Koulua on käyty jo pari kuukautta ja uudetkin koululaiset ovat jo tottuneet koulumatkaansa. Matkalla on kuitenkin paljon sellaista, joka herättää kiinnostuksen ja matkanteko saattaa syystä tai toisesta kestää pitkään. Kotiväki huolestuu myöhästymisistä, mutta nykytekniikan avulla asiaa ei tarvitse kauaa aprikoida - ainakaan jos koululaisella on käytössään älypuhelin. Tässä muutama tapa jäljittää missä koululainen on menossa.
1. Android ja iOS: Lokki
Päivitys 3.8.2015: F-Secure lopettivuoden 2015 alussa Lokki-palvelun ylläpidon.
Kotimainen tietoturvayhtiö F-Secure tarjoaa ilmaiseksi käyttöön uutta Lokki-sovellusta, joka eroaa monista ratkaisuista siinä, että se toimii useassa käyttöjärjestelmässä. Näin kaikilla perheenjäsenillä ei tarvitse olla esimerkiksi Android-puhelinta. Lokki toimii sekä Androidissa että iOS:ssä eli yleisimmissä älypuhelimissa.
Lokki näyttää perheen yhteiset paikat, kuten kodin, koulun tai mummolan, jotka saa itse määritellä. Sovelluksessa ei ole kartalla liikkuvia palloja, vaan siitä voi tarkistaa, onko lapsi vaikka koulussa silloin kuin pitäisi. Ohjelma lähettää automaattisen ilmoituksen, kun perheenjäsenesi saapuu tiettyyn paikkaan tai lähtee sieltä.
Käyttäjät kutsuvat sovellukseen perheenjäsenensä ja päättävät, jakavatko he oman sijaintinsa muille. Sovelluksen kautta voi myös lähettää viestejä perheenjäsenien kesken sekä kutsua lähimpiä ystäviä mukaan. Sopii hyvin useamman perheenjäsenen seuraamiseen.
2. iOS: Find My Friends
Yksinomaan iOS-laitteiden (iPhone, iPad ja iPod Touch) käyttäjille helpoin ratkaisu on käyttää Applen omaa ja ilmaista Find My Friends -sovellusta. Sen käyttöön tarvitaan ainoastaan ilmainen iCloud-tunnus eli käytännössä sähköpostiosoite. Lapsen omaa salasanaakaan ei tarvitse tietää, mikä saattaa olla varsinkin isommille perheenjäsenille kynnyskysymys.Find My Friendsin avulla voi tarkistaa useammankin perheenjäsenen sijainnin, jonka sovellus näyttää havainnollisesti pienenä pallona kartalla. Sijainti päivittyy lähes reaaliaikaisesti, mikäli sovellusta pidetään pidempään auki. Jos tarkoituksena on pitää silmällä esimerkiksi sitä, että lähteekö lapsi ajallaan kouluun tai milloin hän tulee kotiin, voi sovellusta pyytää ilmoittamaan asiasta viestillä. Näin sitä ei tarvitse pitää erikseen auki.
Nimestään huolimatta Find My Frieds on tarjolla myös suomeksi, joten nuoremmatkin pystyvät käyttämään sitä. Laitteen rajoituksista voi laittaa päälle estoja, jolloin lapsi ei pysty esimerkiksi estämään aikuista paikantamasta tätä.
Satunnaisia tarpeita varten kavereita tai vaikkapa tuttavien lapsia voi kutsua sijainnin jakoon määrätyksi ajaksi, esimerkiksi retken ajaksi.
Apple-laitteita voi paikantaa myös selaimen kautta iCloud-palvelun Etsi iPhoneni –ominaisuuden avulla. Tällöin puhelinta pitää jäljittää kirjautumalla palveluun lapsen puhelimessaan käyttämien tunnusten avulla. Kerrallaan voi jäljittää vain yhtä puhelinta, toisin kuin Find My Friendsissä.
