Hyppää pääsisältöön

Ilmastojournalismin kriisi – Osa 2: tapaus Iltalehti

Kirjoitin 4. elokuuta jutun siitä, kuinka suomalainen ilmastojournalismi on kriisissä. Nyt sekoiluvuorossa on Iltalehti, joka väittää hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC:n tulevan uuden raportin puolittavan ilmastonmuutoksen nopeuden ja vertaa ilmastoennusteita taannoisiin Rooman klubin epäonnisiin ennusteisiin. Olisi ehkä kannattanut ensin tarkistaa faktat.

Kuva: NASA.

Vaikeita numeroita - 0,2 vai 0,13

Tänään 16. syyskuuta Iltalehti kirjoitti näyttävässä ykkösaukeman jutussaan:

”Brittiläinen Daily Mail -lehti on saanut käsiinsä IPCC:n uuden raportin, jonka mukaan maapallon keskilämpötila on noussut vuodesta 1951 lähtien noin 0,12 asteella vuosikymmenessä. Vuonna 2007 samainen taho arvioi nousun olleen 0,2 astetta vuosikymmenessä. Arvio lämmön noususta on siis lähes puolittunut sitten viime raportin.”

Niin, Daily Mailin mukaan. Daily Mail on kuitenkin väärässä. Tosiasiassa IPCC:n edellinen arviointiraportti AR4 vuodelta 2007 sanoo näin:

”Tasoitettu lämpenemistrendi viimeisiltä 50 vuodelta (0.13°C per vuosikymmen) on lähes kaksinkertainen viimeisiin 100 vuoteen verrattuna.”

Siis 0,13 astetta, ei 0,2 astetta. Iltalehti tukeutui jutussaan täysin ilmastoskeptisyydestään tunnetun Daily Mailin toimittaja David Rosen lukuihin, eikä tarkistanut edes aivan keskeistä tietoa. Täten koko jutulta putoaa pohja pois.

Se taas, että maapallon lämpeneminen on mittausten mukaan hidastunut vain hitusen, vain vajaan kymmenesosan, ei taida olla kovin iso skuuppi. Ja toisaalta, ilmastotutkijat laajalla rintamalla kyllä odottavat, että jokusen vuoden jälkeen lämpeneminen sitten taas kiihtyy.

Rooman klubia mätkitään taas – aiheetta

Jutustaan innostuneena Iltalehden toimittaja Jani Parkkari vertasi vielä IPCC:n hutia Rooma klubin Kasvun rajat -raporttiin vuodelta 1972. Parkkari latasi:

”Kasvun rajoissa on vain yksi vika. Mitkään sen ennusteet eivät pitäneet paikkaansa.”

Väittämä on erikoinen, sillä Kasvun rajat -teoksen johtopäätös kuului, että mikäli kehitys jatkuu yhtään vallitsevaa rataa, ”kasvun rajat tällä planeetalla saavutetaan lähimmän sadan vuoden kuluessa” – eli ennen vuotta 2072.

Vai onko Parkkarilla kenties aikamatkailun tai selvänäkemisen kyky? Minun käsitykseni kun on, että maailma on yhä pelottavan hyvin tuolla Rooman klubin viitoittamalla polulla.

Kriisi jatkuu

No, ottaen huomioon, että IPCC julkistaa tiivistelmän uudesta AR5-raportistaan tämän kuun lopussa, 27.9., tällaisia skeptikkoleirin hyökkäyksiä ilmastotiedettä vastaan lienee odotettavissa vielä ainakin parin viikon ajan. Koitetaan kestää.

 

Tehty pieniä täsmennyksiä 17.53 16.9.2013 ja 9.31 17.9.2013.

Kommentit