Hyppää pääsisältöön

MOT: Punainen määräys

oleg galouchko,
oleg galouchko, Kuva: Yle, Mot oleg galouchko

Venäläiskanadalainen liikemies Oleg Galouchko otettiin Suomessa kiinni helmikuun puolivälissä kansainvälisen etsintäkuulutuksen nojalla. Siitä alkoi hänen seitsemän kuukautta kestänyt painajaismainen taistelunsa Suomen viranomaisia vastaan.

Galouchko oli liikkunut etsintäkuulutuksen aikana lukemattomien muiden maiden rajojen yli, mutta vain Suomessa reagoitiin Interpolin Moskovan-toimiston tekemään pidätyspyyntöön. Galouchko istui sellissä Vantaalla kunnes yllättäen vapautettiin viikko sitten.

Galouchkoa epäillään Venäjällä talousrikoksista. Galouchko itse pitää syytteitä poliittisina.. Niiden tarkoitus oli saada hänet luopumaan Moskovan lähistöllä sijainneesta alumiiniatehtaasta, joka junailtiinkin Venäjän johdon lähipiirissä olevalle oligarkille. Tutkintaa johti Venäjän turvallisuuspalvelu FSB eli entinen KGB.

Ylen tutkiva ohjelma MOT kertoo suomalaisviranomaisten ristiriitaisista selityksistä miksi ja miten Galouchko pidätettiin ja vangittiin. Keskusrikospoliisin, rajavartiolaitoksen, oikeusministeriön ja korkeimman oikeuden linjaukset oudoksuttavat. MOT seurasi kuukausia Galouchkon tapausta ja uhkauksia luovuttaa hänet Venäjälle.

Olen iloinen siitä, että terve järki voitti poliittisen pelin ja oman edun tavoittelun

"Olen iloinen siitä, että terve järki voitti poliittisen pelin ja oman edun tavoittelun", Galouchko sanoo. "Mutta seitsemän kuukautta on pitkä aika olla erossa perheestä. Myös bisnekseni kärsivät vakavasti tänä aikana. Aion jatkaa taistelua, kunnes sekä Suomen että Venäjän viranomaiset on saatu oikeuden eteen."

Britanniassa ja Ranskassa tuomioistuimet ovat kieltäytyneet luovuttamasta edes rikoksesta epäiltyjä Venäjälle. Perusteena on ollut sekä epäilys syytteiden poliittisuudesta että Venäjän vankiloiden huonot olot. Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on viime vuosina antanut useita ratkaisuja, joiden mukaan henkilön luovuttaminen Venäjälle loukkaa Euroopan ihmisoikeussopimusta. Suomen korkein oikeus vetää toisenlaista linjaa. KKO:n mukaan ei ole ilmeistä, että Galouchko joutuisi Venäjällä epäinhimillisiin vankilaoloihin. Galouchko itse on pelännyt henkensä edestä.

Galouchkon tapaus ei ole ainoa. Vuosina 2005-2008 Venäjällä käynnistettiin tuhansia talousrikostutkintoja, joiden tarkoitus oli kaapata tai lopettaa tutkinnan kohteena olevan yrityksen toiminta. Monet yrityksistä päätyivät Venäjän vallanpitäjiä lähellä olevien miljardööriliikemiesten haltuun. Korruptiota vastaan taistelevien mielissä on venäläisen lakimiehen Sergei Magnitskin kohtalo. Magnitski kuoli tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa. Painostuksen kohteeksi joutuneita venäläisiä on paennut läntiseen Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin.

Haastateltavat:

  • Oleg Galouchko
  • Eeva Heikkilä, asianajaja, 9 Bedford Row
  • Hannu Taimisto, hallitusneuvos, oikeusministeriö
  • Elena Galouchko
  • Ismo Kopra, tutkinnanjohtaja, keskusrikospoliisi
  • Pentti Alapelto, päällikkö, rajavartiolaitos
  • Jago Russell, toimitusjohtaja, Fair Trials International
  • William Browder, toimitusjohtaja, Hermitage Capital Management
Kommentit