Hyppää pääsisältöön

Koulunpenkiltä isänmaan palvelijaksi

Helsingin Ressussa oppilaisiin iskostuu vahva toveruuden ja yhteenkuuluvuuden henki, vakuutetaan vuonna 1951 tehdyssä reportaasissa.

Tietolaatikko

Helsingin Kalevankankadulla sijaitseva koulu, jonka nimi on muuttunut vuosien saatossa: Helsingin suomalainen reaalilyseo 1891-1914, Helsingin suomalainen lyseo 1914-1950 ja Helsingin lyseo 1950-1977. Koulu oli lukuvuoteen 1977-78 poikakoulu. Ressu nimi virallistettiin vuonna 1977.

Pekka Tiilikaisen ja Vilho Suomen toimittama värikäs reportaasi 60 vuotta täyttävästä Helsingin lyseosta "Ressusta" imaisee aikamatkalle 1950-luvun koulumaailmaan.

Helsingin suomalainen reaalilyseo perustettiin Suomen keisarillisen senaatin päätöksellä vuonna 1891 vastapainoksi ns. latinakouluille. Koulusta on vuosien varrella valmistunut lukuisia tunnettuja suomalaisia yhteiskunnallisia vaikuttajia.

"Opettajana ja kasvattajana koulun tehtävänä on luoda se pohja, jolta jokainen voi valmistua palvelemaan isänmaataan", toteaa koulun rehtori Eino Cederberg.

Reportaasin maukkaimmat palat kuullaan entisiltä ressuilta, jotka muistelevat kouluaikaansa vuosikymmenten jälkeen. Koskettavimman puheenvuoron pitää 40 vuotta koulussa ollut lehtori Väinö Kataja. Sota-ajat ovat koetelleet, mutta silti oppilaista välittyy elämänmyönteinen ressulaismieli - se antaa voimaa vanhalle lehtorille.

Reportaasissa kuullaan myös kuuluisia ressuja kuten Väinö Tannerta ja Markus Rautiota. Reportaasin toimittajat Pekka Tiilikainen ja Vilho Suomi ovat myös Helsingin lyseon kasvatteja.

Teksti: Antti Majala