Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Jäljitä koululainen älypuhelimella: 5 paikannuspalvelua

Koululaisia koulumatkalla
Koululaisia koulumatkalla Kuva: Anna Sirén/Yle liikennemerkki

Koulua on käyty jo pari kuukautta ja uudetkin koululaiset ovat jo tottuneet koulumatkaansa. Matkalla on kuitenkin paljon sellaista, joka herättää kiinnostuksen ja matkanteko saattaa syystä tai toisesta kestää pitkään. Kotiväki huolestuu myöhästymisistä, mutta nykytekniikan avulla asiaa ei tarvitse kauaa aprikoida - ainakaan jos koululaisella on käytössään älypuhelin. Tässä muutama tapa jäljittää missä koululainen on menossa.

1. Android ja iOS: Lokki

F-Secure Lokki
Kotimainen Lokki kertoo koululaisen tulleen kotiin F-Secure Lokki Kuva: F-Secure lokki

Päivitys 3.8.2015: F-Secure lopettivuoden 2015 alussa Lokki-palvelun ylläpidon.
Kotimainen tietoturvayhtiö F-Secure tarjoaa ilmaiseksi käyttöön uutta Lokki-sovellusta, joka eroaa monista ratkaisuista siinä, että se toimii useassa käyttöjärjestelmässä. Näin kaikilla perheenjäsenillä ei tarvitse olla esimerkiksi Android-puhelinta. Lokki toimii sekä Androidissa että iOS:ssä eli yleisimmissä älypuhelimissa.

Lokki näyttää perheen yhteiset paikat, kuten kodin, koulun tai mummolan, jotka saa itse määritellä. Sovelluksessa ei ole kartalla liikkuvia palloja, vaan siitä voi tarkistaa, onko lapsi vaikka koulussa silloin kuin pitäisi. Ohjelma lähettää automaattisen ilmoituksen, kun perheenjäsenesi saapuu tiettyyn paikkaan tai lähtee sieltä.

Käyttäjät kutsuvat sovellukseen perheenjäsenensä ja päättävät, jakavatko he oman sijaintinsa muille. Sovelluksen kautta voi myös lähettää viestejä perheenjäsenien kesken sekä kutsua lähimpiä ystäviä mukaan. Sopii hyvin useamman perheenjäsenen seuraamiseen.

2. iOS: Find My Friends

Fiend My Friends
Find My Friends yhdistää useamman tutun Fiend My Friends Kuva: Apple find my friends
Yksinomaan iOS-laitteiden (iPhone, iPad ja iPod Touch) käyttäjille helpoin ratkaisu on käyttää Applen omaa ja ilmaista Find My Friends -sovellusta. Sen käyttöön tarvitaan ainoastaan ilmainen iCloud-tunnus eli käytännössä sähköpostiosoite. Lapsen omaa salasanaakaan ei tarvitse tietää, mikä saattaa olla varsinkin isommille perheenjäsenille kynnyskysymys.

Find My Friendsin avulla voi tarkistaa useammankin perheenjäsenen sijainnin, jonka sovellus näyttää havainnollisesti pienenä pallona kartalla. Sijainti päivittyy lähes reaaliaikaisesti, mikäli sovellusta pidetään pidempään auki. Jos tarkoituksena on pitää silmällä esimerkiksi sitä, että lähteekö lapsi ajallaan kouluun tai milloin hän tulee kotiin, voi sovellusta pyytää ilmoittamaan asiasta viestillä. Näin sitä ei tarvitse pitää erikseen auki.

Nimestään huolimatta Find My Frieds on tarjolla myös suomeksi, joten nuoremmatkin pystyvät käyttämään sitä. Laitteen rajoituksista voi laittaa päälle estoja, jolloin lapsi ei pysty esimerkiksi estämään aikuista paikantamasta tätä.
Satunnaisia tarpeita varten kavereita tai vaikkapa tuttavien lapsia voi kutsua sijainnin jakoon määrätyksi ajaksi, esimerkiksi retken ajaksi.

Apple-laitteita voi paikantaa myös selaimen kautta iCloud-palvelun Etsi iPhoneni –ominaisuuden avulla. Tällöin puhelinta pitää jäljittää kirjautumalla palveluun lapsen puhelimessaan käyttämien tunnusten avulla. Kerrallaan voi jäljittää vain yhtä puhelinta, toisin kuin Find My Friendsissä.

