Hyppää pääsisältöön

Millaista energiaa verovaroilla tuetaan?

yritystuet
yritystuet Kuva: Yle yritystuet

MOT:n päivitetyn tietokannan mukaan vuonna 2012 lisääntyivät eniten energiatuet. Uusiutuvan energian lisääminen nieli viime vuonna jo enemmän valtion suoria yritystukia kuin aiemmin suurimmat tuet kerännyt merenkulku ja telakkateollisuus.

Energiatukien osuus kasvaa tulevina vuosina entisestään kun uusia voimaloita käynnistyy, ja tuotantotukia tulee enemmän maksuun.

Työ- ja elinkeinoministeriö, Ely- ja TE keskukset, Tekes, sekä Liikenne- ja viestintäministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö maksoivat suoria tukia MOT:n yritystukitietokannan mukaan viime vuonna noin 670 miljoonaa euroa.

Tästä noin 100 miljoonaa kului uusituvan energian käytön edistämiseen investointi- tai tuotantotukina.

Mielenkiintoista on kuitenkin, että samaan aikaan kun uusiutuvien energiamuotojen suoraan tukemiseen käytetty summa kasvoi viidenneksellä, tuplaantuivat energiaintensiiviselle teollisuudelle myönnetyt epäsuorat verotuet. Nämä eivät näy MOT:n aineistossa, koska saajayritykset salataan.

Tullista kuitenkin kerrotaan, että alustavien tietojen mukaan heiltä on haettu pelkkiä energiaverovähennyksiä vuodelta 2012 jo 190 miljoonan euron arvosta.

Kataisen hallitus kasvatti vähennystä juuri viime vuonna, vaikka tiedetään, että tuki valuu saastuttaviin energiamuotoihin.

Tilastojen mukaan halvan kivihiilen tuonti lisääntyi vuonna 2012. Nyt kannattaa vakavasti miettiä, onko järkeä ensin tukea sadoilla miljoonilla uusiutuvaa energiaa ja samaan aikaan auttaa teollisuutta sadoilla miljoonilla pääsemän eroon energiaverojen korotuksista, joiden tarkoitus nimenomaan oli houkutella siirtymään uusiutuvien energioiden käyttöön.