Kymenlaakson ja Etelä-Savon rajamailla sijaitsevasta Repoveden erämaa-alueesta tuli virallisesti kansallispuisto tammikuussa 2003. Repovesi on Etelä-Suomessa harvinaisen suuri alue koskematonta luontoa, jonka keskellä kohoaa majesteettinen Olhavanvuori.
Puiston perustamista edelsi lähes kolmenkymmenen vuoden valmistelu ja kiista alueen suojelutarpeesta. Lopulta asia ratkesi, kun maanomistaja UPM lahjoitti maita valtiolle, jotta kansallispuisto voitaisiin perustaa. Osa suojelualueesta jäi yrityksen omistukseen.
Repoveden vetonauloja ovat tietenkin koskematon luonto ja villieläimet, mutta myös kiipeilijöiden suosima Olhavanvuori, jonka huipulta aukeavat näkymät laajaan erämaahan.
Toimittaja Kimmo Ohtonen lähti voittamaan lievää korkeanpaikan pelkoaan Olhavanvuoren seinämälle. Mukaansa hän otti geologi Jussi Heinosen, joka kertoi Olhavanvuoren olevan yli 10 000 vuotta vanha graniittinen muodostuma.
Tietolaatikko
Repoveden kansallispuisto ja siihen liittyvä Aarnikotkan metsän luonnonsuojelualue (14 km²) on metsien ja kymmenien järvien muodostama karu, salomainen alue. Repovedellä on pitkät perinteet yhtenä Etelä-Suomen suosituimpana retkeilykohteena. Repovedellä voit rentoutua mieliharrastuksesi parissa, marjastuksesta lumikenkäkävelyyn tai vaikka geologiasta uittohistoriaan. Alueen nähtävyyksiä ovat mm. alueen useat korkeat mäet kuten Olhavanvuori, Mustalamminvuori, Katajavuori ja Haukilamminvuori sekä Lapinsalmen riippusilta ja Kuutinlahti uittorakenteineen.
Repoveden maisemat muodostuvat laajoista asumattomista metsistä, jylhistä kalliojyrkänteistä ja kymmenistä kirkkaista järvistä ja lammista. Kymenlaakson korkeimmat kohdat sijoittuvat Repovedelle ja maaston suuret korkeuserot haastavatkin retkeilijän testaamaan kuntoaan. Mäkien päälle kiipeäminen palkitsee retkeilijän kauniilla maisemilla.
Hiljaisuuden saattaa rikkoa kova kaakatus - kaakkuri on ylittämässä järven matkallaan pesälammelle. Talvella saatat nähdä ilveksen, näädän, hirven ja saukon jälkiä hangella tai kanalintujen kieppejä. Vanhojen metsien siimeksessä viihtyvät niin liito-oravat kuin pöllötkin.
Lähde: Metsähallitus, luontoon.fi/repovesi