Kyykäärme on Euroopan yleisin ja samalla Suomen ainoa luonnossa esiintyvä myrkkykäärme.
Tietolaatikko
- Kyykäärmeen (Vipera berus) tuntomerkkinä on selän sahanteräkuvio
- Aikuisen kyyn pituus on noin 60 -80 cm
- Levinnyt lähes koko Suomeen pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta
Kyyn tunnistaa sahanteräkuvioinnista, jonka pohjavärinä on harmaa, siniharmaa, ruskea tai punaruskea. Vartaloltaan kyy on tanakka ja lyhythäntäinen. Sen kolmiomainen litteä pää erottuu selkeästi ohuesta kaulasta. Kyyn silmäterä on kissamaisen kapea pysty viiru.
Kyy nauttii auringosta
Kyykäärmeet ottavat keväällä ja kesällä mielellään aurinkoa ja silloin ne hakeutuvat lämpimille ja tuulettomille paikoille. Kaikki liikkeet ovat tarkkaan harkittuja, kun maakolosta tullaan takaisin päivänvaloon. Käärme voi ottaa aurinkoa pitkäksi ja leveäksi venyttäytyneenä tai rullalle kietoutuneena, näin se voi halutessaan säädellä auringon vaikutuksen sopivalle tasolle ja ohi kulkevan myyrän voi pyydystää paremmin valmiista iskuasennosta.
Kyyn purema vaatii pikaista hoitoa
Käärmeenpurema ei ole leikin asia. Se vaatii aina lääkärissäkäynnnin ja siihen on hankittava pikaisesti kunnon lääkkeet. Jo pelkästä pureman epäilystäkin kannattaa hakeutua lääkäriin, sillä puremajälki voi poiketa perinteisestä parillisesta pistosreiästä.
Kyyn myrkky aiheuttaa purema-alueella turvotusta ja myöhemmin oksentelua ja ripulointia. Myös tajunnan häiriöitä voi esiintyä. Perinteisen kyypakkauksen hydrokortisonin avusta ei olla yhtä mieltä, mutta ei siitä ole haittaakaan todettu olevan.
Jos oireet vaativat sairaalahoitoa, potilaalle annetaan tarpeen mukaan nestehoitoa, kortisonia, antibiootteja ja käärmeseerumia. Jäykkäkouristusrokotus on myös syytä olla kunnossa.
Luonnossa liikkujan paras suoja käärmeenpuremia vastaan on kumisaapas.
Saako kyyn tappaa?
Kyy ei ole Suomessa rauhoitettu eli laki ei estä ketään tappamasta omaan pihapiiriin luikertelevaa kyytä. Yksinkertaisin tapa pitää kyyt loitommalla on ajaa heinikko lyhyeksi. Koska käärmeet eivät kuule, äänekäs käyttäytyminen on siis turhaa. Tömistelykierros pihapiirissä saattaa auttaa pitämään kyyt loitolla, sillä käärmeet aistivat maan tärähtelyn. Kyy on pohjimmiltaan arka ja tavallisesti väistää ihmistä. Sitä ei siis tarvitse tappaa, vaan kyyn voi ohjata varovasti vaikka kannelliseen ämpäriin ja viedä sopivaan ympäristöön etäälle, vähintäin viiden kilometrin päähän omasta pihapiiristä.