Hyppää pääsisältöön

Miksi ratsastus tarvitsee urheilujuhlaa?

Esteratsastusta
Esteratsastusta Kuva: Yle / Ystäväni hevonen ystäväni hevonen

Ensimmäisen kerran järjestetty Hevoset Stadikalla -tapahtuma starttasi tänään loistavassa syysauringossa. Monumentaalinen Olympiastadion ei ole nähnyt hevosia nurmellaan vuosikymmeniin, mutta tämän viikonlopun aikana areenalla mitellään huippuesteratsastuksen merkeissä.

Olympiastadionin torni
Olympiastadionin torni Kuva: Emmi Kähkönen miksi ratsastus tarvitsee urheilujuhlaa?

Riippumatta lajista, Helsingin Olympiastadion on huikea miljöö kilpailla. Funktionalistisen tyylisuunnan malliesimerkki on mykistävä ilmestys valkoisine pylväineen, kaarineen ja syvennyksineen. Stadion ottaa katsojan heti syleilyynsä, antaen urheilumittelölle ansaitsemansa raamit.

Olympiastadion
Olympiastadion Kuva: Emmi Kähkönen miksi ratsastus tarvitsee urheilujuhlaa?

Jokainen urheilulaji tarvitsee tapahtumia, joissa valkoinen hohtaa häikäisevän puhtaana, liput heiluvat tuulessa ja yleisö hurraa palkintojenjaossa. Urheilutapahtumien säihke kulkeutuu mielikuvissa kotiin, ja auttaa jaksamaan omassa tekemisessä eteenpäin. Kaikkihan tietävät, että todellisuudessa urheilu on kaikkea muuta kuin glamouria.
Harvassa lajissa harrastaja kuitenkaan sotkee niin konkreettisesti käsiään sontaan, kuin ratsastuksessa. Ehkä siksi ratsastuskilpailut tuntuvat niin poikkeuksellisen upeilta. Näyttävä tapahtuma tarjoaa kimmeltävän unelmakuvan, ja hetkellisen juhlan jokaiselle katsojalle.

Olympiastadion
Olympiastadion Kuva: Emmi Kähkönen miksi ratsastus tarvitsee urheilujuhlaa?

hevosia stadikalla
hevosia stadikalla Kuva: Emmi Kähkönen miksi ratsastus tarvitsee urheilujuhlaa?

Stadikan liput
Stadikan liput Kuva: Emmi Kähkönen miksi ratsastus tarvitsee urheilujuhlaa?

Esteratsastus on urheilua parhaimmillaan. Laji on viimeisen päälle näyttävää, helppoa seurata sekä takuuvarmasti dramaattista ja jännittävää. Hevoseharrastajille tämä on tuttua, mutta laajemmalti esteratsastuksen tenhoa ei tunnusteta. Urheilu-uutisissa hevosurheilijoita ei näy, ja vain harva kaduntallaaja osaa nimetä maailman huipulla ratsastavia suomalaisia.

Ratsastuksen katsomo stadikalla
Ratsastuksen katsomo stadikalla Kuva: Emmi Kähkönen miksi ratsastus tarvitsee urheilujuhlaa?

Yleinen kuva ratsastuksesta on, että hevostelu on tyttöjen hommaa. Pienen piirin puuhastelua, josta ei liiemmälti isojen pomojen tarvitse välittää.
Joku voisi ajatella, että moisella ajatuksella ei ole minkään sortin väliä.
Mutta on sillä. Mielikuvalla on tässäkin asiassa kauskantoisia vaikutuksia.

nainen Stadionin katsomossa
nainen Stadionin katsomossa Kuva: Emmi Kähkönen miksi ratsastus tarvitsee urheilujuhlaa?

nainen katsomossa
nainen katsomossa Kuva: Emmi Kähkönen miksi ratsastus tarvitsee urheilujuhlaa?

Ratsukko stadionilla
Ratsukko stadionilla Kuva: Emmi Kähkönen miksi ratsastus tarvitsee urheilujuhlaa?

Suomessa ratsastusta harrastaa arviolta 160 000 henkilöä. Jääkiekon harrastajamäärä on noin 99 000. Jäähalleja on 240, ja suurin osa niistä on rakennettu julkisten varojen tuella. Maneeseista leijonanosan maksavat yksityiset yrittäjät, suurella lainalla ja riskillä. Miksi näin?

Ratsukko stadionilla
Ratsukko stadionilla Kuva: Emmi Kähkönen miksi ratsastus tarvitsee urheilujuhlaa?

Koska ratsastus on tyttöjen puuhastelua ja jääkiekko isojen poikien oikeaa peliä.

Vastakkainasettelu on räikeä, mutta ymmärrettävä. Jäähallit ja maneesit ovat kuluiltaan verrattavissa, ja molemmat lajit ovat selkeästi toisen sukupuolen suosiossa. Jääkiekko on noussut kansallislajin asemaan, ja ratsastus nousee otsikoihin vain harvinaisten onnettomuuksien yhteydessä.

nainen Stadionin katsomossa
nainen Stadionin katsomossa Kuva: Emmi Kähkönen miksi ratsastus tarvitsee urheilujuhlaa?

käsi kirjoittaa
käsi kirjoittaa Kuva: Emmi Kähkönen miksi ratsastus tarvitsee urheilujuhlaa?

Hevosyrittäjät kamppailevat jatkuvasti uusien määräyksien, nousevien kulujen ja kaavoituspäätösten kanssa: uusia teitä vedellään ilman parempaa tietämystä hevostarhojen yli, koska "onhan teillä tuo kenttä missä hevosia pitää." Maneesin rakennuslupa on vuosien paperisodan takana, ja vaatii yrittäjiltä valtavaa taloudellista riskinottoa. Hevosenlannan hävitys on tehty käsittämättömän vaikeaksi ja kalliiksi.

Yrittäjien ahdinko kosahtaa lopulta harrastajan, ja koko ratsastuksen nilkkaan. Maneesin rakentaminen parantaisi kerralla satojen harrastuksen laatua ja harjoittelua, mutta lajia tuntemattomat eivät sitä ymmärrä.

käsi kirjoittaa
käsi kirjoittaa Kuva: Emmi Kähkönen miksi ratsastus tarvitsee urheilujuhlaa?

Ei siis ole yhdentekevää, mitä ihmiset ajattelevat ratsastuksesta. Jos ratsastus mielletään pienten hevoshullujen puuhasteluksi, jonain päivänä siitä tulee sellaista.
Hevoset Stadikalla -tapahtuman kaltaiset urheilujuhlat ovat tärkeitä. Yksittäisille ihmisille, ja ratsastukselle ylipäätään.

nainen Stadionin katsomossa
nainen Stadionin katsomossa Kuva: Emmi Kähkönen miksi ratsastus tarvitsee urheilujuhlaa?
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.