3. Windows Phone 8: Microsoftin oma paikannus
Nokian ja Microsoftin Windows Phone 8 -puhelimet ovat viime aikoina kasvattaneet suosiotaan Suomessa halpamallien takia. Näitä hankitaan paljon erityisesti nuorille. Microsoft on myös leiponut puhelimen paikannuksen osaksi käyttöjärjestelmää, joten tarvittaessa myös puhelimen omistajan voi paikantaa kadonneen puhelimen etsimiseen tarkoitetun palvelun avulla.
Toimintoa pystyy käyttämään Windowsphone.com-sivustolta löytyvän Oma puhelin -osion ilmaisella palvelulla. Paikanna puhelin –toimintoa voi käyttää mistä tahansa, joten vanhempi voi vilkuilla nuorison sijaintia vaikkapa työkoneen äärestä.
Paikantaminen tosin onnistuu vain, jos tiedät salasanan nuorukaisen Microsoft-tilille. Paikantaminen tapahtuu nimittäin samalla tilillä, joka on käytössä etsittävässä puhelimessa. Luulenpa, että useimmat vanhemmat kuitenkin tietävät ainakin nuorempien lastensa salasanat. Kerrallaan voi jäljittää vain yhtä puhelinta.
4. Android ja iOS: Lookout
Nuoren Android- tai iOS-käyttäjän puhelimeen voi asentaa Lookout-sovelluksen Googlen Play- ja Applen App Store -sovelluskaupoista. Näin onkin tehnyt yli 40 miljoonaa ihmistä ympäri maailman. Lookout on monien muiden paikannuspalveluiden tapaan suunniteltu varsinaisesti varastetun tai kadonneen puhelimen etsintään sekä turvallisuuden kohottamiseen, mutta toimii myös lasten menojen seuraamiseen. Etuna on yhteensopivuus kahden alustan kanssa.Lookoutin avulla voi paikantaa iPhonen, iPadin tai Android-yhteensopivat laitteet minkä tahansa selaimen kautta. Sijainti näytetään havainnollisesti Googlen kartan päällä.
Paikannus poisluettuna Android- ja iOS-versioissa on eroja. Ne tarjoavat mm. varmuuskopiointia, virussuojausta ja kalastuksenestoja. Kummankin version voi ladata sovelluskaupoista ilmaiseksi.
5. Android: Googlen oma paikannus
Android-laitteen paikannus onnistuu myös Googlen oman verkkopalvelun kautta toimivalla Android-laitteenhallinnalla. Ilmainen paikannus vaatii Google-tilin ja sen, että puhelimella on datayhteys verkkoon, kuten monissa muissakin samankaltaisissa palveluissa.Puhelimen tai tabletin sijainti näytetään Googlen karttojen päällä kertoen samalla miten tarkka paikannus on. Laitteenhallinta näyttää myös sen paikan nimen, jossa laite sijaitsee, ajan, jolloin se paikannettiin siellä sekä ajan, jolloin sitä viimeksi käytettiin. Paikantamisen lisäksi myös tietoturvaan liittyvä etäpyyhkiminen on mahdollista. Tämä on tuttua myös esimerkiksi Microsoftin ja Applen palveluista.
Googlen omaa palvelua voi käyttää laitteissa, joiden versio on 4.1 tai uudempi. Sijainnin käyttöoikeuden on oltava myös käytössä.
Jäljityspalvelut voivat olla käteviä vanhempien hermojen lepuuttamiseen, mutta kaikkivoipia nekään eivät ole. Jotta ne toimisivat, koululaisen kännykän akussa pitää olla virtaa, sen pitää olla päällä ja ylipäänsä repussa mukana. Ja aina voi tietysti myös soittaa ja kysyä, missä koululainen kulkee.
PS: F-Securen 15 eri maassa teettämän tutkimuksen (toimimaton linkki poistettu 3.8.2015) mukaan yli 60 prosenttia puheluista ja viesteistä lasten ja vanhempien välillä liittyy nimenomaan sijaintiin. Eipähän tarvitse enää turhaa soitella ja viestitellä.