Hyppää pääsisältöön

Sir Elwoodin hiljaiset värit tarjoili keskiolutjatsia 1990-luvun varjoisissa kapakoissa

Vuonna 1989 perustettu Sir Elwoodin hiljaiset värit tunnetaan mollivoittoisista biiseistään, joissa usein haaveillaan menneistä, paremmista ajoista. Solisti Juha Lehden kynästä lähti eräitä 90-luvun lohduttomimmista sanoituksista. Elävän arkiston koosteeseen on kerätty yhtyeen live-esiintymisiä koko 90-luvun ajalta.

Neiti Kevät on yhtyeen tunnetuimpia klassikoita ja balladi oli myös Sir Elwoodien ensimmäisiä radiosoittoon nousseita hittejä.

Sir Elwoodin hiljaisten värien läpimurtona pidetään sen kolmatta levyä Kymmenen tikkua laudalla ja sen suurinta hittiä Viimeisellä rannalla, jonka kuulemiselta tuskin pystyi sen ilmestymisvuonna (1993) välttymään. Apokalyptisissä tunnelmissa tykittävä live-versio on Tavastia-klubilta vuodelta 1999.

Muuten kronologisen koosteen aloittaa yhtyeen vierailu Kako Oy Yykaakoo -ohjelmassa jo vuodelta 1990. Kappale Vanhoilta vaan päätyi myös Sir Elwoodin ensilevylle Varjoissa vapaan maailman, joka julkaistiin heti seuraavana vuonna.

Alkuvuosina yhtye julkaisi levyn vuodessa ja ahkeran keikkailun ansiosta se alkoi saada nimeä. Vuonna 1993 "Sirkkareille" omistettiin jo oma jakso Q ja tähdet -ohjelmassa. Esityksestä kuullaan synkästi laahaava Jumala rankaisee Helsinkiä tänä yönä sekä soinniltaan pirteämpi alakulttuuribiisi Yksin, joka kuvailee transvestiittipojan yksinäistä kamppailua.

Mustasukkaisuus ja Kun eilistä mä lähdin etsimään käsittelevät temaattisesti liki samoja asioita, mutta eri näkökulmista.

Liekö syynä kappaleiden synkkä maailmankuva vai yhtyeen rosoinen rock-imago, mutta huvipuisto Planet Fun Fun ei todellakaan vaikuta bändin omimmalta esiintymisympäristöltä. Haastattelussa tilanteen kornius korostuu, kun Mikko Kuustonen istuttaa Juha Lehden ja kosketinsoittaja Juha Saaresahon karusellihevosten selkään.

Yhtyeen neljänneltä albumilta (Puoli viisi aamulla) lohkaistu Kuilun reunalla on taltioitu Lista Top 40 -ohjelman artistivierailusta. Triangeli-ohjelman kovin musiikkivideomainen esitys vuodelta 1997 on jälleen seuraavan albumin (Puunukke) sinkkukappale Perunamaa.

Vuoden 2000 Liljankukka-ohjelmassa yhtye coveroi Toivo Kärjen ja Helena Eevan kappaletta Jos helmiä kyynelet ois.

Vuonna 1994 laulaja Juha Lehti kertoi A-studion haastattelussa Viimeisellä rannalla -hitin synnystä, suhtautumisestaan musiikkivideoihin sekä sävellysmetodistaan yleisesti.

Tavastian vuoden 1999 konsertista koosteeseen on poimittu myös melankolisen toiveikas Viimeinkin, todellisesta vapaudesta kertova Tapio Rautavaaran ja Helena Eevan Kulkuriveljeni Jan sekä kansanmusiikista lainaileva Tanssikaa, laulakaa.

Koosteen päättävät keikan lopetuskappaleet: aneleva Älä mee sekä yhtyeen vakiolopetus Marssi, jota katkerampaa Suomi-rock-kappaletta saa etsiä.

Synkkyyden ja epätoivon kanssa läpi olemassaolonsa flirttaillut yhtye koki raadollisimman tragediansa vuonna 2004, kun yhtyeen alkuperäisbasisti Riku Järvinen menehtyi tapaturmaisesti.

Tietolaatikko

Koosteen kappaleiden tekijätiedot

1. Vanhoilta vaan, säv. san. Juha Lehti
2. Jumala rankaisee Helsinkiä tänä yönä, säv. san. Juha Lehti
3. Yksin, säv. Riku Järvinen, Juha Lehti, Arto Leskinen, Juha Saaresaho; san. Juha Lehti
4. Kun eilistä mä lähdin etsimään (alkup. Yesterday is here), säv. Kathleen Brennan, Tom Waits; san. Juha Lehti
5. Mustasukkaisuus, säv. Riku Järvinen; san. Juha Lehti
6. Kuilun reunalla, säv. Juha Saaresaho, Juha Lehti; san. Juha Lehti
7. Perunamaa, säv. san. Juha Lehti
8. Jos helmiä kyynelet ois, säv. Toivo Kärki; san. Helena Eevan
9. Viimeinkin, säv. san. Juha Lehti
10. Kulkuriveljeni Jan, säv. Tapio Rautavaara; san. Helena Eeva
11. Tanssikaa, laulakaa, säv. san. Juha Lehti
12. Viimeisellä rannalla, säv. Riku Järvinen, Juha Lehti, Arto Leskinen, Juha Saaresaho, Hannu Saarinen; san. Juha Lehti
13. Älä Mee (alkup. Without you), säv. Tom Evans, Peter Ham; san. Juha Lehti
14. Marssi, säv. san. Juha Lehti

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto