Hyppää pääsisältöön

Erik Blombergille elokuva oli palapeliä

Kun suomalaisen elokuvan kultakauden kuvaaja, ohjaaja ja tuottaja Erik Blomberg (1913-1996) valottaa elokuviensa taustoja, on punnittu kerronta eleetöntä. Kuvat puhuvat puolestaan.

Kaarle Stewenin toimittamassa ja Osmo Harkimon ohjaamassa henkilökuvassa Blomberg kertaa uransa pääpiirteet tarkkanäköisesti mutta suurentelematta. Samalla hän tulee kiteyttäneeksi, mitä elokuvien tekeminen käytännössä oikein on.

1930-luvulla elokuvaajana aloittanut Blomberg nimittäin tiesi, mistä elokuva koostui. Se koostui kuvista. "Kaikki tehdään kuvaajan objektiivia varten, ja ellei se siihen sovi, on kaikki turhaa."

Ratkaisevasta roolistaan huolimatta kuvaajan on ymmärrettävä tehtävänsä oikein. "Kuvaajan tehtävä on yksinomaan tukea ohjaajaa, toteuttaa ohjaajan ajatuksia." Ohjaajan ammattitaitoa puolestaan on osata koota kuvat yhteen palapelin tavoin.

Haastattelun lomassa nähdään otteita mm. Nyrki Tapiovaaran ohjaamasta avantgardistisesta merkkiteoksesta Varastetusta kuolemasta (1938) sekä Blombergin kuuluisimmasta teoksesta, maaimanmaineeseen nousseesta Valkoisesta peurasta (1952).

Tietolaatikko

Helsinkilässyntyisen Blombergin innostus filmiin syttyi jo teini-iässä. Hän harrasti valokuvausta ja työskenteli kesäisin valokuvaamossa. Asevelvollisuusaika kului pitkälti ilmasotakoulun valokuvauslaboratoriossa, minkä jälkeen hän opiskeli valo- ja elokuvausta Lontoossa ja Pariisissa.

Ensimmäisen elokuvansa VMV 6 hän kuvasi 1936 ja jatkoi Teuvo Tulion kolmella ensimmäisellä elokuvalla Taistelu Heikkilän talosta (1936), Nuorena nukkunut (1937) ja Kiusaus (1938). Yhteistyö Nyrki Tapiovaaran kanssa tuotti elokuvat Varastettu kuolema (1938) ja Miehen tie (1940).

Valkoinen peura (1952) teki Blombergista ohjaajan. Menestyksellistä elokuvaa seuranneista ohjauksista merkittävimmiksi nousivat Kun on tunteet (1954) ja Kihlaus (1955). 1960-luvulla Blombergin ohjaamista tv-elokuvista merkittävimpänä pidetään Oolannin sotaa (1966). Kaikkiaan Blombergin on laskettu olleen mukana noin 250 elokuvan toteuttamisessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto