Hyppää pääsisältöön

Koulunpenkiltä isänmaan palvelijaksi

Helsingin Ressussa oppilaisiin iskostuu vahva toveruuden ja yhteenkuuluvuuden henki, vakuutetaan vuonna 1951 tehdyssä reportaasissa.

Tietolaatikko

Helsingin Kalevankankadulla sijaitseva koulu, jonka nimi on muuttunut vuosien saatossa: Helsingin suomalainen reaalilyseo 1891-1914, Helsingin suomalainen lyseo 1914-1950 ja Helsingin lyseo 1950-1977. Koulu oli lukuvuoteen 1977-78 poikakoulu. Ressu nimi virallistettiin vuonna 1977.

Pekka Tiilikaisen ja Vilho Suomen toimittama värikäs reportaasi 60 vuotta täyttävästä Helsingin lyseosta "Ressusta" imaisee aikamatkalle 1950-luvun koulumaailmaan.

Helsingin suomalainen reaalilyseo perustettiin Suomen keisarillisen senaatin päätöksellä vuonna 1891 vastapainoksi ns. latinakouluille. Koulusta on vuosien varrella valmistunut lukuisia tunnettuja suomalaisia yhteiskunnallisia vaikuttajia.

"Opettajana ja kasvattajana koulun tehtävänä on luoda se pohja, jolta jokainen voi valmistua palvelemaan isänmaataan", toteaa koulun rehtori Eino Cederberg.

Reportaasin maukkaimmat palat kuullaan entisiltä ressuilta, jotka muistelevat kouluaikaansa vuosikymmenten jälkeen. Koskettavimman puheenvuoron pitää 40 vuotta koulussa ollut lehtori Väinö Kataja. Sota-ajat ovat koetelleet, mutta silti oppilaista välittyy elämänmyönteinen ressulaismieli - se antaa voimaa vanhalle lehtorille.

Reportaasissa kuullaan myös kuuluisia ressuja kuten Väinö Tannerta ja Markus Rautiota. Reportaasin toimittajat Pekka Tiilikainen ja Vilho Suomi ovat myös Helsingin lyseon kasvatteja.

Teksti: Antti Majala

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto