdistin, jossa luukku.
Marjanpuhdistin, jossa luukku. Kuva: YLE marjanpuhdistin
Naturassa oleva luukku saattaa olla hyödyksi, jos marjat kaadetaan saman tien pakasterasioihin. Raati kuitenkin epäili, mahtaako luukkumekanismi olla kovinkaan kestävä.

Testin tulokset

Pisteet (1-5) Hinta
Imuriin liitettävä Marjukka 4,3 17 e
Jonas 4,0 3,30 e
Marjukka 3,0 2,60 e
Natura 2,3 5,20 e

Lauri Miettinen, Kuningaskuluttaja

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.