3. Windows Phone 8: Microsoftin oma paikannus

Nokian ja Microsoftin Windows Phone 8 -puhelimet ovat viime aikoina kasvattaneet suosiotaan Suomessa halpamallien takia. Näitä hankitaan paljon erityisesti nuorille. Microsoft on myös leiponut puhelimen paikannuksen osaksi käyttöjärjestelmää, joten tarvittaessa myös puhelimen omistajan voi paikantaa kadonneen puhelimen etsimiseen tarkoitetun palvelun avulla.

Toimintoa pystyy käyttämään Windowsphone.com-sivustolta löytyvän Oma puhelin -osion ilmaisella palvelulla. Paikanna puhelin –toimintoa voi käyttää mistä tahansa, joten vanhempi voi vilkuilla nuorison sijaintia vaikkapa työkoneen äärestä.

Paikantaminen tosin onnistuu vain, jos tiedät salasanan nuorukaisen Microsoft-tilille. Paikantaminen tapahtuu nimittäin samalla tilillä, joka on käytössä etsittävässä puhelimessa. Luulenpa, että useimmat vanhemmat kuitenkin tietävät ainakin nuorempien lastensa salasanat. Kerrallaan voi jäljittää vain yhtä puhelinta.

4. Android ja iOS: Lookout

Lookoutin paikannus
Lookoutin valikkoa Androidissa Lookoutin paikannus Kuva: Lookout lookout
Nuoren Android- tai iOS-käyttäjän puhelimeen voi asentaa Lookout-sovelluksen Googlen Play- ja Applen App Store -sovelluskaupoista. Näin onkin tehnyt yli 40 miljoonaa ihmistä ympäri maailman. Lookout on monien muiden paikannuspalveluiden tapaan suunniteltu varsinaisesti varastetun tai kadonneen puhelimen etsintään sekä turvallisuuden kohottamiseen, mutta toimii myös lasten menojen seuraamiseen. Etuna on yhteensopivuus kahden alustan kanssa.

Lookoutin avulla voi paikantaa iPhonen, iPadin tai Android-yhteensopivat laitteet minkä tahansa selaimen kautta. Sijainti näytetään havainnollisesti Googlen kartan päällä.

Paikannus poisluettuna Android- ja iOS-versioissa on eroja. Ne tarjoavat mm. varmuuskopiointia, virussuojausta ja kalastuksenestoja. Kummankin version voi ladata sovelluskaupoista ilmaiseksi.

5. Android: Googlen oma paikannus

Android-laitehallinta
Googlen oma paikannus löytää Android-laitteet Android-laitehallinta Kuva: Google paikannus
Android-laitteen paikannus onnistuu myös Googlen oman verkkopalvelun kautta toimivalla Android-laitteenhallinnalla. Ilmainen paikannus vaatii Google-tilin ja sen, että puhelimella on datayhteys verkkoon, kuten monissa muissakin samankaltaisissa palveluissa.

Puhelimen tai tabletin sijainti näytetään Googlen karttojen päällä kertoen samalla miten tarkka paikannus on. Laitteenhallinta näyttää myös sen paikan nimen, jossa laite sijaitsee, ajan, jolloin se paikannettiin siellä sekä ajan, jolloin sitä viimeksi käytettiin. Paikantamisen lisäksi myös tietoturvaan liittyvä etäpyyhkiminen on mahdollista. Tämä on tuttua myös esimerkiksi Microsoftin ja Applen palveluista.

Googlen omaa palvelua voi käyttää laitteissa, joiden versio on 4.1 tai uudempi. Sijainnin käyttöoikeuden on oltava myös käytössä.

Jäljityspalvelut voivat olla käteviä vanhempien hermojen lepuuttamiseen, mutta kaikkivoipia nekään eivät ole. Jotta ne toimisivat, koululaisen kännykän akussa pitää olla virtaa, sen pitää olla päällä ja ylipäänsä repussa mukana. Ja aina voi tietysti myös soittaa ja kysyä, missä koululainen kulkee.

PS: F-Securen 15 eri maassa teettämän tutkimuksen (toimimaton linkki poistettu 3.8.2015) mukaan yli 60 prosenttia puheluista ja viesteistä lasten ja vanhempien välillä liittyy nimenomaan sijaintiin. Eipähän tarvitse enää turhaa soitella ja viestitellä.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.